Marhahúsleves
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
125g marhafartő208 kcal
-
63g marhalábszár80 kcal
-
125g marhacsont0 kcal
-
38g marha velőscsont29 kcal
-
63g sárgarépa23 kcal
-
63g fehérrépa40 kcal
-
20g zeller7 kcal
-
23g karalábé4 kcal
-
19g kelbimbó7 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
13g paprika2 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
25g cérnametélt93 kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
1000g marhafartő1660 kcal
-
500g marhalábszár640 kcal
-
1000g marhacsont0 kcal
-
300g marha velőscsont236 kcal
-
500g sárgarépa182 kcal
-
500g fehérrépa319 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
150g kelbimbó58 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
200g cérnametélt742 kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
20.3g marhafartő34 kcal
-
10.2g marhalábszár13 kcal
-
20.3g marhacsont0 kcal
-
6.1g marha velőscsont5 kcal
-
10.2g sárgarépa4 kcal
-
10.2g fehérrépa6 kcal
-
3.2g zeller1 kcal
-
3.7g karalábé1 kcal
-
3g kelbimbó1 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
2g paprika0 kcal
-
2g paradicsom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
-
0.9g petrezselyem0 kcal
-
4.1g cérnametélt15 kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.5 g
Zsír
-
Összesen 18.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1030.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 555 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 314.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 519 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 152 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 155 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 1950 micro
-
β-karotin 5054 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 322 micro
-
Lut-zea 779 micro
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 380.4 g
Zsír
-
Összesen 147.3 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 928 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8242.1 g
-
Cink 84 mg
-
Szelén 493 mg
-
Kálcium 920 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 734 mg
-
Foszfor 4436 mg
-
Nátrium 1516 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 326.4 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 2518.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4153 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 458 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1217 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 121 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1240 micro
-
Kolin: 1075 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 15599 micro
-
β-karotin 40432 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2577 micro
-
Lut-zea 6234 micro
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 167.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 317 micro
-
β-karotin 821 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 52 micro
-
Lut-zea 127 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
1 kg marhafartő
-
0.5 kg marhalábszár
-
30 dkg marha velőscsont
-
0.5 kg sárgarépa
-
0.5 kg fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 kis db karalábé
-
15 dkg kelbimbó
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 db paprika
-
1 db paradicsom
-
1 ek bors
-
só ízlés szerint
-
2 dkg vaj
-
1 csokor petrezselyem
-
20 dkg cérnametélt
Elkészítés
A leveshez
- Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk.
- Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot.
- Közben megtisztítjuk a zöldségeket, fél sárgarépát félreteszünk, a többirépát félarasznyi darabokra vágjuk, hosszában pedig ketté. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk, a hagyma, paradicsom és kelbimbó egészben marad.
- Egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket és a borsot egészben, tovább főzzük nagyon lassan, még 3 - 4 órán át, míg a hús meg nem puhul.
- A félretett sárgarépát lereszeljük, a vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk.
- Amikor a hús megpuhult, elzárjuk a leves alatt a lángot, egy csésze hidegvizet öntünk a leveshez és lefedve 10 percigülepedni hagyjuk.
- A leveslevétmásik fazékba szűrjük.
- A húst kiemeljük, lefejtjük a hártyákat, inakat, majd felszeleteljük, lábasba tesszük és annyi levest öntünk rá, amely éppen ellepi.
- A zöldségeket is átszedjük egy lábasba, levest merünk rá.
- A három edényt a levessel, a levessel fedett hússal és a levessel fedett zöldségekkel hideg helyre tesszük, egy éjszakán át pihentetjük.
- Melegítés előtt a levesről leszedjük a zsírt, a forró leveshezadjuka velőscsontot úgy, hogy azokat a végeket, ahol a velő látszik, nagyon alaposan megsózzuk.
- Egy óra lassú forralás után a csontokat kiemeljük és a leveshez adjuk a cérnametéltet. Amikor megfőtt, az apróra vágott petrezselyemzöldet.
- Külön melegítjük a levessel fedett zöldségeket és a húst.
- A velőt tálba ütjük a csontból és kevés levest adunk hozzá, hogy melegen tartsuk.
- Receptkönyvben: 648
- Tegnapi nézettség: 88
- 7 napos nézettség: 658
- Össznézettség: 535866
- Feltöltés dátuma: 2009. január 11.
Ajánló
A húsleves önmagában egy sokfogásos lakoma. Én először a levest adom cérnametélttel, utána a velőt pirítóssal, majd a húst, a zöldségeket, főtt krumplit. Mustárt és tormát teszek az asztalra, sót és borsdarálót, mártásokat, és ki-ki variál kedve szerint. Olyankor érdemes marhahúslevest főzni, amikor kellemes társaság üli körül az asztalt ráérős kényelemben, mert ennek a remek ételnek minden árnyalatát ki kell élvezni! Ahogy Krúdy tanítja!
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi marhahúsleves elkészítéséhez, amikor együtt tudunk lenni hosszasan, békésen. Ma eljött végre az alkalom: a balatoni korcsolyaidény-nyitás.