Palócos zöldbableves gazdagon
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
100g füstölt oldalas263 kcal
-
80g marhalábszár102 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
24g sárgarépa9 kcal
-
18g fehérrépa11 kcal
-
7g pasztinák4 kcal
-
40g burgonya23 kcal
-
50g zöldbab14 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
10g tv-paprika2 kcal
-
300g víz0 kcal
-
45 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
1g paprika0 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromlé1 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
A tálaláshoz
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
1000g füstölt oldalas2632 kcal
-
800g marhalábszár1024 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
70g pasztinák45 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
500g zöldbab136 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
3000g víz0 kcal
-
50g mangalica zsír451 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g koriandermag3 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
3 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
10g paprika2 kcal
-
23 kcal
-
0g só0 kcal
-
24g citromlé5 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A tálaláshoz
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
13.6g füstölt oldalas36 kcal
-
10.9g marhalábszár14 kcal
-
2.4g vöröshagyma1 kcal
-
3.3g sárgarépa1 kcal
-
2.4g fehérrépa2 kcal
-
1g pasztinák1 kcal
-
5.4g burgonya3 kcal
-
6.8g zöldbab2 kcal
-
2.7g paradicsom0 kcal
-
1.4g tv-paprika0 kcal
-
40.8g víz0 kcal
-
0.7g mangalica zsír6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0.1g paprika0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
A tálaláshoz
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.3 g
Zsír
-
Összesen 35.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1095.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 155 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 434 mg
-
Nátrium 360 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 587.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 261 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 92 micro
-
K vitamin: 106 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 800 micro
-
β-karotin 2487 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 816 micro
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 393.2 g
Zsír
-
Összesen 355 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 54 g
-
Koleszterin 1208 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10952.1 g
-
Cink 90 mg
-
Szelén 481 mg
-
Kálcium 1550 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 830 mg
-
Foszfor 4338 mg
-
Nátrium 3596 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 376.2 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 5874.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2611 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 31 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 345 mg
-
D vitamin: 916 micro
-
K vitamin: 1062 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 126 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 934 micro
-
Kolin: 858 mg
-
Retinol - A vitamin: 182 micro
-
α-karotin 7999 micro
-
β-karotin 24867 micro
-
β-crypt 504 micro
-
Likopin 5148 micro
-
Lut-zea 8158 micro
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 109 micro
-
β-karotin 338 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 70 micro
-
Lut-zea 111 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
3 l víz
-
5 dkg mangalica zsír
-
2 db babérlevél
-
1 kk koriandermag
-
4 db borókabogyó
-
1 kk négyszínű bors
-
1 teáskanál borsikafű
-
1 dkg paprika
-
2 ek fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
3 ek citromlé
A tálaláshoz
-
150 g tejföl
-
8 szelet kenyér
-
csípős fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- Egynagyobb fazékban feltesszük főni az oldalastkb. 3 liter vízzel felöntve, a babérlevél, egész színesborsok, borókabogyó és koriandermagok hozzáadásával. Így főzzük addig lassú tűzön, fedő alatt, míg meg nem puhul a hús. Ez nekünk kb. 1 órát vett igénybe, függ a hústól természetesen. A húst kivesszük, félrerakjuk, és az egész főzőlevet is megtartjuk.
- Amikor már készen van, egy másik lábasban közepes lángona mangalicazsíron megdinszteljük a vöröshagymát és a Tv paprikát.
- Amikor szép üveges a hagyma, belerakjuk a marhalábszárat, és megpörköljük, hogy minden oldala megsüljön egy kissé.
- Rászórjuk a borsikafüvet, az őrölt színesborsot ízlés szerint, majd levéve a tűzről belekavarjuk a pirospaprikát.
- Miután jól elkavartuk, belerakjuk a paradicsomot, és az 1 ek sóban eltett darált paprikát, felöntjük kb. 2 dl lével, amit abból a főzőléből nyerünk, amiben az oldalas főtt. Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön főzzüklefedve kb. 30 percig.
- Ezután belerakjuk az összes levet, amit az oldalas főzéséből nyerünk, főzzük tovább fedő alattegészen addig, míg a lábszár majdnem teljesen puha. Ez még kb. 40 perc.
- Ekkor belerakjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a pasztinákot, és főzzük kb. 5-10 percig.
- Következik a burgonya, beleszórjuk a levesbe, főzzük 15 percig. Ekkor megkóstoljuk a levest, s ha még kíván sót, megsózzuk. Ez függ attól is, hogy az oldalas mennyire volt sós.
- A végén belerakjuk a fagyasztott zöldbabot és az oldalast, s még 5-10 percig főzzük. (Amennyiben friss zöldbabunk van, érdemes kb.a burgonyával együtt adni a leveshez.)
- A főzés végén ízlés szerint savanyítjuk a levest 2-3 ek citromlével, vagy aki szereti, ecettel, abból kevesebb szükséges persze. Ekkor beleszórjuk a felaprított petrezselymet is.
- Tálaljuk tejföllel, friss fehér kenyérrel és szárított csípős paprikával.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 101
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 58733
- Feltöltés dátuma: 2010. január 14.
Ajánló
Ajánljuk különösen hideg téli napokra, amikor egy kicsit jól jön a plusz kalória. Nagyon finom, egytálételnek is mondható, ami után már csak valami nasit kíván az ember. pH besorolás: erősen savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Mivel szeretjük a zöldbablevest és a füstölt húsokat is, ezért kitaláltunk egy variációt, amiben megtalálhatóak azok az elemek, amelyeket kedvelünk a magyaros jellegű ételekben. Ebben nagy érdeme van Mr Smith kreativitásának, hiszen ő varázsolt az alkotóelemekből egy igen laktató ételt. Külön érdekesség volt számomra, hogy annak ellenére, hogy "nehéz" hozzávalókat tartalmaz, elfogyasztásakor mégsem tapasztalunk túltelítettséget, ami köszönhető részben a savanyításnak, valamint a fűszereknek, hiszen ezek majd mindegyike emésztést segítő hatással bír.