r
Nosalty Logó

Palócos zöldbableves gazdagon

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Palócos zöldbableves gazdagon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 629 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 6285 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 85 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.3 g

Zsír

  • Összesen
    35.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1095.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    434 mg
  • Nátrium
    360 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    587.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    261 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    92 micro
  • K vitamin:
    106 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    800 micro
  • β-karotin
    2487 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 629 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    393.2 g

Zsír

  • Összesen
    355 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    128 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    1208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10952.1 g
  • Cink
    90 mg
  • Szelén
    481 mg
  • Kálcium
    1550 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    830 mg
  • Foszfor
    4338 mg
  • Nátrium
    3596 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    376.2 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    5874.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2611 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    31 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    345 mg
  • D vitamin:
    916 micro
  • K vitamin:
    1062 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    126 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    934 micro
  • Kolin:
    858 mg
  • Retinol - A vitamin:
    182 micro
  • α-karotin
    7999 micro
  • β-karotin
    24867 micro
  • β-crypt
    504 micro
  • Likopin
    5148 micro
  • Lut-zea
    8158 micro
Összesen 6285 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    109 micro
  • β-karotin
    338 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    70 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 85 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A leveshez

  1. Egynagyobb fazékban feltesszük főni az oldalastkb. 3 liter vízzel felöntve, a babérlevél, egész színesborsok, borókabogyó és koriandermagok hozzáadásával. Így főzzük addig lassú tűzön, fedő alatt, míg meg nem puhul a hús. Ez nekünk kb. 1 órát vett igénybe, függ a hústól természetesen. A húst kivesszük, félrerakjuk, és az egész főzőlevet is megtartjuk.
  2. Amikor már készen van, egy másik lábasban közepes lángona mangalicazsíron megdinszteljük a vöröshagymát és a Tv paprikát.
  3. Amikor szép üveges a hagyma, belerakjuk a marhalábszárat, és megpörköljük, hogy minden oldala megsüljön egy kissé.
  4. Rászórjuk a borsikafüvet, az őrölt színesborsot ízlés szerint, majd levéve a tűzről belekavarjuk a pirospaprikát.
  5. Miután jól elkavartuk, belerakjuk a paradicsomot, és az 1 ek sóban eltett darált paprikát, felöntjük kb. 2 dl lével, amit abból a főzőléből nyerünk, amiben az oldalas főtt. Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön főzzüklefedve kb. 30 percig.
  6. Ezután belerakjuk az összes levet, amit az oldalas főzéséből nyerünk, főzzük tovább fedő alattegészen addig, míg a lábszár majdnem teljesen puha. Ez még kb. 40 perc.
  7. Ekkor belerakjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a pasztinákot, és főzzük kb. 5-10 percig.
  8. Következik a burgonya, beleszórjuk a levesbe, főzzük 15 percig. Ekkor megkóstoljuk a levest, s ha még kíván sót, megsózzuk. Ez függ attól is, hogy az oldalas mennyire volt sós.
  9. A végén belerakjuk a fagyasztott zöldbabot és az oldalast, s még 5-10 percig főzzük. (Amennyiben friss zöldbabunk van, érdemes kb.a burgonyával együtt adni a leveshez.)
  10. A főzés végén ízlés szerint savanyítjuk a levest 2-3 ek citromlével, vagy aki szereti, ecettel, abból kevesebb szükséges persze. Ekkor beleszórjuk a felaprított petrezselymet is.
  11. Tálaljuk tejföllel, friss fehér kenyérrel és szárított csípős paprikával.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 101
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 58701
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 14.

Ajánló

Ajánljuk különösen hideg téli napokra, amikor egy kicsit jól jön a plusz kalória. Nagyon finom, egytálételnek is mondható, ami után már csak valami nasit kíván az ember. pH besorolás: erősen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mivel szeretjük a zöldbablevest és a füstölt húsokat is, ezért kitaláltunk egy variációt, amiben megtalálhatóak azok az elemek, amelyeket kedvelünk a magyaros jellegű ételekben. Ebben nagy érdeme van Mr Smith kreativitásának, hiszen ő varázsolt az alkotóelemekből egy igen laktató ételt. Külön érdekesség volt számomra, hogy annak ellenére, hogy "nehéz" hozzávalókat tartalmaz, elfogyasztásakor mégsem tapasztalunk túltelítettséget, ami köszönhető részben a savanyításnak, valamint a fűszereknek, hiszen ezek majd mindegyike emésztést segítő hatással bír.

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...