r
Nosalty Logó

Mézes zserbó újragondolva

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Pancsika
Mézes zserbó újragondolva
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mézes, fűszeres tészta

Krémek (vaníliás, rumos mazsolás, kakaós)

Csokimáz

Összesen 699 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mézes, fűszeres tészta

Krémek (vaníliás, rumos mazsolás, kakaós)

Csokimáz

Összesen 8381 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mézes, fűszeres tészta

Krémek (vaníliás, rumos mazsolás, kakaós)

Csokimáz

Összesen 267 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.7 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 699 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    121.5 g

Zsír

  • Összesen
    290.5 g
  • Telített zsírsav
    174 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    78 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    649 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4912.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    1355 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    683 mg
  • Foszfor
    1768 mg
  • Nátrium
    909 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1257 g
  • Cukor
    681 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    629.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2054 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2013 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    493 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    617 micro
Összesen 8381 kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 267 kcal

Hozzávalók

Mézes, fűszeres tészta

Krémek (vaníliás, rumos mazsolás, kakaós)

Csokimáz

Elkészítés

Mézes, fűszeres tészta

  1. Összekeverjük a kétféle lisztet, és kimérünk belőle 25 dkg-ot. Elkészítjük a mézes tésztarészt: langyosra megmelegítjük a mézet, majd összedolgozzuk a 25 dkg liszttel.
  2. Elkészítjük a cukros tésztarészt: kevés vízben feloldjuk a cukrot, majd felforraljuk, és visszahűtjük. Utána összedolgozzuk a liszt maradékával.
  3. Ezután a két tésztarészt összegyúrjuk, közben egy pici liszttel összekeverjük a szalalkálit, és beletesszük a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, reszelt citromhéj) is, jól összedolgozzuk a tésztát.
  4. Az összegyúrt tésztát 4 cipóra választjuk, és egyenként 4 mm vastagra nyújtjuk, megszurkáljuk, és 180°-os sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk őket kihűlni, közben elkészítjük a krémeket.

Krémek (vaníliás, rumos mazsolás, kakaós)

  1. A vajat habosra keverjük a porcukor 3/4 részével. A mazsolát megmossuk, és beáztatjuk kevés rumba (jobban megszívja magát, ha ezt előző este csináljuk).
  2. Búzadarát pépesre főzzük a tejjel, vízzel, csipet sóval, a maradék porcukorral, ha kihűlt, akkor összedolgozzuk a habosra kevert vajjal.
  3. Az elkészült alapkrémből 3 edénybe egyenlő mennyiségeket szedek ki, és az elsőbe belekeverem a vaníliát, a másodikba a rumos mazsolát és a harmadikba a kakaóport.
  4. A kihűlt tésztalapokat meglocsolom a rum maradékával, és alsó lapra a kakaós krémet, a középsőre a rumos mazsolásat, és a legfelsőre a vaníliás krémet viszem fel.

Csokimáz

  1. Vízfürdőn felolvasztom a vajat az étcsokival, a süti tetejére felviszem, és egyenletesen eloszlatom.
  2. Egy napig pihentetem, ekkora megpuhul a tészta a rumtól, és a krémektől.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x45
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 3202
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 29.

Ajánló

Aki alkoholmentes változatot szeretne, használhat aromát a mazsola áztatásához, és csak egyszerű cukorszörpöt a tészta meglocsolásához.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mézes zserbó újragondolva
Pancsika 101 recept

Ez nem a klasszikus mézes zserbó (lekváros), hanem egy picit pikánsabb változata köszönhetően a fűszeres tésztának, és a 3 ízesítésű krémnek. Nagyon különleges, viszont munkaigényes.

Hozzávalók

Mézes, fűszeres tészta

Krémek (vaníliás, rumos mazsolás, kakaós)

Csokimáz

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...