Kapros cukkinifőzelék fűszeres húsgolyókkal
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Durcsó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
A főzelékhez
-
250g cukkini40 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
75g habtejszín219 kcal
-
50g tej28 kcal
-
29 kcal
-
7g kapribogyó1 kcal
-
90g kapor39 kcal
A húsgolyókhoz
-
113g marhahús160 kcal
-
20g füstölt szalonna131 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A sütéshez
-
11g vaj75 kcal
-
32g napraforgó olaj282 kcal
Összesen
1110
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
A főzelékhez
-
1000g cukkini162 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
200g tej112 kcal
-
114 kcal
-
26g kapribogyó6 kcal
-
360g kapor155 kcal
A húsgolyókhoz
-
450g marhahús639 kcal
-
80g füstölt szalonna524 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A sütéshez
-
42g vaj301 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
Összesen
4439
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
A főzelékhez
-
35.6g cukkini6 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
10.7g habtejszín31 kcal
-
7.1g tej4 kcal
-
1.1g étkezési keményítő4 kcal
-
0.9g kapribogyó0 kcal
-
12.8g kapor6 kcal
A húsgolyókhoz
-
16g marhahús23 kcal
-
2.8g füstölt szalonna19 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A sütéshez
-
1.5g vaj11 kcal
-
4.5g napraforgó olaj40 kcal
Összesen
159
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 35.8 g
Zsír
-
Összesen 96.8 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1408.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 378 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 473 mg
-
Nátrium 363 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 474.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 787 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 137 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 203 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 360 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 953 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5678 micro
Összesen
1110
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 143.1 g
Zsír
-
Összesen 387.3 g
-
Telített zsírsav 153 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 148 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 877 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5634.6 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 1510 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 548 mg
-
Foszfor 1894 mg
-
Nátrium 1451 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.2 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1899.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3149 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 59 mg
-
C vitamin: 548 mg
-
D vitamin: 69 micro
-
K vitamin: 813 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 903 micro
-
Kolin: 566 mg
-
Retinol - A vitamin: 1442 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3811 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22713 micro
Összesen
4439
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 136 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 808 micro
Összesen
159
kcal
Hozzávalók
A főzelékhez
A húsgolyókhoz
-
45 dkg marhahús
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 kk majoranna
-
1 kk csípős fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A sütéshez
-
3 ek vaj
-
1.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A főzelékhez
- A főzeléket előre elkészíhetjük. Először nagylyukú reszelőn lereszeljük a cukkiniket.
- A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk néhány vékony szeletke citromhéjat, és 2-3 percig mérsékelt lángon kevergetjük.
- Ekkor lefedjük, és 10-15 percig, időnként megkeverve pároljuk.
- Közben a tejet, a tejszínt és a keményítőt elkeverejük, a kapribogyót (és ha kell, a kaprot) apróra vágjuk.
- A főzelékhez adunk minden maradék hozzávalót, pár perc alatt besűrítjük.
- A húsgolyók készítése eredeti recepet szerint robotgéppel történik: a húst és a hagymát apróra vágva, a szalonnát felcsíkozva, a fokhagymát összenyomva, a fűszerekkel együtt beletesszük,pépesre dolgozzuk. Alternatíva (én is így készítettem): darált húshoz adjuk a nagyon apróra vágott hozzávalókat, és kézzel alaposanösszekeverjük.
- A masszából 3 cm-es golyókat formálunk, és a forró vaj-olaj keveréken 8-10 percig sütjük őket, egyszerre 10-12 darabot érdemes.
- Sütőpapírral borított tálcára szedjük, és 50-100 fokos (legkisebb fokozatú) sütőben tartjuk melegen a húsgombócokat.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 135
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 45547
- Feltöltés dátuma: 2010. január 10.
Ajánló
Az eredeti recept a húsgolyókat 60 dkg húsból készíti (a többi hozzávaló is arányosan több), de nekünk így is bőven elég volt, pukkadásig teltünk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Durcsó
160 recept
Névnapomra kaptam meg Stahl Judit Végre otthon! szakácskönyvét, amelyből az aszalt szilva likőr is származik, sőt a karácsonyi sikeres kacsa confit-t is onnan lestem. Most, Albionba visszatérve, erre az igazán magyaros étekre került a sor - a főzelék szóra ugyanis semmilyen általam beszélt nyelven nem sikerült megfelelőt találni (mert nincs). De végülis a gasztronómia nyelve minden korlátot áthidalt : D