Malacsült lusta krumplival és részeges káposztával
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Receptműves
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
A malacsülthöz
-
375g csontos sertéskaraj478 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
45g lilahagyma16 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g zöldbors0 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g sör22 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
-
3g sör1 kcal
-
13g méz38 kcal
A részeges káposztához
-
250g savanyú káposzta48 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
25g sör11 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
A lusta krumplihoz
-
125g burgonya72 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
13g feketeerdő sonka29 kcal
-
13g csípős kolbász57 kcal
-
13g spenót2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
1812
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
A malacsülthöz
-
1500g csontos sertéskaraj1913 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
180g lilahagyma66 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g zöldbors0 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g sör86 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
-
10g sör4 kcal
-
50g méz152 kcal
A részeges káposztához
-
1000g savanyú káposzta190 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
100g sör43 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
A lusta krumplihoz
-
500g burgonya289 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
50g feketeerdő sonka117 kcal
-
50g csípős kolbász226 kcal
-
50g spenót8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
7247
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
A malacsülthöz
-
33.1g csontos sertéskaraj42 kcal
-
4g vöröshagyma1 kcal
-
4g lilahagyma1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g zöldbors0 kcal
-
0g rózsabors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
4.4g sör2 kcal
-
9.4g napraforgó olaj83 kcal
-
0.2g sör0 kcal
-
1.1g méz3 kcal
A részeges káposztához
-
22g savanyú káposzta4 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
2.2g sör1 kcal
-
2.2g fehérbor2 kcal
A lusta krumplihoz
-
11g burgonya6 kcal
-
0.4g olívaolaj3 kcal
-
2g vöröshagyma1 kcal
-
1.1g feketeerdő sonka3 kcal
-
1.1g csípős kolbász5 kcal
-
1.1g spenót0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
159
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.6 g
Zsír
-
Összesen 143 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 194 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3250.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 193 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 151 mg
-
Foszfor 750 mg
-
Nátrium 2043 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.2 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 699.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 213 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 541 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1853 micro
Összesen
1812
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 282.5 g
Zsír
-
Összesen 572.1 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 248 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 171 g
-
Koleszterin 776 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13003.4 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 396 mg
-
Kálcium 772 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 605 mg
-
Foszfor 3001 mg
-
Nátrium 8170 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 221 g
-
Cukor 91 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 2797.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 205 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 181 mg
-
C vitamin: 269 mg
-
D vitamin: 236 micro
-
K vitamin: 353 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 468 micro
-
Kolin: 851 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 2162 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7414 micro
Összesen
7247
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 286.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 163 micro
Összesen
159
kcal
Hozzávalók
A malacsülthöz
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 közepes fej lilahagyma
-
8 gerezd fokhagyma
-
köménymag ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
zöldbors ízlés szerint
-
rózsabors ízlés szerint
-
borókabogyó ízlés szerint
-
rozmaring ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
-
2 dl sör
-
5 dl napraforgó olaj
A részeges káposztához
-
1 kg savanyú káposzta
-
2 teáskanál cukor
-
1 teáskanál köménymag
-
1 tk majoranna
-
10 db borókabogyó
-
1 dl sör
A lusta krumplihoz
-
0.5 kg burgonya
-
2 ek olívaolaj
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
5 dkg csípős kolbász
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A malacsülthöz
- A malacsülthöz a karajt először jól megmossuk, majd beírdaljuk a bőrt. A bemetszésnél szeletekre vágjuk a karajt egészen a csontig.
- A hússzeleteket besózzuk, és az összetevőknél írt fűszerek keverékével beszórjuk a szeletek között (borókabogyó és babérlevél később jön).
- A megtisztított fokhagymákkal megtűzdeljük a szeleteket.
- Felkarikázzuk a vörös- és lilahagymát, és a hússzeletek közé tesszük felváltva, majd a bőrös részét is megszórjuk fűszerekkel.
- A befűszerezett, megtűzdelt karajt olyan edénybe tesszük, amelyben olajjal annyira fel tudjuk önteni, hogy az ellepje. Mellédobjuk a megmaradt fokhagymákat és hagymakarikákat, dobálunk bele babérlevelet és borókabogyót, majd alufóliával vagy fedővel lefedjük, és hidegre tesszük.
- Begyújtjuk a sütőt 180-190 fokra.
- A malacot átköltöztetjük egy magasabb falú tepsibe, öntünk mellé egy kicsit a fűszeres olajból (1-2 dl), egy pohár sört (2 dl), és alufóliával lefedjük.
- A fólia alatt puhára sütjük a húst, a sütési idő a hús méretétől függ, de nagyjából 40-50 perccel számolhatunk.
- Eltávolítjuk az alufóliát, és sörös mézzel megkenjük a bőrt.
- Fél órát sütjük tovább, közben 5-10 percenként meglocsoljuk a hús körüli szafttal, illetve megkenjük a sörös-mézes bájitallal. Ezt mindaddig ismételjük, amíg a bőr ropogós barnás piros nem lesz.
- A káposztát lábosba tesszük, belekeverjük a cukrot, a fűszereket, és felhevítjük.
- Amikor rotyogni kezd, hozzáadjuk a fehérbort, majd fedő alatt 20 percet pároljuk. Ez idő alatt időnként megkevejük a káposztát, hogy ne égjen le.
- A fedőt levéve beleöntünk egy deci sört, majd 10 percet még tovább főzzük.
- A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és karikára vágjuk (0,5-1 cm között).
- A vöröshagymát apróra vágjuk.
- Feldaraboljuk a sonkát és a kolbászt.
- A spenótlevelet megmossuk, kivágjuk a levélnyelet és a főeret, majd apróra vágjuk.
- Begyújtjuk a sütőt 180 fokra.
- Olívaolajjal kikenjük a hőálló üvegedényt, majd belerakjuk a felkarikázott burgonyát.
- Megszórjuk sóval, feketeborssal, rászórjuk az apróra darabolt vöröshagymát, sonkát, kolbászt és spenótlevelet.
- Alufóliával befedjük a tálat, és betesszük a sütőbe (van, aki kis vajdarabkákat is dob a krumplira, illetve önt hozzá egy deci vizet - én nem szoktam).
- 20 perc sütés után eltávolítjuk a fóliát, majd 15 percet sütjük 200 fokon, hogy ropogósra barnuljon a krumplik teteje.
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 391
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 106154
- Feltöltés dátuma: 2011. január 15.
Ajánló
A malac elkészíthető édeskésebb változatban (mézes pác, fahéj, stb.), amihez jól passzol a szegfűszeg. Hőlégkeveréses sütőben a malacnál és krumplinál gyorsabban el lehet végezni a megpirítást.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Receptműves
119 recept
A Receptműves mottótól (Egyszerűen, gyorsan...) eltérően most kimondottan egy olyan recept következik, amelyik se nem gyors, se nem egyszerű, de adódnak olyan alkalmak az életben (pl. szilveszter és más sátras ünnepek), amikor a kivételek felülírhatják a szabályokat.