Mini húsgombócos rakott penne
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Brigi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
Paradicsomszósz
-
3g olívaolaj27 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
63g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
51 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
Húsgombóc
-
63g darált sertéshús114 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
Besamel
-
16g margarin112 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
63g tej35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összeállítás
Összesen
952
kcal
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
Paradicsomszósz
-
24g olívaolaj212 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
500g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
500g sűrített paradicsom410 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
Húsgombóc
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
170g olívaolaj1503 kcal
Besamel
-
125g margarin896 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
500g tej280 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összeállítás
Összesen
7605
kcal
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
Paradicsomszósz
-
0.6g olívaolaj6 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
8.5g sárgarépa3 kcal
-
13.3g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g bazsalikom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
13.3g sűrített paradicsom11 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
Húsgombóc
-
13.3g darált sertéshús24 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g bazsalikom0 kcal
-
4.5g olívaolaj40 kcal
Besamel
-
3.3g margarin24 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
13.3g tej7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összeállítás
Összesen
201
kcal
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.5 g
Zsír
-
Összesen 55.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1299.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 346 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 464 mg
-
Nátrium 322 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 231.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 586 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 179 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 231 micro
-
α-karotin 1256 micro
-
β-karotin 3641 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 17978 micro
-
Lut-zea 178 micro
Összesen
952
kcal
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 284.2 g
Zsír
-
Összesen 444.9 g
-
Telített zsírsav 114 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 239 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 69 g
-
Koleszterin 803 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10398.1 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 527 mg
-
Kálcium 2769 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 728 mg
-
Foszfor 3716 mg
-
Nátrium 2578 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 620.2 g
-
Cukor 127 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 1853 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4688 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 65 mg
-
C vitamin: 144 mg
-
D vitamin: 182 micro
-
K vitamin: 360 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 84 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1428 micro
-
Kolin: 862 mg
-
Retinol - A vitamin: 1845 micro
-
α-karotin 10047 micro
-
β-karotin 29127 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 143823 micro
-
Lut-zea 1427 micro
Összesen
7605
kcal
- 9% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 277.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 268 micro
-
β-karotin 777 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3835 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
201
kcal
Hozzávalók
Paradicsomszósz
-
2 közepes db vöröshagyma
-
4 közepes db sárgarépa
-
5 dl víz
-
só ízlés szerint
-
1 ek bazsalikom
-
bors ízlés szerint
-
1 ek cukor
-
500 g sűrített paradicsom
-
1 csipet oregánó
-
1 gerezd fokhagyma
-
3 evőkanál finomliszt
Húsgombóc
-
500 g darált sertéshús
-
1 db tojás
-
4 gerezd fokhagyma
-
oregánó ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek bazsalikom
Besamel
-
125 g margarin
-
5 csapott ek finomliszt
-
5 dl tej
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Összeállítás
Elkészítés
Paradicsomszósz
- 3 ek olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, a répát karikázzuk bele, kevés víz hozzáadásával (4-5 dl) főzzük puhára. Sózzuk, majd adjuk hozzá az 1 ek bazsalikomot, borsot, cukrot, paradicsompürét, csipet oregánót, 1 gerezd zúzott fokhagymát.
- Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük, tegyünk bele 3 ek lisztet, a mixerrel ezt is dolgozzuk el csomómentesre, majd tegyük vissza, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Húsgombóc
- A darált húst a tojással, a többi gerezd zúzott fokhagymával, maradék oreganóval, bazsalikommal, sóval, borssal, alaposan dolgozzuk el. Ezt akár előző nap este is megtehetjük, így éjszaka a hűtőben jobban magába szívja az ízeket, és másnap könnyebb lesz megformázni őket.
- Közepes lángon hevítsük fel a maradék kb. 2 dl olívaolajat, majd amíg az olaj melegszik, formázzuk meg előre a gombócokat, hogy nagyjából egyszerre tudjuk őket az olajba tenni. Kb. 1 tk masszából készül egy gombóc.
- Az aprócska gombócokat kis hőfokon, lassan süssük kb. 15-20 percig, ha kész, szedjük őket a paradicsommártásba.
Besamel
- A margarint olvasszuk fel, szórjuk rá a lisztet, enyhén pirítsuk meg.
- Vegyük le a tűzről, majd a tejjel öntsük fel, kézi habverővel keverjük el csomómentesre. Tegyük vissza, majd a habverővel gyakori kevergetés mellett sűrítsük be, sózzuk, borsozzuk.
Összeállítás
- Főzzük ki sós vízben a pennét, szűrjük le.
- A paradicsomszósz egy részével (gombócok nélkül) keverjük össze.
- Egy hőálló tál aljába kenjünk pár kanál szószt, öntsük rá a tésztát, majd öntsük a tésztára a besamelt, egyengessük el.
- Majd a sajt felét reszeljük rá, ekkor jöhet a maradék szósz (a paradicsommártás kb. 1/3-át érdemes meghagyni) a gombócokkal, majd erre reszeljük rá a többi sajtot.
- Tegyük forró sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt pirítsuk rá a sajtot.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 292
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 28494
- Feltöltés dátuma: 2015. február 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Brigi
65 recept
Többször készítettem már ezt a paradicsomszószt, saját recept, ezt használom bolognaihoz, lasagne-hoz és a rakott tésztákhoz is. Néha teszek bele zellert is (csak egy kevés passzol hozzá, a túl sok elnyomná az ízét, illetve babérlevelet). Nagyon sokan készítenek paradicsomszószt, és sokféleképpen, nálunk a sok kísérletezés eredményeképp ez lett a "favourite" :)