Meggyes-mákos bukta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nagyné Racsek Renáta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
38g tej21 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
6g margarin45 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
1g rum2 kcal
A töltelékhez
-
6g tej4 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
19g mák98 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
38g meggy17 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A tetejére
Összesen
510
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
200g rétesliszt728 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
300g tej168 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
8g rum18 kcal
A töltelékhez
-
50g tej28 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
150g mák788 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
300g meggy135 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A tetejére
-
50g margarin359 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
4081
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
12g finomliszt44 kcal
-
12g rétesliszt44 kcal
-
1.8g friss élesztő2 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
18.1g tej10 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
-
3g margarin22 kcal
-
2.4g citromlé1 kcal
-
0.5g rum1 kcal
A töltelékhez
-
3g tej2 kcal
-
4.8g porcukor19 kcal
-
9g mák47 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
18.1g meggy8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A tetejére
-
3g margarin22 kcal
-
6g tej3 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
Összesen
247
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 761.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 355 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.6 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 49 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 341 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
510
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 93.7 g
Zsír
-
Összesen 168.1 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 71 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6089.1 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 2841 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 653 mg
-
Foszfor 2043 mg
-
Nátrium 312 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 549.1 g
-
Cukor 188 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 392 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1144 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 552 micro
-
Kolin: 424 mg
-
Retinol - A vitamin: 916 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 2725 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 746 micro
Összesen
4081
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 366.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 171 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 23.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 164 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
247
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg rétesliszt
-
3 dkg friss élesztő
-
1 csipet só
-
5 dkg cukor
-
3 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
5 dkg margarin
-
1 citromból nyert citromlé
A töltelékhez
A tetejére
-
5 dkg margarin
-
1 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- 1 dl langyos tejbe beletesszük a cukrot és megfuttatjuk benne az élesztőt, majd összegyúrjuk a kétféle liszttel, a tojássárgájával, a citromlével, a rummal és egy csipetnyi sóval. Annyi langyos tejet dagasztunk még bele, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Az olvasztott margarint is beledolgozzuk, ha lágy lenne a tészta, még gyúrunk bele réteslisztet.
- Cipót formálunk belőle, majd langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: a tejet a porcukorral felforraljuk, belekeverjük a mákot, meg a reszelt citromhéjat.
- Ha kihűlt, hozzáadjuk a meggyet is és fahéjjal ízesítjük.
- A tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk és mindegyikbe 1 kanálnyi tölteléket hajtogatunk.
- A buktákat egy tepsibe szorosan egymás mellé ültetjük, majd még fél órát kelesztjük.
- Ezután megkenjük őket olvasztott margarinnal, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
- Ha a buktákrózsaszínűre sültek, vaníliás cukorral édesített forró tejjel meglocsoljuk, majd így sütjük készre.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x25
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 175
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 11351
- Feltöltés dátuma: 2012. május 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nagyné Racsek Renáta
26 recept
Hónapokkal ezelőtt találtam a receptet egy receptújságban, azóta furdalt a kíváncsiság, milyen lehet a meggyes-mákos bukta. Most sort kerítettem az elkészítésére, nekünk nagyon ízlett, nagyon finom együtt a mák és a meggy, a fahéj is különleges ízt ad neki, és a buktatészta is finom, omlós még két nap után is. Nekem először túl lágy volt a tészta a leírtak alapján, de gyúrtam még bele réteslisztet, így tökéletes lett.