Pikáns hajdinás gombócleves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Főzés
perc
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
100g sertéslapocka236 kcal
-
10g hajdina34 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
1g torma1 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
1g mustár1 kcal
-
25g sárgarépa9 kcal
-
25g fehérrépa16 kcal
-
13g zeller5 kcal
-
13g karalábé2 kcal
-
375g alaplé26 kcal
Összesen
453
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
400g sertéslapocka944 kcal
-
40g hajdina137 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
4g torma3 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
100g fehérrépa64 kcal
-
50g zeller18 kcal
-
50g karalábé10 kcal
-
1500g alaplé105 kcal
Összesen
1811
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
15.5g sertéslapocka37 kcal
-
1.6g hajdina5 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0.2g torma0 kcal
-
7.8g tejföl15 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
-
3.9g sárgarépa1 kcal
-
3.9g fehérrépa2 kcal
-
1.9g zeller1 kcal
-
1.9g karalábé0 kcal
-
58.2g alaplé4 kcal
Összesen
69
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.3 g
Zsír
-
Összesen 29.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1868.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 324 mg
-
Nátrium 1342 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 182.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 269 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 111 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 774 micro
-
β-karotin 1859 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
Összesen
453
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.1 g
Zsír
-
Összesen 117.5 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 582 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7475.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 403 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 250 mg
-
Foszfor 1297 mg
-
Nátrium 5369 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.7 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 728.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1078 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 320 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 163 micro
-
Kolin: 445 mg
-
Retinol - A vitamin: 327 micro
-
α-karotin 3095 micro
-
β-karotin 7435 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 491 micro
Összesen
1811
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 290.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 208 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 120 micro
-
β-karotin 289 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
69
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A mosott hajdinát a darált hússal, finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, őrölt borssal, sóval és az egész tojással jól összedolgozzuk.
- A tisztított zöldségeket julienre (vékony metéltre) vágjuk*, csontlébe feltesszük főni, és rögtön beleformázzuk a hajdinás húsgombócokat (kisebb diónyi nagyságúak).
- Ha a gombóc megpuhult, a levest - hőkiegyenlítéssel - tejföllel és/vagy tejszínnel dúsítjuk, citromlével, mustárral ízesítjük, majd a finomra vágott lestyánt és a reszelt tormát óvatosan elkeverjük benne.
- Tűzforrón azonnal tálaljuk.
- Receptkönyvben: 294
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 30251
- Feltöltés dátuma: 2011. október 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Bevallom, tegnap ettem életemben először hajdinát. Nekem ízlett, de egyesek "fura utóízt" vélnek benne felfedezni. Lehetséges. Mindenesetre ez a leves nagyon kellemes, citromos-tejfölös-mustáros (nekem kicsit az Eszterházy rostélyosra emlékeztet az íze.) Ha nem merünk a hajdinával kísérletezni, ki is hagyhatjuk, vagy pótolhatjuk pl. árpagyönggyel. *Jean Julien francia szakácsmester 1785-ben elkészítette a saját ízlésének megfelelő, majd magáról elnevezett erőlevest („Consommé Julienne”). Különlegessége, hogy a benne lévő vegyes zöldségeket metéltre, julienne-re vágta. Azóta szakmai fogalommá vált kifejezést használjuk a zöldségmetéltre, de minden olyan nyersanyagot, amit metéltre vágunk, ekként nevezzük. (Forrás: hejszakácsok.hu)