Mákos és kakaós kalács nálunk
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g só0 kcal
A kakaós töltelékhez
A mákos töltelékhez
A tetejére
-
5g tojássárgája16 kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g élesztő42 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
0g só0 kcal
A kakaós töltelékhez
A mákos töltelékhez
-
80g mák420 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
111 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
100g alma47 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
32.6g finomliszt119 kcal
-
5.2g tojássárgája17 kcal
-
6.5g porcukor25 kcal
-
2.6g élesztő3 kcal
-
13g habtejszín38 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
-
0g só0 kcal
A kakaós töltelékhez
A mákos töltelékhez
-
5.2g mák27 kcal
-
3.3g mazsola10 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
2.6g sárgabaracklekvár7 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
6.5g alma3 kcal
A tetejére
-
1.3g tojássárgája4 kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.3 g
Zsír
-
Összesen 64.3 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 413 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1131.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 397 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 497 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 190.2 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 99.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 509 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 242 mg
-
Retinol - A vitamin: 498 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 121 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 303 micro
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93 g
Zsír
-
Összesen 257.4 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 1651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4525.8 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 245 mg
-
Kálcium 1589 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 450 mg
-
Foszfor 1988 mg
-
Nátrium 206 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 761 g
-
Cukor 331 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 396.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2036 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 264 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 678 micro
-
Kolin: 969 mg
-
Retinol - A vitamin: 1993 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 485 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1211 micro
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 16.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 130 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
4 db tojássárgája
-
10 dkg porcukor
-
4 dkg élesztő
-
1 csipet só
A kakaós töltelékhez
-
8 dkg vaj
-
8 dkg porcukor
-
1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
2 ml rumaroma
-
1 tk fahéj
A mákos töltelékhez
-
5 dkg mazsola
-
2 ek sárgabaracklekvár
A tetejére
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük a mákos tölteléket, ez csak néhány perc. Egy kis lábasban kb. 2-2,5 dl vizet, a cukrot, a mazsolát nagy lángonsűrűre forraljuk.
- Közben egy tálba szitáljuk - lustaság esetén öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejszínt öntünk rá, hogy a fészekből ne csorduljon ki.
- Visszatérünk a lábashoz: lehúzzuk a szirupot a tűzről, majd beleöntjük a mákot, és elkeverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a lereszelt, kinyomkodott almátés a reszelt citromhéjat. Ha hűlés közben elkezdene keményedni a cukros sziruptól (ha esetleg jobban elfőztük belőle a vizet), kevés víz hozzáadásával krémesre keverhetjük újra. Félretesszük.
- Ekkorra az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat és hozzáadjuk a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejszínt, vagy adjunk még hozzá tejet.
- Pár percig dagasszuk, majd belangyosított sütőbe tesszük lefedve fél órára.
- Közben elkészítjük a kakaós tölteléket is. (Vagy megcserélhetjük, készíthetjük most a mákosat és először a kakaóst.) Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, aporcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és eztis félretesszükhűlni.
- Ha a tészta kétszeresére kelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. Mindkét felet aztán újabb 3 részre. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a mákoskrém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Hakészen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és tepsibe helyezzük, vagy sütőformába.
- Ugyanezt megismételjük a másik három gombóccal,ebbe a kakaós krém kerül.
- Megkenjük őket 1 felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd újabb 20 perc alatt pirulásig sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 780
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 89264
- Feltöltés dátuma: 2010. július 13.
Ajánló
Megjegyzés: Ebből az adagból két közepes fonat készíthető, dobozba zárva napokig finom puha marad. A mák helyett használható dió is. Ebben az esetben tejjel főzzük fel, nem vízzel. Aranyszabály: a mákot vízzel, a diót tejjel. Ha fordítva csináljuk, a töltelék megkeményedik. A megmaradt 5 tojásfehérje az Angyaltorta feles adagjához felhasználható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Nekünk ez a KALÁCS, Nagybetűkkel! Bár sokáig én voltam otthon a renitens újító, és állandóan kísérletezgettem különféle tésztákkal, most a felnőttéválás küszöbén, rá kellett jönnöm, nem véletlenül használt édesmama egyfajta, jól bevált tésztát olyan sokmindenhez. Azért, mert jó. Hiába volt a sok próbálkozás, hogy "jaj, de miért nem csinálunk ilyet meg olyat meg amolyat?", a vége mindig az lett, hogy beláttam, az a régi ásatag recept ízlik a legjobban. Ez az a recept, amit kis változtatással a fánkhoz és a buktához szoktunk használni. Ezt szeretjük igazán, és emellett nagyon jól variálható a felhasználása is. A kalácskészítés apropója az volt, hogy felfedeztünk egy pékséget, ami itt igen nagy szó. Ehhez mérik az árait is. Egy napon jóuram megkívánt egy kis Hefezopf-ot, vagyis kalácsot, és ácsingózva nézegette a kis kakaós fonatokat. Hát vettünk egyet. Túl azon, hogy darabja 2 euróra rúgott, még száraz is volt. Nem volt benne semmi, ami emlékeztetett volna arra, amikor édesmama kiveszi a sütőből otthon, és még langyosan a sűrűn cseppenő kakaótól, szemlehunyva nagyokat nyelünk belőle. Aztán rájöttem, hogy tudok én kalács-receptet, de még milyet! Meg is csináltam, és azt hiszem, szavatoltam magam újabb 30 évre jóuramnál. A további halmozott 2543 év mellett... :-) Sok szeretettel mindenkinek a kalács, ahogyan mi szeretjük!