r
Nosalty Logó

Mákos és kakaós kalács nálunk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Mákos és kakaós kalács nálunk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A tetejére

Összesen 1411 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A tetejére

Összesen 5652 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A tetejére

Összesen 367 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.3 g

Zsír

  • Összesen
    64.3 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    413 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1131.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    397 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    497 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.2 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    99.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    509 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    66 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    242 mg
  • Retinol - A vitamin:
    498 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    303 micro
Összesen 1411 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93 g

Zsír

  • Összesen
    257.4 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    1651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4525.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    1589 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    450 mg
  • Foszfor
    1988 mg
  • Nátrium
    206 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    761 g
  • Cukor
    331 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    396.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2036 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    264 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    678 micro
  • Kolin:
    969 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1993 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    485 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1211 micro
Összesen 5652 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    130 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 367 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a mákos tölteléket, ez csak néhány perc. Egy kis lábasban kb. 2-2,5 dl vizet, a cukrot, a mazsolát nagy lángonsűrűre forraljuk.
  2. Közben egy tálba szitáljuk - lustaság esetén öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejszínt öntünk rá, hogy a fészekből ne csorduljon ki.
  3. Visszatérünk a lábashoz: lehúzzuk a szirupot a tűzről, majd beleöntjük a mákot, és elkeverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a lereszelt, kinyomkodott almátés a reszelt citromhéjat. Ha hűlés közben elkezdene keményedni a cukros sziruptól (ha esetleg jobban elfőztük belőle a vizet), kevés víz hozzáadásával krémesre keverhetjük újra. Félretesszük.
  4. Ekkorra az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat és hozzáadjuk a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejszínt, vagy adjunk még hozzá tejet.
  5. Pár percig dagasszuk, majd belangyosított sütőbe tesszük lefedve fél órára.
  6. Közben elkészítjük a kakaós tölteléket is. (Vagy megcserélhetjük, készíthetjük most a mákosat és először a kakaóst.) Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, aporcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és eztis félretesszükhűlni.
  7. Ha a tészta kétszeresére kelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. Mindkét felet aztán újabb 3 részre. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a mákoskrém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Hakészen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és tepsibe helyezzük, vagy sütőformába.
  8. Ugyanezt megismételjük a másik három gombóccal,ebbe a kakaós krém kerül.
  9. Megkenjük őket 1 felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd újabb 20 perc alatt pirulásig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 781
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 89334
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 13.

Ajánló

Megjegyzés: Ebből az adagból két közepes fonat készíthető, dobozba zárva napokig finom puha marad. A mák helyett használható dió is. Ebben az esetben tejjel főzzük fel, nem vízzel. Aranyszabály: a mákot vízzel, a diót tejjel. Ha fordítva csináljuk, a töltelék megkeményedik. A megmaradt 5 tojásfehérje az Angyaltorta feles adagjához felhasználható.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nekünk ez a KALÁCS, Nagybetűkkel! Bár sokáig én voltam otthon a renitens újító, és állandóan kísérletezgettem különféle tésztákkal, most a felnőttéválás küszöbén, rá kellett jönnöm, nem véletlenül használt édesmama egyfajta, jól bevált tésztát olyan sokmindenhez. Azért, mert jó. Hiába volt a sok próbálkozás, hogy "jaj, de miért nem csinálunk ilyet meg olyat meg amolyat?", a vége mindig az lett, hogy beláttam, az a régi ásatag recept ízlik a legjobban. Ez az a recept, amit kis változtatással a fánkhoz és a buktához szoktunk használni. Ezt szeretjük igazán, és emellett nagyon jól variálható a felhasználása is. A kalácskészítés apropója az volt, hogy felfedeztünk egy pékséget, ami itt igen nagy szó. Ehhez mérik az árait is. Egy napon jóuram megkívánt egy kis Hefezopf-ot, vagyis kalácsot, és ácsingózva nézegette a kis kakaós fonatokat. Hát vettünk egyet. Túl azon, hogy darabja 2 euróra rúgott, még száraz is volt. Nem volt benne semmi, ami emlékeztetett volna arra, amikor édesmama kiveszi a sütőből otthon, és még langyosan a sűrűn cseppenő kakaótól, szemlehunyva nagyokat nyelünk belőle. Aztán rájöttem, hogy tudok én kalács-receptet, de még milyet! Meg is csináltam, és azt hiszem, szavatoltam magam újabb 30 évre jóuramnál. A további halmozott 2543 év mellett... :-) Sok szeretettel mindenkinek a kalács, ahogyan mi szeretjük!

Hozzávalók

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...