Aranysárga fácánleves
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Mayura
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A húsleveshez
A zöldségekhez
-
194g sárgarépa71 kcal
-
154g fehérrépa98 kcal
-
71g zeller26 kcal
-
24g vöröshagyma9 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
14g paradicsom3 kcal
A zöldségekhez idény jelleggel
-
9g gomba2 kcal
-
7g kelbimbó3 kcal
-
7g zöldpaprika1 kcal
-
146g karfiol15 kcal
-
26g karalábé5 kcal
-
14g zöldborsó12 kcal
A fűszerekhez
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
A tálaláshoz
-
71g csigatészta265 kcal
Összesen
848
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A húsleveshez
A zöldségekhez
-
1360g sárgarépa496 kcal
-
1080g fehérrépa689 kcal
-
500g zeller181 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
A zöldségekhez idény jelleggel
-
64g gomba14 kcal
-
50g kelbimbó19 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
1020g karfiol102 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
A fűszerekhez
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
22g só0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A tálaláshoz
-
500g csigatészta1855 kcal
Összesen
5924
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
A húsleveshez
A zöldségekhez
-
9.9g sárgarépa4 kcal
-
7.9g fehérrépa5 kcal
-
3.6g zeller1 kcal
-
1.2g vöröshagyma0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.7g paradicsom0 kcal
A zöldségekhez idény jelleggel
-
0.5g gomba0 kcal
-
0.4g kelbimbó0 kcal
-
0.4g zöldpaprika0 kcal
-
7.4g karfiol1 kcal
-
1.3g karalábé0 kcal
-
0.7g zöldborsó1 kcal
A fűszerekhez
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
A tálaláshoz
-
3.6g csigatészta13 kcal
Összesen
42
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 58.6 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2909.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 241 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 183 mg
-
Foszfor 832 mg
-
Nátrium 1560 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.8 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1583 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1584 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 116 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 209 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 374 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 6031 micro
-
β-karotin 14825 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 369 micro
-
Lut-zea 1309 micro
Összesen
848
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 410.5 g
Zsír
-
Összesen 137.2 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 916 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20365.3 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 553 mg
-
Kálcium 1684 mg
-
Vas 52 mg
-
Magnézium 1281 mg
-
Foszfor 5824 mg
-
Nátrium 10917 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 768.8 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 130 mg
VÍZ
-
Összesen 11080.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11087 micro
-
B6 vitamin: 14 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 810 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1461 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 149 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2616 micro
-
Kolin: 492 mg
-
Retinol - A vitamin: 684 micro
-
α-karotin 42219 micro
-
β-karotin 103773 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 2585 micro
-
Lut-zea 9162 micro
Összesen
5924
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 307 micro
-
β-karotin 755 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 19 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
42
kcal
Hozzávalók
A húsleveshez
-
7 l víz
A zöldségekhez
-
8 nagy db sárgarépa
-
6 nagy db fehérrépa
-
1 nagy db zeller
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
A zöldségekhez idény jelleggel
-
2 közepes db gomba
-
0.5 db zöldpaprika
-
1 kis db karalábé
-
10 dkg zöldborsó
A fűszerekhez
-
2 ek só
-
1 csokor petrezselyem
A tálaláshoz
-
500 g csigatészta
Elkészítés
A húsleveshez
- A megtisztított fácánt megmossuk, és a fazék aljára fektetjük.
- A 2 db velős csontot keskenyebb felével beékeljük a fácánnal a fazék alján. (Erre azért van szükség, hogy a velő lehetőleg ne csússzon ki a csontból.)
- A fazekat ezután felengedjük 3/4 részéig hideg vízzel. Feltesszük főni, sózzuk, és beletesszük a fűszereket és az egy fej hagymát hámozva, de egészben, valamint a fokhagyma gerezdeket is szintén egészben, ezeket lehet héjastól is.
- A levest közepes lángon elkezdjük főzni, amint felmelegedett levesszük a lángot annyira, hogy csak épp buggyanjon a leves. A húslevest mindig sokáig, nagyon lassan kell főzni. Hamarosan észrevesszük, hogy szépen feljött a fácánlevesünk tetejére a hab. Várunk 5 percet, és főzés közben egy teaszűrő segítségével leszedjük a habot. A kimert fűszereket újakkal pótoljuk.
- Megtisztítjuk a zöldségeket. Minél több zöldséget teszünk bele, annál jobb. A kisebb zöldségeket egészben, a nagyobbakat két ujjnyi vajtag hasábokra vágjuk, és így tesszük majd a leveshez.
- A levest minimum 3 óra hosszat főzzük, a zöldségeket pedig az utolsó órára tesszük csak bele a készülő levesbe. Én a 12-re készülő levest 8-kor teszem fel, 10.30 kor teszem bele a zöldségeket, és fél 12-kor zárom le. A fácánnak vajpuhának kell lennie. A húsból a csontokból ezalatt szépen kifőnek az ásványi anyagok, ezért az ilyen levesnek gyógyító ereje van.
- A levest tálalás előtt negyed óráig pihentetni kell, ilyenkor szépen letisztul, nem is muszáj leszűrni, de egyébként teaszűrőn keresztül szokás leszűrni.
- A leveshúst külön tányéron a zöldségekkel mellékelve tormával mustárral tálaljuk a levessel egy időben.
- A velőscsontot óvatosan egy húsfogó csipesszel kiemeljük a levestből tányérra borítjuk, és ha nem csusszant volna ki magától, kiütjük vagy kikaparjuk a csontból. Pirítóson sóval borssal fogyasztjuk, meleg előételként.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 220
- Tegnapi nézettség: 31
- 7 napos nézettség: 311
- Össznézettség: 323627
- Feltöltés dátuma: 2012. május 18.
Ajánló
Mindenkinek! §:-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mayura
30 recept
A családi összejövetelek, az összetartozás, a szeretet szimbóluma a Magyar gasztronómiában a jó húsleves. Az aranyló színe, illata és íze minden Magyar ember emlékeiben ott él. Gyógyító ereje a rengeteg ásványi anyag tartalma miatt jelentős. Évszaktól függően sokféle zöldségből elkészíthető, de ha csak az alapvetően szükséges répa, zeller és petrezselyem áll rendelkezésünkre, akkor is kiváló lesz a levesünk. Türelem azonban kell hozzá, ne siessük el, amint ha feltettük és a habot már levettük róla, bármi mást is csinálhatunk mellette, nem kell állandóan figyelni rá, elég 20-30 percenként egy kóstolás. Melegen a húsleves mindig kevésbé sós, mint a tálalási hőmérsékleten! Másnapra pedig még finomabb lesz!!!