r
Nosalty Logó

Kovászos-hajdinás szendvicskenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Karsai Roni
Kovászos-hajdinás szendvicskenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 627 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1882 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 182 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2017.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    231 mg
  • Foszfor
    377 mg
  • Nátrium
    1307 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    171.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    215 micro
Összesen 627 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6052.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    693 mg
  • Foszfor
    1131 mg
  • Nátrium
    3922 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    386.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    513.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    215 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    644 micro
Összesen 1882 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    584.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 182 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Etessük meg a kovászunkat: 8 g kovászmaghoz adjunk 32 g vizet, majd keverjük el 40 g liszttel. Nem baj, ha kicsit túlmegy, mivel úgyis lesz egy kis veszteségünk, mire bevethető lesz a megetetett kovász. (hőmérséklettől függően 6-8 óra alatt harcra kész állapotban lesz)
  2. Áztassuk be a hajdinát, a víz lepje el legalább két ujjnyira. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, szűrjük le!
  3. Ha a kovászunk már jól áll, akkor jöhet az autolízis: keverjük össze a liszteket és a vizet és pihentessük a mixet legalább 20 percen át.
  4. Mehet hozzá az áztatott hajdina, a kovász, végezetül pedig – ha mindent alaposan eldolgoztunk – a só is.
  5. Fedjük le a folyékony tésztafolyamot és pihentessük 2-2,5 órán át (a nyári, párával dúsított melegben nekem 2 óra bőven elég volt. Lessük a buborékokat. Ha már beindult egy kellemes gázképződés és tapasztalunk egy 1,5x-es térfogat-növekedést is, akkor jó úton járunk.
  6. A masszát öntsük kiolajozott kenyérformába (úgy könnyebb lesz kiszedni). A forma mehet a hűtőbe akár 12 órára is (nekem úgy mindig szebb lesz a kenyér).
  7. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (ha kevesebbre képes a sütőnk, akkor a maximum hőmérsékletre), vágjuk meg a veknit, aztán mehet a sütőbe. Gőzösítsünk* is!
  8. Sütési idő: 10-15 perc 250 fokon, aztán vegyük vissza 230 fokra és kapjon még 20-30 percet odabenn. Szeljük meg, vajazzuk, sózzuk, együk.
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 1576
  • Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 27.

Ajánló

Pompásan szeletelhető, hosszan erjesztett szendvicskenyér, amely napokig istenien puha marad. A kenyérliszt adja a gluténszerkezetet, a hajdina meg az ízvilágot. Ha nem bírjuk kivárni, míg kihűl, senki nem vet majd meg minket.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos-hajdinás szendvicskenyér
Karsai Roni 6 recept

* A gőz segít, hogy az elején, hogy jobban kinyíljon a kenyér, ezáltal lesz hely a kiszabaduló gőznek és nem fogadnak majd minket aránytalanul nagy buborékok, amikor megvágjuk a kenyeret. Önthetünk vizet egy kis hőálló edénybe, de akár dobhatunk is a sütő aljára pár jégkockát (Dragomán Györgynél olvastam a tippet, azóta favorit!)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...