r
Nosalty Logó

Pillekönnyű szalagos fánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
sodrofa
Pillekönnyű szalagos fánk
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 43% Zsír

Tészta

Narancsos cukor

Csokoládékrém

Csokimáz

Összesen 2720 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 43% Zsír

Tészta

Narancsos cukor

Csokoládékrém

Csokimáz

Összesen 13595 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 43% Zsír

Tészta

Narancsos cukor

Csokoládékrém

Csokimáz

Összesen 460 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 43% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    211 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    297 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1045.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    330 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    196 g
  • Cukor
    111 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    323 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    71 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    316 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    249 micro
Összesen 2720 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 43% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.5 g

Zsír

  • Összesen
    1055.2 g
  • Telített zsírsav
    227 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    453 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    321 g
  • Koleszterin
    1485 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5229.4 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    1077 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    472 mg
  • Foszfor
    1651 mg
  • Nátrium
    1742 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    980.1 g
  • Cukor
    554 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1614 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    356 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    260 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    497 micro
  • Kolin:
    917 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1580 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    359 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1244 micro
Összesen 13595 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 43% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    35.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 460 kcal

Hozzávalók

Tészta

Narancsos cukor

Csokoládékrém

Csokimáz

Elkészítés

Tészta

  1. Szitáljuk a lisztet egy tálba és keverjük össze a sóval, a cukorral és a narancs, valamint a citrom héjával. Szórjuk bele az élesztőt és keverjük össze jó alaposan. Egy kicsit langyosítsuk fel a tejet, majd adjuk hozzá az egész tojást és keverjük el.
  2. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz és dagasszuk kb. 8-10 percig közepes fokozaton. Ha nincs robotgép, kézzel is dagaszthatjuk, ami kb. 4-5 perccel tovább fog tartani.
  3. Amint a tészta kezd összeállni, állítsuk a gépet magasabb fokozatra és adjuk hozzá a vajat apránként. Addig dagasszuk, amíg egy sima és bársonyos, de még egy picit ragacsos tésztát nem kapunk. Ha fánkról van szó, az enyhén ragacsos tészta= könnyű laza fánk, míg a nehéz tészta = száraz, folytós fánk.
  4. Tegyük a tésztát egy lazán kiolajozott edénybe, takarjuk le és hagyjuk kelni úgy 2-3 órát szobahőmérsékleten. Megéri kivárni, a végeredmény önmagáért beszél majd. Miután duplájára kelt, nyomjuk ki belőle a levegőt és osszuk el 50 g-os darabokra.
  5. Formázzunk labdácskákat, azután tegyük egy olajozott tálcára. Hagyjunk kb. 3-4 cm helyet köztük, mivel duplájára fognak kelni és nem akarjuk, hogy összeragadjanak. Tegyünk a pihentetni kívánt fánkocskákra egy olajozott fóliadarabot és kelesszük a fánkokat 1.5 óráig vagy amíg duplájára nem kelnek.
  6. A lyukas fánkokhoz nyújtsuk ki a tésztát egy 1.5 cm vastag téglalapra, majd hagyjuk egy kicsit pihenni. Ha rögtön szaggatjuk, összeugranak és nem lesznek szépek. (Én egy 8 cm- es szaggatót használtam és egy sima habcsővel szúrtam ki a közepüket.) A kelesztés ugyanaz, mint a sima fánkoknál.
  7. Hevítsük fel az olajat 170 °C-ra. Óvatosan helyezzük bele a duplájára kelt fánkokat. Ne süssünk egyszerre sokat, mert lehűtik az olajat és amellett hogy nem fognak egyenletesen sülni, megszívják magukat olajjal. A gyönyörűen megkelt fánkok tele vannak levegővel így elég 2 perc oldalanként, hogy megsüljenek. Sütés közben szúrjuk ki a levegőbuborékokat egy fogpiszkálóval, hogy a fánkok egyenletesen süljenek. A lyukas fánkoknak pedig elég 1 perc oldalanként.
  8. Sütés után itassuk le egy picit papírtörlőn, majd még melegen forgassuk a narancsos cukorba a fánkokat. Ha nem akarjuk megtölteni, akár rögtön rájuk is ronthatunk. Ha pedig igen, akkor várjuk meg, hogy kihűljenek. Ha a töltésre szavazunk akkor egy éles késsel vagy ollóval lyukasszuk ki a fánkok beésejét.
  9. Habzsákból töltsük meg a fánkokat a csokoládé-, és vaníliakrémmel. Ne finomkodjunk a töltelékkel, majd szórjuk meg morzsolt törökmézzel a vaníliásokat, fokozza az ízélményt.

Narancsos cukor

  1. A narancsos cukor elképesztően egyszerű. Tegyük a cukrot és a narancshéjat egy elektromos kávédarálóba és néhány gombnyomással őröljük finomabbá. Csak néhány gombnyomás máskülönben porcukrot kapunk és most nem arra van szükségünk.

Csokoládékrém

  1. Először készítsük el a csokikrémet. Tegyük a darabolt csokoládét egy hőálló tálba, a tejet pedig melegítsük forráspontig. Keverjük el a tojások sárgáját a cukorral és a fahéjjal majd vékony sugárba adjuk hozzá a tejet.
  2. Öntsük vissza a lábasba és melegítsük 80 °-ig. Amint a krém besűrűsödött mehet rá a darabolt csokoládéra. Keverjük simára majd teljesen hűtsük le.

Csokimáz

  1. A lyukas fánkok díszítéséhez keverjük össze a máz hozzávalóit hidegen, majd mártsunk bele minden egyes fánkot.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 13719
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 11.

Ajánló

Tippek és javaslatok : Alkohol:Régi trükk, hogy alkoholt pl. rumot adjunk a forró olajban kisült tésztákhoz. Az elmélet szerint, ahogy sülnek a fánkok az alkohol párolgása megakadájozza a tésztát, hogy olajat szívjon fel. Az igazság az, hogy az olaj nagyrésze a sütés után kihűlés közben jut be a fánkba és az alkohol hozzáadása ezen már nem igazán segít. Sütés: Helyezzük a fánkokat úgy az olajba, ahogyan a tálcán voltak , ne dobáljuk csak úgy az olajba őket, így egyenletesebben sülnek és megkapják a csodás "szalagokat". Ízesített cukor: Narancsos cukor helyett kipróbálhatunk másikat is. Kitűnő választás a fahéjas, citromos vagy kardamomos cukor is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pillekönnyű szalagos fánk
sodrofa 33 recept

15 fánk készül belőle

Hozzávalók

Tészta

Narancsos cukor

Csokoládékrém

Csokimáz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...