r
Nosalty Logó

Pöttyös diós kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Pöttyös diós kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

A tetejére

Összesen 1430 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

A tetejére

Összesen 5731 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

A tetejére

Összesen 327 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.8 g

Zsír

  • Összesen
    65.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    941.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    221 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    413 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    179.3 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    405 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    382 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    263 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 1430 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.1 g

Zsír

  • Összesen
    262.6 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    86 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    116 g
  • Koleszterin
    831 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3766.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    236 mg
  • Kálcium
    883 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    410 mg
  • Foszfor
    1653 mg
  • Nátrium
    540 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    717.1 g
  • Cukor
    286 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    250.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1619 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    806 micro
  • Kolin:
    791 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1529 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1052 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1010 micro
Összesen 5731 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 327 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk porcukrot és a meglangyosított tej felét, a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, 15 percig kelni hagyjuk. A margarint felolvasztjuk.
  2. A maradék tejben elkeverjük a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojássárgáját, végül a reszelt citromhéjat és a langyos margarint. Több részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, alaposan összedolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük.
  3. Közben a töltekékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra törölgetjük, meglocsoljuk a rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk. A dió felét megdaráljuk, a többit apró darabokra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, 2 percig főzzük-szikkasztjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük a fahéjjal, a cukrozott narancshéjjal és a rumos mazsolával, hagyjuk kihűlni.
  4. Egy kb. 2,5 l űrtartalmú kuglófformát vastagon kikenünk margarinnal. A tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, 16 db kb. 8x8 cm-es négyzetre vágjuk, mindegyik közepére 1-1 kanálka tölteléket teszünk, gombócokat formálunk belőlük, és a kuglófformába rakosgatjuk őket.
  5. Letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük, a tetejét megkenjük a tojássárgájával és előmelegített forró sütőben sütjük, tűpróbával teszteljünk.
  6. A tejet felforraljuk a kristálycukorral, és evőkanalanként megöntözzük vele a sütőből kivett forró kalácsot, amitől különösen foszlós lesz. 10 percig a formában, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor tetejét megszórhatjuk vaníliaízű porcukorral, tortaszerűen szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 23
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 3988
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 02.

Ajánló

Tölthetjük mazsolás túróval is: 250 g félzsírós tehéntúrót áttörünk, hozzáadunk 100 g porcukrot, 20 g vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját, 1 citrom reszelt héját, 2 ek zsemlemorzsát és 50 g puha mazsolát, a többi ugyanaz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a kalács egy nagyon mutatós recept. Igaz kissé bonyolult, de nagyon megéri megcsinálni. Nem csak az íze miatt, hanem a látványa miatt is. Karácsonyi receptnek mondható, de szerintem karácsonyon után és elött is kitűnő finomság lehet egy hideg téli estén egy kis meleg teával vagy akár forralt borrar.  Megfelelő csomagolás mellett sokáig eláll.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...