Mákos kalácskoszorú ahogy noc készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
noc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 12% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
31g tej18 kcal
-
5 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
9g cukor34 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
7g tojás9 kcal
A töltelékhez
-
31g tej18 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
46g mák243 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
5 kcal
-
4g pisztácia21 kcal
-
10g marcipán46 kcal
-
24 kcal
A díszítéshez
A tetejéhez, és a forma kikenéséhez
-
14 kcal
-
2g vaj13 kcal
Összesen
849
kcal
- 12% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
250g tej140 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
250g tej140 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
370g mák1943 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
30g pisztácia172 kcal
-
80g marcipán370 kcal
-
193 kcal
A díszítéshez
A tetejéhez, és a forma kikenéséhez
-
111 kcal
-
14g vaj100 kcal
Összesen
6782
kcal
- 12% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
11.5g tej6 kcal
-
1.8g friss élesztő2 kcal
-
23.1g finomliszt84 kcal
-
3.2g cukor13 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
A töltelékhez
-
11.5g tej6 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
-
17.1g mák90 kcal
-
4.6g mandula27 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
1.4g pisztácia8 kcal
-
3.7g marcipán17 kcal
-
3.7g aszalt sárgabarack9 kcal
A díszítéshez
-
0.9g pisztácia5 kcal
-
0.9g marcipán4 kcal
-
0.9g aszalt sárgabarack2 kcal
A tetejéhez, és a forma kikenéséhez
-
1.8g sárgabaracklekvár5 kcal
-
0.6g vaj5 kcal
Összesen
312
kcal
- 12% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.7 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1779.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 803 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 223 mg
-
Foszfor 622 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.4 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 34.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 113 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 284 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
Összesen
849
kcal
- 12% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 197.5 g
Zsír
-
Összesen 291.6 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 130 g
-
Koleszterin 570 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14233.8 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 280 mg
-
Kálcium 6420 mg
-
Vas 54 mg
-
Magnézium 1785 mg
-
Foszfor 4979 mg
-
Nátrium 633 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 31 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 874.8 g
-
Cukor 347 mg
-
Élelmi rost 115 mg
VÍZ
-
Összesen 275.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 515 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 906 micro
-
Kolin: 633 mg
-
Retinol - A vitamin: 326 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2269 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1402 micro
Összesen
6782
kcal
- 12% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 657.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 297 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 230 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 12.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 105 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
312
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2.5 dl tej
-
4 dkg friss élesztő
-
50 dkg finomliszt
-
7 dkg cukor
-
1 db tojás
A töltelékhez
-
2.5 dl tej
-
10 dkg cukor
-
2 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
-
8 dkg aszalt sárgabarack
A díszítéshez
-
2 dkg aszalt sárgabarack
A tetejéhez, és a forma kikenéséhez
-
2 ek sárgabaracklekvár
-
1 ek vaj
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt negyed liter langyos tejben feloldjuk. A lisztet elkeverjük 7 dkg cukorral, a citromhéjjal és 1 tojással. Hozzáadjuk az élesztős tejet, majd sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen letakarva, 45 percig kelesztjük.
- A maradék tejet felforraljuk, a tűzhelyről levesszük, belekeverjük a mákot, a maradék kristálycukrot, a mandulát, a vaníliás cukrot és egy kevés kivételével a pisztáciát. Ha kihűlt, egyesével beledolgozzuka tojásokat. Utána a marcipánt és az aszalt barackot feldaraboljuk.
- Ha a tészta megkelt, kettéosztjuk, és mindkét felét lisztes deszkán kb. 20x40 cm-es lapokra nyújtjuk. Megkenjük őket a mákkal úgy, hogy a hosszanti oldalán maradjon 2 cm üresen. Úgy mint a pisztáciából, a marcipánból és az aszalt barackból is félre rakunk egy kicsit, majd a maradékot szétosztjuk a máktölteléken. A két tésztát külön-külön a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük, és összefonjuk/csavarjuka kettőt.
- Egy margarinnal kikent 26 cm-es koszorú formábarakjuk a tekercset, tetejét bevagdossuk, megszórjuk a félretett pisztáciával, marcipánnal és aszalt barackkal. Lefedjük, és még 30 percig kelesztjük.
- Előmelegített sütőben 175 fokonsütjük kb. 50 percig. Nekem nagyon gyorsan barnul, úgyhogy egy idő után nem árt alufóliával lefedni.
- Ha elkészült, rácson kihűtjük, a tetejét megkenjük a felmelegített (ha kell, átpasszírozott) sárgabaracklekvárral és száradni hagyjuk.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3040
- Feltöltés dátuma: 2012. december 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
noc
1 recept
Pár éve találtuk a receptet egy Tina magazinban. Annyira gusztusos volt, hogy muszáj volt kipróbálnom. Azóta minden Karácsonykor igyekszem elkészíteni. Ebben az évben is megrendelte Anyu, és mivel egy ideje már lelkes Nosalty-olvasó vagyok, úgy gondoltam ezt muszáj megosztanom veletek, és ezzel debütálok itt, mint "szakács".:) Remélem ízleni fog! Nálunk, amikor elkészült, nem bírtuk ki sokáig, hogy ne vágjuk fel. Ezért sem készült róla kép egészben...