Kelbimbó főzelék liszt- és tejmentesen
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Receptműves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
213
kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
854
kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 476.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 216 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 286.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 211 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 403 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 155 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 1014 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3587 micro
Összesen
213
kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.2 g
Zsír
-
Összesen 19.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1905.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 447 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 302 mg
-
Foszfor 863 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.7 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 1145.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 846 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1611 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 621 micro
-
Kolin: 223 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 4055 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14347 micro
Összesen
854
kcal
- 3% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 118.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 71.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 53 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 252 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 892 micro
Összesen
53
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Tisztítsuk meg a zöldségeket, a kelbimbókat vágjuk félbe, a hagymát és a fokhagymát kockázzuk apróra, a krumplit kockázzuk nagyobb darabokra (kb. akkorára, mint a fél kelbimbók).
- Az olajon pároljuk üvegesre a hagymákat csipet sóval.
- Tegyük rá a felezett kelbimbókat, és a krumplikockákat, ízesítsük sóval, borssal, majorannával és igény szerint köménnyel, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Fedő alatt főzzük fogkeményre a zöldségeket.
- Ha megfőtt a zöldség, vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit, és botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük vissza a főzőedénybe, és egyszer forraljuk össze (saját magával sűrítjük a főzeléket).
- Receptkönyvben: 489
- Tegnapi nézettség: 25
- 7 napos nézettség: 221
- Össznézettség: 103473
- Feltöltés dátuma: 2010. december 15.
Ajánló
Ha intenzívebb ízt szeretnénk, ne vágjuk, hanem reszeljük a fokhagymát. Ha még egészségesebbé akarjuk tenni, a krumpli elhagyható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Receptműves
119 recept
Viszonylag ritkán készítek főzeléket, szívesebben fogyasztom kevésbé hőkezelve a zöldségeket. Fontos, hogy főzelék esetén se főzzük túl a zöldségeket a magasabb vitamintartalom megőrzése érdekében, és lehetőség szerint önmagával (egy rész turmixolva) sűrítsük. A kelbimbó egyik jellegzetes, semmihez sem hasonlító fűszere, a kömény, amely babáknak, gyermekeknek is adható, erős görcsoldó, emésztésjavító, szélhajtó, izomlazító, fertőtlenítő hatású (nagy mennyiségben allergén).