r
Nosalty Logó

Mákos kalácskoszorú ahogy noc készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
noc
Mákos kalácskoszorú ahogy noc készíti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 12% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tetejéhez, és a forma kikenéséhez

Összesen 849 kcal
  • 12% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tetejéhez, és a forma kikenéséhez

Összesen 6782 kcal
  • 12% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tetejéhez, és a forma kikenéséhez

Összesen 312 kcal
  • 12% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1779.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    803 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    223 mg
  • Foszfor
    622 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.4 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    284 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 849 kcal
  • 12% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    197.5 g

Zsír

  • Összesen
    291.6 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    130 g
  • Koleszterin
    570 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14233.8 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    280 mg
  • Kálcium
    6420 mg
  • Vas
    54 mg
  • Magnézium
    1785 mg
  • Foszfor
    4979 mg
  • Nátrium
    633 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    874.8 g
  • Cukor
    347 mg
  • Élelmi rost
    115 mg

VÍZ

  • Összesen
    275.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    515 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    906 micro
  • Kolin:
    633 mg
  • Retinol - A vitamin:
    326 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2269 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1402 micro
Összesen 6782 kcal
  • 12% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    657.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    297 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    230 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 312 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tetejéhez, és a forma kikenéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt negyed liter langyos tejben feloldjuk. A lisztet elkeverjük 7 dkg cukorral, a citromhéjjal és 1 tojással. Hozzáadjuk az élesztős tejet, majd sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen letakarva, 45 percig kelesztjük.
  2. A maradék tejet felforraljuk, a tűzhelyről levesszük, belekeverjük a mákot, a maradék kristálycukrot, a mandulát, a vaníliás cukrot és egy kevés kivételével a pisztáciát. Ha kihűlt, egyesével beledolgozzuka tojásokat. Utána a marcipánt és az aszalt barackot feldaraboljuk.
  3. Ha a tészta megkelt, kettéosztjuk, és mindkét felét lisztes deszkán kb. 20x40 cm-es lapokra nyújtjuk. Megkenjük őket a mákkal úgy, hogy a hosszanti oldalán maradjon 2 cm üresen. Úgy mint a pisztáciából, a marcipánból és az aszalt barackból is félre rakunk egy kicsit, majd a maradékot szétosztjuk a máktölteléken. A két tésztát külön-külön a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük, és összefonjuk/csavarjuka kettőt.
  4. Egy margarinnal kikent 26 cm-es koszorú formábarakjuk a tekercset, tetejét bevagdossuk, megszórjuk a félretett pisztáciával, marcipánnal és aszalt barackkal. Lefedjük, és még 30 percig kelesztjük.
  5. Előmelegített sütőben 175 fokonsütjük kb. 50 percig. Nekem nagyon gyorsan barnul, úgyhogy egy idő után nem árt alufóliával lefedni.
  6. Ha elkészült, rácson kihűtjük, a tetejét megkenjük a felmelegített (ha kell, átpasszírozott) sárgabaracklekvárral és száradni hagyjuk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3040
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pár éve találtuk a receptet egy Tina magazinban. Annyira gusztusos volt, hogy muszáj volt kipróbálnom. Azóta minden Karácsonykor igyekszem elkészíteni. Ebben az évben is megrendelte Anyu, és mivel egy ideje már lelkes Nosalty-olvasó vagyok, úgy gondoltam ezt muszáj megosztanom veletek, és ezzel debütálok itt, mint "szakács".:) Remélem ízleni fog! Nálunk, amikor elkészült, nem bírtuk ki sokáig, hogy ne vágjuk fel. Ezért sem készült róla kép egészben... 

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

A tetejéhez, és a forma kikenéséhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...