Pillekönnyű szalagos fánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
sodrofa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
Tészta
-
100g finomliszt364 kcal
-
14g cukor54 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
50g tej28 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
5 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
Narancsos cukor
-
20g cukor77 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
Csokoládékrém
-
10g étcsokoládé55 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
9 kcal
-
48g tej27 kcal
-
16g tojássárgája52 kcal
-
6g vaj40 kcal
-
10g cukor39 kcal
Csokimáz
-
40g porcukor155 kcal
-
14 kcal
-
4g tej2 kcal
-
40g habtejszín117 kcal
-
20g törökméz62 kcal
Összesen
2720
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
Tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
0g só0 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
250g tej140 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
850g napraforgó olaj7514 kcal
Narancsos cukor
-
100g cukor387 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
Csokoládékrém
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
46 kcal
-
240g tej134 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
50g cukor194 kcal
Csokimáz
-
200g porcukor774 kcal
-
68 kcal
-
20g tej11 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
100g törökméz308 kcal
Összesen
13595
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
Tészta
-
16.9g finomliszt62 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
-
8.5g tej5 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
0.8g friss élesztő1 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
28.8g napraforgó olaj254 kcal
Narancsos cukor
-
3.4g cukor13 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
Csokoládékrém
-
1.7g étcsokoládé9 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
8.1g tej5 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
0.9g vaj7 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
Csokimáz
-
6.8g porcukor26 kcal
-
2 kcal
-
0.7g tej0 kcal
-
6.8g habtejszín20 kcal
-
3.4g törökméz10 kcal
Összesen
460
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 211 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 297 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1045.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 330 mg
-
Nátrium 348 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 196 g
-
Cukor 111 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 62.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 323 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 71 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 316 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 249 micro
Összesen
2720
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105.5 g
Zsír
-
Összesen 1055.2 g
-
Telített zsírsav 227 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 453 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 321 g
-
Koleszterin 1485 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5229.4 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 244 mg
-
Kálcium 1077 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 472 mg
-
Foszfor 1651 mg
-
Nátrium 1742 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 980.1 g
-
Cukor 554 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 314.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1614 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 356 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 260 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 497 micro
-
Kolin: 917 mg
-
Retinol - A vitamin: 1580 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 359 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1244 micro
Összesen
13595
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 43% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 35.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
460
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
500 g finomliszt
-
70 g cukor
-
1 csipet só
-
70 g vaj
-
250 ml tej
-
1 db tojás
-
25 g friss élesztő
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
Narancsos cukor
-
100 g cukor
-
1 narancsból nyert narancshéj
Csokoládékrém
-
1 teáskanál fahéj
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
240 ml tej
-
4 db tojássárgája
-
2 ek vaj
-
50 g cukor
Csokimáz
-
200 g porcukor
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 ek tej
Elkészítés
Tészta
- Szitáljuk a lisztet egy tálba és keverjük össze a sóval, a cukorral és a narancs, valamint a citrom héjával. Szórjuk bele az élesztőt és keverjük össze jó alaposan. Egy kicsit langyosítsuk fel a tejet, majd adjuk hozzá az egész tojást és keverjük el.
- Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz és dagasszuk kb. 8-10 percig közepes fokozaton. Ha nincs robotgép, kézzel is dagaszthatjuk, ami kb. 4-5 perccel tovább fog tartani.
- Amint a tészta kezd összeállni, állítsuk a gépet magasabb fokozatra és adjuk hozzá a vajat apránként. Addig dagasszuk, amíg egy sima és bársonyos, de még egy picit ragacsos tésztát nem kapunk. Ha fánkról van szó, az enyhén ragacsos tészta= könnyű laza fánk, míg a nehéz tészta = száraz, folytós fánk.
- Tegyük a tésztát egy lazán kiolajozott edénybe, takarjuk le és hagyjuk kelni úgy 2-3 órát szobahőmérsékleten. Megéri kivárni, a végeredmény önmagáért beszél majd. Miután duplájára kelt, nyomjuk ki belőle a levegőt és osszuk el 50 g-os darabokra.
- Formázzunk labdácskákat, azután tegyük egy olajozott tálcára. Hagyjunk kb. 3-4 cm helyet köztük, mivel duplájára fognak kelni és nem akarjuk, hogy összeragadjanak. Tegyünk a pihentetni kívánt fánkocskákra egy olajozott fóliadarabot és kelesszük a fánkokat 1.5 óráig vagy amíg duplájára nem kelnek.
- A lyukas fánkokhoz nyújtsuk ki a tésztát egy 1.5 cm vastag téglalapra, majd hagyjuk egy kicsit pihenni. Ha rögtön szaggatjuk, összeugranak és nem lesznek szépek. (Én egy 8 cm- es szaggatót használtam és egy sima habcsővel szúrtam ki a közepüket.) A kelesztés ugyanaz, mint a sima fánkoknál.
- Hevítsük fel az olajat 170 °C-ra. Óvatosan helyezzük bele a duplájára kelt fánkokat. Ne süssünk egyszerre sokat, mert lehűtik az olajat és amellett hogy nem fognak egyenletesen sülni, megszívják magukat olajjal. A gyönyörűen megkelt fánkok tele vannak levegővel így elég 2 perc oldalanként, hogy megsüljenek. Sütés közben szúrjuk ki a levegőbuborékokat egy fogpiszkálóval, hogy a fánkok egyenletesen süljenek. A lyukas fánkoknak pedig elég 1 perc oldalanként.
- Sütés után itassuk le egy picit papírtörlőn, majd még melegen forgassuk a narancsos cukorba a fánkokat. Ha nem akarjuk megtölteni, akár rögtön rájuk is ronthatunk. Ha pedig igen, akkor várjuk meg, hogy kihűljenek. Ha a töltésre szavazunk akkor egy éles késsel vagy ollóval lyukasszuk ki a fánkok beésejét.
- Habzsákból töltsük meg a fánkokat a csokoládé-, és vaníliakrémmel. Ne finomkodjunk a töltelékkel, majd szórjuk meg morzsolt törökmézzel a vaníliásokat, fokozza az ízélményt.
Narancsos cukor
- A narancsos cukor elképesztően egyszerű. Tegyük a cukrot és a narancshéjat egy elektromos kávédarálóba és néhány gombnyomással őröljük finomabbá. Csak néhány gombnyomás máskülönben porcukrot kapunk és most nem arra van szükségünk.
Csokoládékrém
- Először készítsük el a csokikrémet. Tegyük a darabolt csokoládét egy hőálló tálba, a tejet pedig melegítsük forráspontig. Keverjük el a tojások sárgáját a cukorral és a fahéjjal majd vékony sugárba adjuk hozzá a tejet.
- Öntsük vissza a lábasba és melegítsük 80 °-ig. Amint a krém besűrűsödött mehet rá a darabolt csokoládéra. Keverjük simára majd teljesen hűtsük le.
Csokimáz
- A lyukas fánkok díszítéséhez keverjük össze a máz hozzávalóit hidegen, majd mártsunk bele minden egyes fánkot.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 13719
- Feltöltés dátuma: 2022. május 11.
Ajánló
Tippek és javaslatok : Alkohol:Régi trükk, hogy alkoholt pl. rumot adjunk a forró olajban kisült tésztákhoz. Az elmélet szerint, ahogy sülnek a fánkok az alkohol párolgása megakadájozza a tésztát, hogy olajat szívjon fel. Az igazság az, hogy az olaj nagyrésze a sütés után kihűlés közben jut be a fánkba és az alkohol hozzáadása ezen már nem igazán segít. Sütés: Helyezzük a fánkokat úgy az olajba, ahogyan a tálcán voltak , ne dobáljuk csak úgy az olajba őket, így egyenletesebben sülnek és megkapják a csodás "szalagokat". Ízesített cukor: Narancsos cukor helyett kipróbálhatunk másikat is. Kitűnő választás a fahéjas, citromos vagy kardamomos cukor is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
sodrofa
33 recept
15 fánk készül belőle