Medvehagymás-mozzarellás szósz főtt sonkával
- 11% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 14% Zsír
A húshoz
-
167g kötözött sonka233 kcal
-
57g vöröshagyma21 kcal
-
3g fokhagyma3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0 kcal
A szószhoz
-
17g teavaj120 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
33g medvehagyma46 kcal
-
50g sonkalé0 kcal
-
30g snidling9 kcal
-
30g snidling9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
63g tejföl124 kcal
-
17g tömlős krémsajt30 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
17g mozzarella50 kcal
A körethez
- 11% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 14% Zsír
A húshoz
-
1000g kötözött sonka1400 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0 kcal
A szószhoz
-
100g teavaj717 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
195g medvehagyma276 kcal
-
300g sonkalé0 kcal
-
180g snidling54 kcal
-
180g snidling54 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
375g tejföl743 kcal
-
100g tömlős krémsajt180 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
100g mozzarella299 kcal
A körethez
- 11% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 14% Zsír
A húshoz
-
24.8g kötözött sonka35 kcal
-
8.4g vöröshagyma3 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0 kcal
A szószhoz
-
2.5g teavaj18 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
4.8g medvehagyma7 kcal
-
7.4g sonkalé0 kcal
-
4.5g snidling1 kcal
-
4.5g snidling1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9.3g tejföl18 kcal
-
2.5g tömlős krémsajt4 kcal
-
6.2g habtejszín18 kcal
-
0.5g tojássárgája2 kcal
-
2.5g mozzarella7 kcal
A körethez
-
18.6g tészta69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
- 11% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 54.3 g
Zsír
-
Összesen 65.1 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1196.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 492 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 120.9 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 230.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 481 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 134 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 385 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 343 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1649 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
- 11% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 326 g
Zsír
-
Összesen 390.8 g
-
Telített zsírsav 159 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1010 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7178.1 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 553 mg
-
Kálcium 2064 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 718 mg
-
Foszfor 2954 mg
-
Nátrium 815 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 725.5 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 1381.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2887 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 308 mg
-
D vitamin: 117 micro
-
K vitamin: 803 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2308 micro
-
Kolin: 517 mg
-
Retinol - A vitamin: 2058 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 9894 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1581 micro
- 11% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 178.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 245 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Hozzávalók
A húshoz
-
5 gerezd fokhagyma
-
4 db babérlevél
-
1 kávéskanál mustármag
A szószhoz
-
10 dkg teavaj
-
2 ek olívaolaj
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 csokor medvehagyma
-
3 dl sonkalé
-
1 csokor snidling
-
só ízlés szerint
-
100 g mozzarella
A körethez
-
só ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A húshoz
- Legelsőnek a már főzött sonkát vöröshagymával, fokhagymával, mustármaggal, borssal, babérlevéllel átfőzzük úgy, hogy bőven ellepje a víz, (legalábbis én így tanultam), és a forrástól számítva, kis lángon fedő alatt 1 órát főzzük, majd a vízben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor vesszük ki.
- Közben kezdjük el a szószt készíteni. A medvehagymát jó alaposan lemossuk, és finomra vágjuk fel.
- Lábasba teszünk teavajat, olívaolajat, felmelegítjük, beletesszük a felkockázott vöröshagymát, fokhagymát, és sóval picit megszórva, fedő alatt puhára pároljuk pár perc alatt. Erre tesszük rá a finomra vágott medvehagymát, snidlinget és fokhagymás snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, és ráöntünk 2-3 dl sonkafőzőlevet, majd fedő alatt 10-12 percet kis lángon főzzük.
- Ekkor keverjük bele jó alaposan eldolgozva a tejfölt, a tömlős sajtot, 3-4 percet ezzel is együtt főzzük.
- Beleöntjük a tejszínt, és továbbra is kis lángon összeforraljuk, ekkor keverjük bele a tojássárgáját, és alaposan keverés mellett összefőzzük. Majd ha szükséges, sózzuk, és borsozzuk még. Ha kellően sűrű, kikapcsoljuk, és a legvégén a mini mozzarellákat félbevágva, beletesszük, és csak átforrósítjuk, átkeverjük, hogy ne essenek szét teljesen.
- Felforraljuk az olajos, sós vizet a tésztának, és kifőzzük a leírtak szerint.
- Tálaljuk a kihűlt, felszeletelt sonkát, a szélesmetélt tésztát és a medvehagymás-tejszínes-mozzarellás szószt.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4147
- Feltöltés dátuma: 2011. május 08.
Ajánló
Ha a sonka nagyobb és netán nyers, a hozzávaló ízesítők ugyanezek, csak többet adjunk hozzá. Valamint akkor a forrástól számítva - a sonkának nagyságától függően -, legalább 4-5 órát kell főzni. A mostani ételhez nem feltétlenül kell köret, se rizs, se tészta, se burgonya, se friss kenyér -, de a gyerekek kérték, és végül is finom volt együtt ez a hármas:-). Akinek jól esik, finom fehérbort ihat mellé. Legalábbis a nagybátyám azt ivott, mert megkóstolta, és szerinte finom lett.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Húsvét előtti pénteken, a Szolnokon élő nagybátyámtól kaptunk medvehagymát - itt reménykedtem, hogy hátha,találok, és sikerült szereznem...de hogy ilyen közelről van megmentés, ezt nem gondoltam volna.:-) Gyorsan szétnéztem, és annyi, de annyi jó recept született azóta, amióta szezonja van ennek a csodának, hogy én ezt az ételt találtam ki, meg mivel még sok van, hatalmas csokor medvehagyma, próbálok olyat kitalálni, ami még nincs elkészítve. Nehéz lesz, nagyon ügyes háziasszonyok vannak, és sokan az elgondolt ételeket már előbb elkészítették, amivel most fejtörést okoztak, de nem baj, teher alatt nő a pálma, remélem...:-) Az is lehet, hogy nem fog sikerülni, mert csak hasonlót tudok alkotni, majd kiderül.Elsőnek őt találtam ki.:-)) Ez az étel így született, és remélem, hogy még tudok belőle finomakat készíteni, bár kissé későn kaptam. Ennyi a történetem,hogy sikerült így medvehagymát szereznem. Most már tudom, miért szeretik ezt a finomságot annyian:-))) Megpróbálok kérni, hátha kapok, és itt is megmarad a mi földünkben ez a csoda:-)))