Pöttyös diós kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
13g élesztő13 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
50g tej28 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
19 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
A töltelékhez
-
13g mazsola37 kcal
-
13g rum29 kcal
-
40 kcal
-
38g dió245 kcal
-
25g tej14 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
19 kcal
-
8g margarin54 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A forma előkészítéséhez
-
3g margarin18 kcal
A tetejére
-
5g tojássárgája16 kcal
-
25g tej14 kcal
-
5g cukor19 kcal
Összesen
1430
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
200g tej112 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A töltelékhez
-
50g mazsola150 kcal
-
50g rum116 kcal
-
161 kcal
-
150g dió981 kcal
-
100g tej56 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A forma előkészítéséhez
-
10g margarin72 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
100g tej56 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
5731
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
28.7g finomliszt105 kcal
-
2.9g élesztő3 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
11.5g tej6 kcal
-
6.9g margarin49 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
2.3g tojássárgája7 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
-
2.9g mazsola9 kcal
-
2.9g rum7 kcal
-
9 kcal
-
8.6g dió56 kcal
-
5.7g tej3 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
1.7g margarin12 kcal
-
1.1g zsemlemorzsa5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A forma előkészítéséhez
-
0.6g margarin4 kcal
A tetejére
-
1.1g tojássárgája4 kcal
-
5.7g tej3 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
Összesen
327
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.8 g
Zsír
-
Összesen 65.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 208 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 941.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 413 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 179.3 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 62.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 405 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 382 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 263 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 252 micro
Összesen
1430
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.1 g
Zsír
-
Összesen 262.6 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 86 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 116 g
-
Koleszterin 831 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3766.9 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 236 mg
-
Kálcium 883 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 410 mg
-
Foszfor 1653 mg
-
Nátrium 540 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 717.1 g
-
Cukor 286 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 250.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1619 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 158 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 806 micro
-
Kolin: 791 mg
-
Retinol - A vitamin: 1529 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1052 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1010 micro
Összesen
5731
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
327
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
50 g élesztő
-
50 g porcukor
-
2 dl tej
-
120 g margarin
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
1 citromból nyert citromhéj
A töltelékhez
-
50 g mazsola
-
0.5 dl rum
-
150 g dió
-
1 dl tej
-
80 g cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
30 g margarin
-
2 ek zsemlemorzsa
A forma előkészítéséhez
A tetejére
-
1 db tojássárgája
-
1 dl tej
-
2 ek cukor
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk porcukrot és a meglangyosított tej felét, a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, 15 percig kelni hagyjuk. A margarint felolvasztjuk.
- A maradék tejben elkeverjük a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojássárgáját, végül a reszelt citromhéjat és a langyos margarint. Több részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, alaposan összedolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük.
- Közben a töltekékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra törölgetjük, meglocsoljuk a rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk. A dió felét megdaráljuk, a többit apró darabokra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, 2 percig főzzük-szikkasztjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük a fahéjjal, a cukrozott narancshéjjal és a rumos mazsolával, hagyjuk kihűlni.
- Egy kb. 2,5 l űrtartalmú kuglófformát vastagon kikenünk margarinnal. A tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, 16 db kb. 8x8 cm-es négyzetre vágjuk, mindegyik közepére 1-1 kanálka tölteléket teszünk, gombócokat formálunk belőlük, és a kuglófformába rakosgatjuk őket.
- Letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük, a tetejét megkenjük a tojássárgájával és előmelegített forró sütőben sütjük, tűpróbával teszteljünk.
- A tejet felforraljuk a kristálycukorral, és evőkanalanként megöntözzük vele a sütőből kivett forró kalácsot, amitől különösen foszlós lesz. 10 percig a formában, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor tetejét megszórhatjuk vaníliaízű porcukorral, tortaszerűen szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3988
- Feltöltés dátuma: 2011. november 02.
Ajánló
Tölthetjük mazsolás túróval is: 250 g félzsírós tehéntúrót áttörünk, hozzáadunk 100 g porcukrot, 20 g vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját, 1 citrom reszelt héját, 2 ek zsemlemorzsát és 50 g puha mazsolát, a többi ugyanaz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ez a kalács egy nagyon mutatós recept. Igaz kissé bonyolult, de nagyon megéri megcsinálni. Nem csak az íze miatt, hanem a látványa miatt is. Karácsonyi receptnek mondható, de szerintem karácsonyon után és elött is kitűnő finomság lehet egy hideg téli estén egy kis meleg teával vagy akár forralt borrar. Megfelelő csomagolás mellett sokáig eláll.