Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
7g porcukor26 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
17g tej9 kcal
-
0g só0 kcal
A máktöltelékhez
-
33g mák175 kcal
-
22g cukor84 kcal
-
21g víz0 kcal
-
4g mazsola12 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
17g alma8 kcal
A diótöltelékhez
-
33g dió218 kcal
-
18g cukor71 kcal
-
17g víz0 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
-
4g mazsola12 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A lekenéshez
-
5g tojás6 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
150g sertészsír1353 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
200g tej112 kcal
-
1g só0 kcal
A máktöltelékhez
-
400g mák2100 kcal
-
260g cukor1006 kcal
-
250g víz0 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
200g alma94 kcal
A diótöltelékhez
-
400g dió2616 kcal
-
220g cukor851 kcal
-
200g víz0 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A lekenéshez
-
55g tojás69 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
26g finomliszt95 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
-
3.9g sertészsír35 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
1.4g tojás2 kcal
-
0.7g élesztő1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
5.2g tej3 kcal
-
0g só0 kcal
A máktöltelékhez
-
10.4g mák55 kcal
-
6.8g cukor26 kcal
-
6.5g víz0 kcal
-
1.3g mazsola4 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
5.2g alma2 kcal
A diótöltelékhez
-
10.4g dió68 kcal
-
5.7g cukor22 kcal
-
5.2g víz0 kcal
-
1g zsemlemorzsa4 kcal
-
1.3g mazsola4 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A lekenéshez
-
1.4g tojás2 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.3 g
Zsír
-
Összesen 63.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1446.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 566 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 194 mg
-
Foszfor 538 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.5 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 75.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 267.3 g
Zsír
-
Összesen 765.5 g
-
Telített zsírsav 210 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 179 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 333 g
-
Koleszterin 933 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17361.3 g
-
Cink 56 mg
-
Szelén 461 mg
-
Kálcium 6797 mg
-
Vas 69 mg
-
Magnézium 2333 mg
-
Foszfor 6452 mg
-
Nátrium 1131 mg
-
Réz 15 mg
-
Mangán 48 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1638.2 g
-
Cukor 680 mg
-
Élelmi rost 145 mg
VÍZ
-
Összesen 906 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1532 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 232 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1281 micro
-
Kolin: 724 mg
-
Retinol - A vitamin: 1497 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 413 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 755 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 452.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 168 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 23.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
1 kg finomliszt
-
15 dkg sertészsír
-
1 db tojás
-
2.5 dkg élesztő
-
0.3 teáskanál cukor
-
1 késhegynyi só
A máktöltelékhez
A diótöltelékhez
-
2 dl víz
-
4 dkg zsemlemorzsa
A lekenéshez
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- Felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben.
- A fagyos vajat és a fagyos zsírt elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, a sót és az élesztős tejet.
- Jól összegyúrjuk, és hűvös helyen pihentetjük néhány óráig.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A cukorból és a vízből szirupot főzünk a máktöltelékhez.
- Leforrázzuk vele a mákot, belekeverjük a többi hozzávalót. Szükség szerint lazítjuk a töltelék állagát több vagy kevesebb reszelt almával.
- A cukorból és a vízből szirupot főzünk a diótöltelékhez.
- Leforrázzuk vele a diót, és belekeverjük a többi hozzávalót. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket.
- A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőlük.
- A töltelékeket 3-3 részre osztjuk.
- A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, lapos késsel a tészta széléig egyenletes vastagságban rájuk kenjük a sűrű töltelékeket úgy, hogy a széleken 1-1 cm szabadon maradjon. Jobb és bal oldalt visszahajtjuk a tésztát 1-1 cm-rel, alulról felfelé - vagy fentről lefelé - felsodorjuk. A tekercs illesztése alulra - mármint a tepsi felülete felé - kerüljön.
- Vékonyan kizsírozzuk a sütőlapo(ka)t.
- Belehelyezzük a kész bejgliket, és megkenjük őket a villával felvert tojás felével. Fél óráig meleg helyen tartjuk (vagy tovább, amíg szépen megkelnek).
- Ismét lekenjük a tekercseket (a tojás másik felével), és hűvös helyre tesszük, amíg a máz teljesen megszárad. Ettől lesz szép márványos a bejgli. Ha erre nincs időnk, akkor rögtön tehetjük a sütőbe, mert a fénye és a színe enélkül is szép lesz.
- Mérsékelten meleg sütőben megsütjük a tésztát.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 287
- Tegnapi nézettség: 439
- 7 napos nézettség: 1662
- Össznézettség: 155261
- Feltöltés dátuma: 2013. január 05.
Ajánló
Mióta ezt a tésztát sütjük, azóta egyszer sem sikerült a bejglit szétrobbantani... Pedig volt, hogy olyan hibákat követtünk el, ami más tésztáknál szerencsétlenséghez vezet. (azért egyszer mégis felrepedt, amikor egy töltött rudat sütés előtt leejtettem a padlóra.) Lásd még: Bejgli praktikák teljeskörűen, azaz: Élesztő felfuttatása Bejgli tésztájának előkészítése Bejgli tölteléke és feltekerése Bejgli lekenése és pihentetése Bejgli sütése Kirepedt bejgli korrigálása Bejgli tárolása
Receptjellemzők
Ez a bejgli nálunk még sohasem repedt fel! A Magyar Konyha 2. évfolyam 4. számában olvasta édesanyám, azóta csak ezt sütötte. Miután megnősültem, azóta a családom is csak ezt süti. Nagyon finom, nagyon jól néz ki, és nem lehet elrontani. Ahogy az omlós teasütemények, úgy ez a tészta is akkor a legfinomabb, ha már állt pár napot, omlósabb, puhább lesz. Sokáig eláll, de ezt senki sem fogja megtapasztalni! Hat rúd jön ki belőle, 3-3 mákos és diós. A recept természetesen nem 12 személyre szól, mert ha a szakács egyedül van, akkor is végez a két tepsivel Szilveszterig... Tavaly még Újév előtt újra kellett sütnöm ugyanezt a mennyiséget. Az eredeti recept szerzője a vaj helyett a margarint is alkalmazhatónak véli. Szerintem ez egyrészt egészségtelen, másrészt a vajjal sokkal finomabb lesz a tészta. Ha nem teszünk bele zsírt, akkor az ovo-lakto vega diétába belefér, de az íze nem lesz az igazi. Diabetesz diétánál a mazsolát el kell hagyni, és cukor helyett a cukorhoz képest 80%-nyi fruktózt lehet használni. Sajnos bele kell nyugodnunk, hogy a mindennapi bejglizés nem segíti elő a gazellatermet kialakulását. Fitnessz bejglik pedig nincsenek! A zsiradékokat nem szabad melegen összekeverni a liszttel, mert a tészta nem fog összeállni (megsül), tehát úgy kell eljárni, mint a többi omlós tésztánál. A tésztát továbbra is hűvös helyen kell tartani az elején, hogy ne legyen túlkelve, mire belekerül a töltelék. Ne ijedjünk meg, ha a kinyújtott tészta vékony lesz, éppen ez ennek a receptnek a lényege, kevés tészta sok töltelékkel. Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen se meleg, se túl sűrű, se túl híg, mert a bejgli felrepedhet. Ha márványos bejglit szeretnénk, a tojássárgája kétszeri megszáradása miatti várakozási idő alatt túlkelhet a tészta, ezért ekkor is tegyük hűvös helyre. Ne szurkáljuk, mert felesleges: ez a fajta tészta nem reped szét. Én 40 percig sütöttem légkeveréses sütőben. Mivel csak két tepsire fért rá, egyszerre sütöttem a kettőt úgy, hogy a tizenötödik percben a tepsiket megfordítottam, ami alul és elöl volt, az került felülre és hátulra. Mivel kicsit sötétebb lett, mint szeretem, a 25. percben a kezdeti 180 fokról 160 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet. Frissítve 2019 Újév