r
Nosalty Logó

Mákos-meggyes béles

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Mákos-meggyes béles
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a szóráshoz

Összesen 675 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a szóráshoz

Összesen 6750 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a szóráshoz

Összesen 305 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1461.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    665 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    496 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.4 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 675 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.7 g

Zsír

  • Összesen
    345.1 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    706 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14619 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    6654 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    1350 mg
  • Foszfor
    4957 mg
  • Nátrium
    1349 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    803.7 g
  • Cukor
    290 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1568 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    480 micro
  • Kolin:
    304 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1537 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    359 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 6750 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    663 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    225 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 305 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a tölteléket készítjük el. A tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuka darált mákot és a búzadarát. Alaposan összekeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  2. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
  3. A liszthez hozzávegyítjük a sütőport és a sót. Beletesszük a vajat,elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egy könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuka tésztát, kb 2 x 400 g-ra.
  4. A sütőt előmelegítjük.
  5. Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztát, és belefektetjük az előkészített tepsibe.
  6. A kimagozott, levétől jól lecsepegtetett meggyet belekeverjük a kihűlt máktöltelékbe. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, és fahéjat.
  7. A tésztára kenünk 5 ek sárgabaracklekvárt, majd ráhalmozzuk a mákos meggyet, amit szép egyenletesen elsimítunk rajta.
  8. Kinyújtjuk a második lapot is, ésráfektetjük a töltelékre.
  9. Atojássárgáját elkeverjük a tejjel,ezzel megkenjük a tészta tetejét, majd egy villával több helyen megszurkáljuk.
  10. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  11. Hagyjuk kissé hűlni, majd ezután szeleteljük, és ízlés szerint házi vaníliás porcukorral megszórvafogyaszthatjuk a süteményt.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x35
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1443
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 144160
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos-meggyes béles
Vicikó 251 recept

Két hagymományosnak mondható lepény összeházasítása, a meggyesé, és a mákosé. Szerintem egy kitűnő páros, és mellesleg nagyon finom is!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a szóráshoz

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...