Mákos-meggyes béles
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vicikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
40g finomliszt146 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
10g tejföl20 kcal
A töltelékhez
-
35g mák184 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
40g tej22 kcal
-
5g búzadara18 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
28 kcal
-
35g meggybefőtt25 kcal
A kenéshez és a szóráshoz
-
2g tojássárgája6 kcal
-
1g tej1 kcal
-
4 kcal
Összesen
675
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g tejföl198 kcal
A töltelékhez
-
350g mák1838 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
400g tej224 kcal
-
50g búzadara180 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
-
350g meggybefőtt252 kcal
A kenéshez és a szóráshoz
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g tej6 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
6750
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
18.1g finomliszt66 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.1g vaj65 kcal
-
4.5g tejföl9 kcal
A töltelékhez
-
15.9g mák83 kcal
-
9.1g cukor35 kcal
-
18.1g tej10 kcal
-
2.3g búzadara8 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4.5g sárgabaracklekvár13 kcal
-
15.9g meggybefőtt11 kcal
A kenéshez és a szóráshoz
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
0.5g tej0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
Összesen
305
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 34.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1461.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 665 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 496 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.4 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 22.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
675
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130.7 g
Zsír
-
Összesen 345.1 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 110 g
-
Koleszterin 706 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14619 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 6654 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 1350 mg
-
Foszfor 4957 mg
-
Nátrium 1349 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 27 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 803.7 g
-
Cukor 290 mg
-
Élelmi rost 82 mg
VÍZ
-
Összesen 224.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1568 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 480 micro
-
Kolin: 304 mg
-
Retinol - A vitamin: 1537 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 359 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 295 micro
Összesen
6750
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 663 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 302 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 225 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 10.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
305
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
400 g finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
200 g vaj
-
5 ek tejföl
A töltelékhez
-
200 g cukor
-
400 ml tej
-
50 g búzadara
-
5 ek sárgabaracklekvár
A kenéshez és a szóráshoz
-
1 ek tej
Elkészítés
A tésztához
- Először a tölteléket készítjük el. A tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuka darált mákot és a búzadarát. Alaposan összekeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
- A liszthez hozzávegyítjük a sütőport és a sót. Beletesszük a vajat,elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egy könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuka tésztát, kb 2 x 400 g-ra.
- A sütőt előmelegítjük.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztát, és belefektetjük az előkészített tepsibe.
- A kimagozott, levétől jól lecsepegtetett meggyet belekeverjük a kihűlt máktöltelékbe. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, és fahéjat.
- A tésztára kenünk 5 ek sárgabaracklekvárt, majd ráhalmozzuk a mákos meggyet, amit szép egyenletesen elsimítunk rajta.
- Kinyújtjuk a második lapot is, ésráfektetjük a töltelékre.
- Atojássárgáját elkeverjük a tejjel,ezzel megkenjük a tészta tetejét, majd egy villával több helyen megszurkáljuk.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk kissé hűlni, majd ezután szeleteljük, és ízlés szerint házi vaníliás porcukorral megszórvafogyaszthatjuk a süteményt.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x35
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 1443
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 144160
- Feltöltés dátuma: 2012. május 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Vicikó
251 recept
Két hagymományosnak mondható lepény összeházasítása, a meggyesé, és a mákosé. Szerintem egy kitűnő páros, és mellesleg nagyon finom is!