r
Nosalty Logó

Marhahúsleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Marhahúsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

Összesen 523 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

Összesen 4186 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

Összesen 84 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1030.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    555 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    519 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    152 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    1950 micro
  • β-karotin
    5054 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    779 micro
Összesen 523 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    380.4 g

Zsír

  • Összesen
    147.3 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    928 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8242.1 g
  • Cink
    84 mg
  • Szelén
    493 mg
  • Kálcium
    920 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    734 mg
  • Foszfor
    4436 mg
  • Nátrium
    1516 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.4 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    2518.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4153 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    458 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1217 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    121 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1240 micro
  • Kolin:
    1075 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    15599 micro
  • β-karotin
    40432 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    6234 micro
Összesen 4186 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    317 micro
  • β-karotin
    821 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    52 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 84 kcal

Hozzávalók

A leveshez

Elkészítés

A leveshez

  1. Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk.
  2. Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot.
  3. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, fél sárgarépát félreteszünk, a többirépát félarasznyi darabokra vágjuk, hosszában pedig ketté. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk, a hagyma, paradicsom és kelbimbó egészben marad.
  4. Egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket és a borsot egészben, tovább főzzük nagyon lassan, még 3 - 4 órán át, míg a hús meg nem puhul.
  5. A félretett sárgarépát lereszeljük, a vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk.
  6. Amikor a hús megpuhult, elzárjuk a leves alatt a lángot, egy csésze hidegvizet öntünk a leveshez és lefedve 10 percigülepedni hagyjuk.
  7. A leveslevétmásik fazékba szűrjük.
  8. A húst kiemeljük, lefejtjük a hártyákat, inakat, majd felszeleteljük, lábasba tesszük és annyi levest öntünk rá, amely éppen ellepi.
  9. A zöldségeket is átszedjük egy lábasba, levest merünk rá.
  10. A három edényt a levessel, a levessel fedett hússal és a levessel fedett zöldségekkel hideg helyre tesszük, egy éjszakán át pihentetjük.
  11. Melegítés előtt a levesről leszedjük a zsírt, a forró leveshezadjuka velőscsontot úgy, hogy azokat a végeket, ahol a velő látszik, nagyon alaposan megsózzuk.
  12. Egy óra lassú forralás után a csontokat kiemeljük és a leveshez adjuk a cérnametéltet. Amikor megfőtt, az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  13. Külön melegítjük a levessel fedett zöldségeket és a húst.
  14. A velőt tálba ütjük a csontból és kevés levest adunk hozzá, hogy melegen tartsuk.
  • Receptkönyvben: 648
  • Tegnapi nézettség: 88
  • 7 napos nézettség: 658
  • Össznézettség: 535866
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 11.

Ajánló

A húsleves önmagában egy sokfogásos lakoma. Én először a levest adom cérnametélttel, utána a velőt pirítóssal, majd a húst, a zöldségeket, főtt krumplit. Mustárt és tormát teszek az asztalra, sót és borsdarálót, mártásokat, és ki-ki variál kedve szerint. Olyankor érdemes marhahúslevest főzni, amikor kellemes társaság üli körül az asztalt ráérős kényelemben, mert ennek a remek ételnek minden árnyalatát ki kell élvezni! Ahogy Krúdy tanítja!

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi levesek

Receptjellemzők

Marhahúsleves
Harmathy Ildikó 313 recept

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi marhahúsleves elkészítéséhez, amikor együtt tudunk lenni hosszasan, békésen. Ma eljött végre az alkalom: a balatoni korcsolyaidény-nyitás.

Hozzávalók

A leveshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...