Hajdina

A hajdina, vagy másik nevén pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ennek oka az, hogy a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, jellegzetes, szívecske formájú szemeit a búzához hasonlóan használják fel.
A hajdina őshazájaként az Ázsia középső, mérsékelt égövi területeit jelölik meg, innen indult hódító útra, és gyakorlatilag Japánon, Kínán át egész Európában mindent meghódított, és elterjedt, a burgonya és a búza térnyerésével viszont egyre inkább háttérbe szorult. Manapság a reformtáplálkozás hívei által illetve a különféle ételérzékenységek miatt egyre népszerűbb. Kelet-Európában (Lengyelország, Ukrajna) régóta tradicionális alapélelmiszer.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A hajdina egy úgynevezett álgabona, vagyis pszeudocereália. Az álgabonák, mint a quinoa és az amaránt is olyan magvak, melyeket gabonaféleként fogyasztanak. A hajdina angol neve (buckwheat; wheat = búza) ellenére nincs rokonságban a búzával, ls gluténmentes is, sőt, a fruktántartalma (egy FODMAP-szénhidrát) is alacsony.
Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminosav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb. Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, sőt, a káliumtartalma is, míg nátriumban egészen szegény. Emellett igen értékes alapanyag E-, B1- és B2-vitamin- illetve flavonoid- és rutintartalma (P-vitamin) miatt.
A főtt hajdina ásványi anyagai jól hasznosíthatóak, mert csak kevés fitinsavat tartalmaz, mely az ásványi anyagok felszívódásának gyakori gátlója például a gluténtartalmú gabonafélékben és olajos magvakban.
A hajdina nagy része cellulózból és ligninből áll, melyek az oldhatatlan rostok csoportjába tartoznak. Rostjainak legnagyobb része a hajdina héj részében található, melynek jellegzetes, pörkölt dióra emlékeztető ízét is köszönheti. Ezen kívül héjában még rezisztens keményítő is található, ezért érdemes a hántolatlan verziót előnyben részesíteni.
Bioboltokban, egészségboltokban, webshopokban, nagyobb élelmiszerboltokban is elérhető. Otthon, ha lehet, tároljuk hűvös helyen, jól zárható dobozban.
Felhasználása a gabonákéhoz hasonló, a rizshez, bulgurhoz hasonlóan használhatjuk köretként: főzhető, párolható, de gluténmentes lisztet, tésztát is készítenek belőle. Felhasználás előtt érdemes alaposan átöblíteni, esetleg leforrázni vagy beáztatni. Bármilyen étel esetén bevethető alternatív köretként, pl.: rizottó, rakott, töltött ételek, köretek, saláták hozzávalója is lehet, de zöldséges/húsos fasírt is készíthető belőle. Mivel gélképző, a hajdinalisztből gluténmentes palacsinta vagy tortilla is süthető.
Tehetjük zöldséglevesbe, hajdinarizottóba, apró fasírtgolyókba, céklás-fetás-gombás hajdinasalátába, spanyol paellába, keverhetjük rizzsel is köretként, kovászos kenyérbe is süthetjük, sőt, ebbe a pikáns húsos-tejfölös levesbe is főzhetjük. De kóstoljuk meg töltött káposztában és hajdinakásaként is!
Még több hajdinás receptért görgess lejjebb!
Az év folyamán bármikor nagyobb élelmiszerboltokban, bioboltokban, egészségboltokban.
Saját csomagolásában, vagy jól záródó üvegben száraz, fénytől védett helyen.
fehérjetartalom
13.25 g
zsírtartalom
2.82 g
szénhidráttartalom
71.5 g
víztartalom
9.75 g
Foszfor
347 mg
Magnézium
231 mg
Kalcium
18 mg
Cink
2.4 mg
B6 vitamin
0.21 g
Niacin - B3 vitamin
7.02 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.233 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.425 mg
fehérje
13.25 g
Zsír
telített zsírsav
0.741 g
egyszeresen telített zsírsav
1.04 g
többszörösen telített zsírsav
1.039 g
ásványi anyagok
Kalcium
18 mg
Vas
2.2 mg
Magnézium
231 mg
Foszfor
347 mg
Nátrium
1 mg
Cink
2.4 mg
Réz
1.1 mg
Mangán
1.3 mg
Szelén
8.3 µg
szénhidrát
rost
10 g
víz
9.75 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.101 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.425 mg
Niacin - B3 vitamin
7.02 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.233 mg
Folát
30 µg
B6 vitamin
0.21 g
Sokunk már anyukájától megtanulta, hogy érdemes falatozni belőle, ha menstruálunk, másoknak viszont új információ lehet. Együnk banánt azokon a napokon, mert jót tesz a testünknek! Hogy miért? Kiderül!
NosaltyMivel a termék minden évben rendkívül keresett, érdemes minél hamarabb beszerezni. Az Aldi üzleteiben korlátozott készlet áll rendelkezésre, és a tapasztalatok szerint napokon belül elfogyhat.
NosaltyNem minden zöldségfélének van szüksége állandó napfényre ahhoz, hogy ízletes termést hozzon. Több árnyéktűrő zöldségfaj is létezik, melyek fák alatt és épület tövében is sikeresen termeszthetőek, és beérik a szűrt vagy éppen csekély napfénnyel.
NosaltyAz életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!