r
Nosalty Logó

Pepita rumos-meggyes torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
iceScream
Pepita rumos-meggyes torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A piskóta

A krém

A máz

Az "összeszerelés"

Összesen 864 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A piskóta

A krém

A máz

Az "összeszerelés"

Összesen 6904 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A piskóta

A krém

A máz

Az "összeszerelés"

Összesen 273 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    46.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    802.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.7 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    313 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    273 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    485 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 864 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    91.4 g

Zsír

  • Összesen
    374.6 g
  • Telített zsírsav
    163 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    132 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1436 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6419.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    167 mg
  • Kálcium
    1704 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    394 mg
  • Foszfor
    2605 mg
  • Nátrium
    1516 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    805.6 g
  • Cukor
    481 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    979.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2506 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    61 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    274 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    730 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2183 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3884 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1426 micro
Összesen 6904 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    256.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    155 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 273 kcal

Hozzávalók

A piskóta

A krém

A máz

Az "összeszerelés"

Elkészítés

A piskóta

  1. A lisztet, keményítőt és sütőport összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A tojások sárgáját 200 gramm cukorral habosra verjük, majd alaposan elkeverjük a tejjel, rummal és az olajjal. Beleszitáljuk a száraz összetevőket ebbe a keverékbe, és csomómentesre keverjük.
  3. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd a maradék 80 gramm cukrot fokozatosan hozzáadagolva kemény habot készítünk belőle.
  4. A tojáshabot óvatosan a tésztába forgatjuk, majd ezt egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Érdemes óvatosan az asztalhoz ütögetni a forma alját, így kijönnek a piskótamasszából a nagy buborékok, és nem lesz lyuk a tésztában.
  5. A piskótát előmelegített sütőben készre sütjük. Ez ennél a fajtánál akár 40 perc is lehet, tűpróbával ellenőrizzünk mindenképpen sütés közben.

A krém

  1. A meggyet turmixgép segítségével alaposan pépesítjük, majd egy lábasba öntjük, és összekeverjük a cukorral és a citromlével.
  2. A meggyes alapot alacsony lángon addig főzzük, amíg körülbelül felére nem redukálódik. Ekkor hozzáadjuk a zselatint , és főzzük még 1-2 percig, majd hagyjuk kihűlni. Ha akarunk, ebbe is rakhatunk rumot, ha az elején rakjuk bele, akkor csak az íze lesz meg, ha a zselatinnal egyszerre, akkor kicsit alkoholos is marad. Valaki szereti :D
  3. A tejszínt keményebb habbá verjük. Hűtsük be jó alaposan legalább egy nappal előre, ha nagyon nem akar engedelmeskedni, nyugodtan használjunk habfixálót.
  4. A szobahőmérsékletűre hűlt meggyes keveréket egy-két kanál tejszínhabbal alaposan keverjük össze, ezzel fellazítva azt. Ezután óvatosan forgassuk össze a tejszínhab egészével.

A máz

  1. A vajat és a kakaóport alacsony láng fölött összeolvasztjuk, majd levesszük a tűzről.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot, majd a rumot/rumaromát (aromából kevesebb kell).
  3. Kiskanalanként adagolva addig keverjük forró vízzel, amíg a kívánt állagot nem érjük el, ha szépen lefolyós mázat szeretnénk, akkor ez körülbelül mézszerűt jelent.

Az "összeszerelés"

  1. A piskóta tetejét, alját és oldalait vékonyan levágjuk, hogy egy szabályos henger alakú homogén tésztakorongunk legyen. Ezt a tésztakorongot először vágjuk félbe, ahogy egy hagyományos tortánál is tennénk.
  2. Az egymáson fekvő lapokat vágjuk a vastagságukkal körülbelül megegyező szélességű koncentrikus "gyűrűkre". Ha a szemmértékünkben nem bízunk, nyugodtan lehet vágni papírból egy vágóformát.
  3. A formázásnál levágott piskótarészeket morzsoljuk össze, és egy evőkanálnyi krémmel keverjük el. Béleljük ki nejlonfóliával a tortaformát, és nyomkodjuk az aljára ezt a krémes morzsát. Ez lesz a tortánk alapja.
  4. Az alapra rakjuk rá a két legnagyobb piskótagyűrű egyikét, az egyel kisebbet hagyjuk ki, utána a még kisebbet megint rakjuk bele, így egy olyan réteget kapva, ahol felváltva van piskóta és üres hely. Ezeket az üres részeket töltsük meg krémmel. Ha nagyon "ütős" tortát szeretnénk, itt is meg lehet kicsi rummal locsolni a piskótát.
  5. A következő rétegnél a krémre rakjunk piskótagyűrűt, ahol pedig piskóta volt oda krémet. Ezt folytassuk addig, amíg el nem fogy a piskótánk és a krémünk. A torta tetejét is fedjük le fóliával, majd legalább egy órán keresztül hagyjuk a hűtőben dermedni.
  6. A kész torta tetejére öntjük a mázat, persze előbb vegyük ki a tortaformából. Ha pont középre öntjük, akkor nagyon szépen egyenletesen fog lefolyni, de nyugodtan lehet döntögetni kicsit, hogy úgy folyjon, ahogy szeretnénk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2544
  • Feltöltés dátuma: 2019. április 08.

Ajánló

A krém tetszőlegesen cserélhető, akár más gyümölcsösre vagy csokis, vaníliás stb. krémre is, csak a fantázia szab határt. Kifejezetten ezzel a recepttel, ha kicseréljük a rumot mindenhol konyakra, akkor a klasszikus konyakmeggy bonbonhoz hasonló ízvilágot kapunk. Ha a máznál nem probléma az anyagköltség, akkor csinálhatunk egy 1:1-es ganache-ot is (egyenlő mennyiségű jó minőségű étcsokit és forró tejszínt összeöntünk, hagyjuk kicsit állni majd jól elkeverjük).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pepita rumos-meggyes torta
iceScream 8 recept

Mostanában nagyon rákaptam erre a tortakészítési technikára, a meggyes-rumos íz pedig elég triviálisan jött :D Amúgy a krém és a tészta is tetszőlegesen variálható, az eredmény ugyanolyan látványos marad, ha nem túl lágy a krém.

Hozzávalók

A piskóta

A krém

A máz

Az "összeszerelés"

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...