Pálinkás aszaltszilvás torta Moniquetól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 28% Zsír
Előkészítéshez:
-
6g dió38 kcal
-
25g aszalt szilva60 kcal
-
3g rumaroma0 kcal
A tésztához:
-
10g margarin72 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
Marcipánkrémhez:
-
25g növényi tejszín63 kcal
-
8g tej5 kcal
-
13g marcipán58 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
2g barna cukor6 kcal
-
2g zselatinfix2 kcal
Csokikrémhez:
-
63 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
2 kcal
-
4g étcsokoládé23 kcal
-
2g zselatinfix2 kcal
A torta összeállítása:
-
16 kcal
-
1g dió7 kcal
-
4g mandula25 kcal
-
25g növényi tejszín63 kcal
A díszítéshez:
Összesen
639
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 28% Zsír
Előkészítéshez:
-
70g dió458 kcal
-
300g aszalt szilva720 kcal
-
30g rumaroma0 kcal
A tésztához:
-
120g margarin860 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
473 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
Marcipánkrémhez:
-
300g növényi tejszín753 kcal
-
100g tej56 kcal
-
150g marcipán693 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
Csokikrémhez:
-
300g növényi habtejszín753 kcal
-
30g barna cukor114 kcal
-
23 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
A torta összeállítása:
-
80g aszalt szilva192 kcal
-
13g dió85 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
300g növényi tejszín753 kcal
A díszítéshez:
Összesen
7642
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 28% Zsír
Előkészítéshez:
-
2.8g dió18 kcal
-
11.8g aszalt szilva28 kcal
-
1.2g rumaroma0 kcal
A tésztához:
-
4.7g margarin34 kcal
-
4.7g porcukor18 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
-
19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
Marcipánkrémhez:
-
11.8g növényi tejszín30 kcal
-
3.9g tej2 kcal
-
5.9g marcipán27 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
0.8g barna cukor3 kcal
-
0.8g zselatinfix1 kcal
Csokikrémhez:
-
11.8g növényi habtejszín30 kcal
-
1.2g barna cukor4 kcal
-
0.4g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
2g étcsokoládé11 kcal
-
0.8g zselatinfix1 kcal
A torta összeállítása:
-
3.1g aszalt szilva8 kcal
-
0.5g dió3 kcal
-
2g mandula12 kcal
-
11.8g növényi tejszín30 kcal
A díszítéshez:
Összesen
301
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 39.9 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 670.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 285 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.7 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 29.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 195 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 224 micro
Összesen
639
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 146.8 g
Zsír
-
Összesen 479.3 g
-
Telített zsírsav 250 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 84 g
-
Koleszterin 1610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8049.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 1731 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 777 mg
-
Foszfor 3423 mg
-
Nátrium 1928 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 739.9 g
-
Cukor 472 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 352.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1748 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 333 micro
-
K vitamin: 351 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 397 micro
-
Kolin: 1340 mg
-
Retinol - A vitamin: 1528 micro
-
α-karotin 251 micro
-
β-karotin 2335 micro
-
β-crypt 403 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2682 micro
Összesen
7642
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 18.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 316.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 13.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
301
kcal
Hozzávalók
Előkészítéshez:
-
7 dkg dió
-
30 dkg aszalt szilva
-
30 ml rumaroma
A tésztához:
-
12 dkg margarin
-
12 dkg porcukor
-
1 csomag sütőpor
-
4 db tojás
-
1 csipet só
-
1 ek fahéj
-
0.5 citromból nyert citromhéj
Marcipánkrémhez:
-
3 dl növényi tejszín
-
1 dl tej
-
15 dkg marcipán
-
4 db tojássárgája
-
2 ek barna cukor
-
1 csomag zselatinfix
Csokikrémhez:
-
3 dl növényi habtejszín
-
3 ek barna cukor
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
5 dkg étcsokoládé
-
1 csomag zselatinfix
A torta összeállítása:
-
8 dkg aszalt szilva
-
0.5 marék dió
-
5 dkg mandula
-
3 dl növényi tejszín
A díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítéshez:
- Az aszalt szilvánkból tegyünk félre 16 szép egyforma darabot a díszítéshez. A maradék aszalt szilvákat daraboljuk fel apró kockákra, majd öntsük le a rumaromával egy tálban. Tegyük félre.
- Az őrölt diót serpenyőben kicsit pirítsuk le, majd hagyjuk kihűlni.
- Sütőpapíron a 28 centis tortakarikánkat 3x körberajzoljuk. Félretesszük.
A tésztához:
- Az egész tojásokat gépi habverő segítségével egészen habosra felverjük.
- A margarint a porcukorral szintén habosra kikeverjük.
- Összeállítjuk a tésztánkat a következő összetevőkkel: kikevert tojások, habosra kevert margarin elegy, 1/2 csomag sütőpor, 1 ek. fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 csipetnyi só.
- Hozzáadjuk a keverékünkhöz a darabolt aszalt szilvánkat. Jól elkeverjük.
- Végül hozzáadjuk a tönkölylisztet. Eldolgozzuk benne a lisztet, de ne sokáig kevergessük, mert hamar összeállhat a tésztánk.
- 3 részre elosztjuk a tésztánkat a megrajzolt sütőpapírjainkra, és körkörös mozdulatokkal, habkártya segítségével elsimítjuk a tésztákat.
- Megsütjük egyenként a lapokat előmelegített sütőben, 180' fokon, 10 percig. Sütőből kivéve a papíron kihűtjük.
Marcipánkrémhez:
- A tej kétharmad részét a cukorral felforraljuk, majd tűzről levéve belereszeljük a marcipánt, elkeverjük benne.
- Külön a tojássárgáját elkeverjük a maradék hideg tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejhez. Picit visszatesszük a tűzhelyre, és tovább kevergetve besűrítjük. Vigyázat, könnyen leég! Félretesszük, kihűtjük.
- A tejszínt gépi habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kihűlt krémet, és tovább keverve hozzáadjuk a csomag zselatinfixet. Hűtőbe tesszük összeállításig.
Csokikrémhez:
- A kakaóport a cukorral és 1 dl vízzel felforraljuk, majd beletördeljük a csokoládét. Tovább kevergetve 2 percig tovább hevítjük, amíg besűrűsödik. Tűzről levéve kihűtjük.
- Következő lépésben ugyanúgy járunk el, mint a marcipánkrémnél. A tejszínt gépi habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kihűlt krémet, és tovább keverve hozzáadjuk a csomag zselatinfixet. Hűtőbe tesszük összeállításig.
A torta összeállítása:
- Amilyen tálcán akarjuk tálalni a tortánkat, rátesszük az első tortalapot, természetesen lehúzzuk róla a sütőpapírt. Pálinkába mártjuk ecsetünket és 1-1 mozdulattal végighúzzuk a lapon. Ne áztassuk át teljesen a lapokat! Megkenjük házi szilvalekvárral. Megszórjuk előzőleg megpirított dióval.
- Következő lépésben mehet rá a marcipánkrémünk kétharmada. Elkenjük.
- Rátesszük a következő tortalapot. Sorrendben ugyanúgy járunk el, mint az első szintünkkel: pálinka+szilvalekvár+dió... Erre a rétegre rákenjük a csokikrémünk kétharmadát.
- A harmadik lapot is feltesszük, és ismétlődnek a folyamatok: pálinka+ szilvalekvár+ dió... A maradék 1-1 harmad krémünket elegyítve (márványosan) felvisszük.
A díszítéshez:
- A díszítéshez a tejszínt felverjük, kevés habbal a torta oldalát bekenjük, vagy, ha esetleg maradt krémünk akkor azzal is jó.
- "Bepanírozzuk": bevonjuk a torta oldalát pirított mandulával. Helyettesíthetjük darált pörkölt dióval is.
- A torta tetejét tejszínrózsákkal felosztjuk 16 részre. Végül aszalt szilvával, dióval díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 2140
- Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A torta az eredeti Szatmári szilvatorta receptje alapján készült, természetesen némi változtatással, de így is óriási sikert könyvelhet el! Nagyon népszerű lett az ismerősök, a család körében! Nehézségi foka: nehéz, de minden munkát megér!!!