r
Nosalty Logó

Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
musicus2
Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Összesen 1178 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Összesen 14143 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Összesen 368 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    63.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1446.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    538 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.5 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 1178 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    267.3 g

Zsír

  • Összesen
    765.5 g
  • Telített zsírsav
    210 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    179 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    333 g
  • Koleszterin
    933 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17361.3 g
  • Cink
    56 mg
  • Szelén
    461 mg
  • Kálcium
    6797 mg
  • Vas
    69 mg
  • Magnézium
    2333 mg
  • Foszfor
    6452 mg
  • Nátrium
    1131 mg
  • Réz
    15 mg
  • Mangán
    48 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1638.2 g
  • Cukor
    680 mg
  • Élelmi rost
    145 mg

VÍZ

  • Összesen
    906 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1532 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    232 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1281 micro
  • Kolin:
    724 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1497 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    413 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    755 micro
Összesen 14143 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    452.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 368 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben.
  2. A fagyos vajat és a fagyos zsírt elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, a sót és az élesztős tejet.
  3. Jól összegyúrjuk, és hűvös helyen pihentetjük néhány óráig.
  4. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A cukorból és a vízből szirupot főzünk a máktöltelékhez.
  5. Leforrázzuk vele a mákot, belekeverjük a többi hozzávalót. Szükség szerint lazítjuk a töltelék állagát több vagy kevesebb reszelt almával.
  6. A cukorból és a vízből szirupot főzünk a diótöltelékhez.
  7. Leforrázzuk vele a diót, és belekeverjük a többi hozzávalót. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket.
  8. A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőlük.
  9. A töltelékeket 3-3 részre osztjuk.
  10. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, lapos késsel a tészta széléig egyenletes vastagságban rájuk kenjük a sűrű töltelékeket úgy, hogy a széleken 1-1 cm szabadon maradjon. Jobb és bal oldalt visszahajtjuk a tésztát 1-1 cm-rel, alulról felfelé - vagy fentről lefelé - felsodorjuk. A tekercs illesztése alulra - mármint a tepsi felülete felé - kerüljön.
  11. Vékonyan kizsírozzuk a sütőlapo(ka)t.
  12. Belehelyezzük a kész bejgliket, és megkenjük őket a villával felvert tojás felével. Fél óráig meleg helyen tartjuk (vagy tovább, amíg szépen megkelnek).
  13. Ismét lekenjük a tekercseket (a tojás másik felével), és hűvös helyre tesszük, amíg a máz teljesen megszárad. Ettől lesz szép márványos a bejgli. Ha erre nincs időnk, akkor rögtön tehetjük a sütőbe, mert a fénye és a színe enélkül is szép lesz.
  14. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük a tésztát.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 286
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 71
  • Össznézettség: 152736
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 05.

Ajánló

Mióta ezt a tésztát sütjük, azóta egyszer sem sikerült a bejglit szétrobbantani... Pedig volt, hogy olyan hibákat követtünk el, ami más tésztáknál szerencsétlenséghez vezet. (azért egyszer mégis felrepedt, amikor egy töltött rudat sütés előtt leejtettem a padlóra.) Lásd még: Bejgli praktikák teljeskörűen, azaz: Élesztő felfuttatása Bejgli tésztájának előkészítése Bejgli tölteléke és feltekerése Bejgli lekenése és pihentetése Bejgli sütése Kirepedt bejgli korrigálása Bejgli tárolása

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kirepeszthetetlen omlós-élesztős bejgli
musicus2 14 recept

Ez a bejgli nálunk még sohasem repedt fel! A Magyar Konyha 2. évfolyam 4. számában olvasta édesanyám, azóta csak ezt sütötte. Miután megnősültem, azóta a családom is csak ezt süti. Nagyon finom, nagyon jól néz ki, és nem lehet elrontani. Ahogy az omlós teasütemények, úgy ez a tészta is akkor a legfinomabb, ha már állt pár napot, omlósabb, puhább lesz. Sokáig eláll, de ezt senki sem fogja megtapasztalni! Hat rúd jön ki belőle, 3-3 mákos és diós. A recept természetesen nem 12 személyre szól, mert ha a szakács egyedül van, akkor is végez a két tepsivel Szilveszterig... Tavaly még Újév előtt újra kellett sütnöm ugyanezt a mennyiséget.  Az eredeti recept szerzője a vaj helyett a margarint is alkalmazhatónak véli. Szerintem ez egyrészt egészségtelen, másrészt a vajjal sokkal finomabb lesz a tészta. Ha nem teszünk bele zsírt, akkor az ovo-lakto vega diétába belefér, de az íze nem lesz az igazi. Diabetesz diétánál a mazsolát el kell hagyni, és cukor helyett a cukorhoz képest 80%-nyi fruktózt lehet használni. Sajnos bele kell nyugodnunk, hogy a mindennapi bejglizés nem segíti elő a gazellatermet kialakulását. Fitnessz bejglik pedig nincsenek! A zsiradékokat nem szabad melegen összekeverni a liszttel, mert a tészta nem fog összeállni (megsül), tehát úgy kell eljárni, mint a többi omlós tésztánál. A tésztát továbbra is hűvös helyen kell tartani az elején, hogy ne legyen túlkelve, mire belekerül a töltelék. Ne ijedjünk meg, ha a kinyújtott tészta vékony lesz, éppen ez ennek a receptnek a lényege, kevés tészta sok töltelékkel. Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen se meleg, se túl sűrű, se túl híg, mert a bejgli felrepedhet. Ha márványos bejglit szeretnénk, a tojássárgája kétszeri megszáradása miatti várakozási idő alatt túlkelhet a tészta, ezért ekkor is tegyük hűvös helyre. Ne szurkáljuk, mert felesleges: ez a fajta tészta nem reped szét.  Én 40 percig sütöttem légkeveréses sütőben. Mivel csak két tepsire fért rá, egyszerre sütöttem a kettőt úgy, hogy a tizenötödik percben a tepsiket megfordítottam, ami alul és elöl volt, az került felülre és hátulra. Mivel kicsit sötétebb lett, mint szeretem, a 25. percben a kezdeti 180 fokról 160 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet. Frissítve 2019 Újév

Hozzávalók

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

A lekenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...