r
Nosalty Logó

Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Mártika és Feri
Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Összesen 799 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Összesen 3198 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Összesen 104 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    70.2 g

Zsír

  • Összesen
    29.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1333.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    596 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    457 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    569 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    1934 micro
  • β-karotin
    4947 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    11297 micro
  • Lut-zea
    226 micro
Összesen 799 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    281 g

Zsír

  • Összesen
    119.6 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    843 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5333 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    480 mg
  • Foszfor
    2385 mg
  • Nátrium
    1736 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    239.3 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1827.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2275 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    455 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    98 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    615 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    302 micro
  • α-karotin
    7737 micro
  • β-karotin
    19786 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    45187 micro
  • Lut-zea
    903 micro
Összesen 3198 kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    254 micro
  • β-karotin
    649 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1482 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 104 kcal

Hozzávalók

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Elkészítés

A húsleveshez

  1. Gyöngytyúkhúsleves készítése:
  2. A megkopasztott, megtisztított gyöngytyúkot negyedekbe vágjuk és egy nagy lábasba helyezzük. Felöntjük hideg vízzel.
  3. Beletesszük a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát és a zellerzöldjét.
  4. Sóval, egész borssal ízesítjük és fedővel letakarva, takaréklángon a húslevest addig főzzük, amíg a gyöngyöshús puha nem lesz.
  5. Csigatésztát főzünk egy kis edényben. A főtt zöldségekkel és csigatésztával tálaljuk a levest. A főtt gyöngytyúkhúst melegen tartjuk.
  6. A paradicsommártás:
  7. A libazsírt vagy olívaolajat felmelegítjük, hozzáadunk 1-2 ek cukrot és karamellizáljuk. Ha már kicsit barnul, beletesszük a lisztet, és kevergetve világos zsemle színű rántást készítünk.
  8. A rántást kicsit hagyjuk, hogy hűljön, majd a paradicsomlevet hozzákeverjük. Ezután a gyöngytyúkhúslevessel felengedjük és habverővel simára keverjük.
  9. Ízlés szerint sóval, cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük, Pár percig kevergetve főzzük, hogy sima állagú, sűrű mártást kapjunk.
  10. Tálaláskor a gyöngytyúkhúsra öntjük, vagy mellé tálaljuk az ízes, forró paradicsommártást. Főtt burgonyával tálaljuk, bazsalikommal díszítjük.
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6117
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 16.

Ajánló

Ferenc előkészítette a gyöngytyúkot a főzéshez: A levágott gyöngytyúkot tisztítsuk azonnal kivéreztetés után, ilyenkor  kijön a tolla. Mély tálba téve, forró vízzel leöntjük, egy percig benne forgatjuk, utána tálcára tesszük, s előbb a nagyobb, utána az apróbb tollakat kitépjük. A lábakról a sárga bőrt lehúzzuk, ha apróbb pihék vannak a gyöngytyúk testén, azt láng fölött lepörköljük. A gyöngytyúk lábát, fejét levágjuk, és belső részeit kiszedjük. A gyöngytyúkot hátára fektetjük, előbb a nyakán, a begye tájékán elvágjuk a bőrt, s a begyet az összekötő hártyától megszabadítjuk. A nyelőcsövet és gégét a bőr alól kihúzzuk. Utána a bőrt a végbélnyílás felett keresztben, éles késsel bemetsszük, hogy a kezünk beférjen rajta. Kezünket óvatosan bedugjuk a mellcsont alá, azután megforgatjuk, a beleket a hasüregtől elválasztjuk, s mikor a belső részek felfelé fordított tenyerünkön fekszenek, kiemeljük az egészet. Az epének nem szabad elszakadnia, sem a májnak összeroncsolódnia. A májat azonnal elválasztjuk, az epét levágjuk róla. A zúzát kétfelé vágjuk, kitisztítjuk, belső hártyáit lefejtjük. Ha van bélzsír, azt is óvatosan lefejtjük. Utoljára a végbélnyílást körülvágjuk a béllel együtt, a zsírzótoll tokját is kivágjuk. A fejről a csőrt levágjuk, a szemeket kiemeljük, a lábakról a körmöket levágjuk, és az egész gyöngytyúkot hideg vízben átmossuk. További előkészítése már az elkészítés módjától függ. Mártika finom gyöngytyúkhúslevest (gyöngyöslevest) főzött. A leves mellé második fogásnak a főtt gyöngytyúk húsát tálalta fel citromos paradicsommártással, és főtt hasábburgonyával. Mindenkinek ajánljuk!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nyírteleki gyöngytyúk húsa paradicsommártással
Mártika és Feri 107 recept

A gyöngycsirke és a gyöngytyúk méltatlanul elhanyagolt tagjai a baromfiudvarnak. A megtisztított gyöngytyúkot a háziasszonyok félnek megvenni a piacon, mert nyersen a húsa sötétnek látszik, és csak kevesen tudják, hogy párolás-sütés során hófehérré, ízletessé válik. A gyöngycsirke és a gyöngytyúk gazdaságosabb is a közönséges csirkénél, mert csontjai (a közönséges csirkéhez viszonyítva) sokkal könnyebbek, tehát azonos súlyú csirkéből és gyöngytyúkból több húst kapunk, ha a gyöngytyúkot vásároljuk. A gyöngytyúk feltűnő, szép küllemű baromfi. Az apró fejükön lévő sisak a kakasokénál nagyobb méretű. Kétoldali állebenyük fehér, vöröses szélekkel. Tollazatuk általában kékesszürke, apró, fehér pöttyökkel. Gyakori a fehér alapszín is, tejfölsárga, ezüstfehér pöttyökkel. A tyúkénál finomabb, könnyebb a csontozata. A hortobágyi kékesszürke gyöngyös a szabadtartást jól tűrő, elsősorban húsáért tartott fajta. Tojástermelése 80-90 db. Igénytelen, ellenálló, jó élelemkereső. Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára. Április végén kezd tojni, 60-80 tojást rak. Tojása kisméretű, feltűnő tulajdonsága rendkívül vastag héja, ezért hosszú ideig eltartható.

Hozzávalók

A húsleveshez

A paradicsommártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...