Kandírozott narancstorta Fuffutól
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
8g margarin60 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
32 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
5 kcal
-
5 kcal
-
28g cukor106 kcal
-
32 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
15g tej8 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g vaj8 kcal
A csokis krémhez és a locsoláshoz
-
33g étcsokoládé182 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
25g narancslé12 kcal
A bevonáshoz és a tetejére
-
100g habtejszín292 kcal
-
5g porcukor18 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g habfixáló10 kcal
-
17g tortabevonó91 kcal
A kandírozott narancshéjhoz
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
50g margarin359 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
191 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
27 kcal
-
30 kcal
-
165g cukor639 kcal
-
193 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
90g tej50 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
7g vaj50 kcal
A csokis krémhez és a locsoláshoz
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
150g narancslé71 kcal
A bevonáshoz és a tetejére
-
600g habtejszín1752 kcal
-
28g porcukor108 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
16g habfixáló60 kcal
-
100g tortabevonó546 kcal
A kandírozott narancshéjhoz
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
1.9g margarin13 kcal
-
11.2g finomliszt41 kcal
-
1.9g étkezési keményítő7 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.4g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.3g instant kakaópor1 kcal
-
6.2g cukor24 kcal
-
7 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
3.4g tej2 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.3g vaj2 kcal
A csokis krémhez és a locsoláshoz
-
7.5g étcsokoládé41 kcal
-
3.7g margarin27 kcal
-
5.6g narancslé3 kcal
A bevonáshoz és a tetejére
-
22.4g habtejszín65 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.6g habfixáló2 kcal
-
3.7g tortabevonó20 kcal
A kandírozott narancshéjhoz
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 71.9 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 238 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 997.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 239 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 408 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 174 g
-
Cukor 117 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 151.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 550 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 525 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 258 micro
-
β-crypt 78 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 258 micro
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 91.9 g
Zsír
-
Összesen 431.6 g
-
Telített zsírsav 206 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 151 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 1425 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5982.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 1431 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 694 mg
-
Foszfor 2446 mg
-
Nátrium 1172 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1043.8 g
-
Cukor 704 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 909 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3301 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 164 mg
-
D vitamin: 297 micro
-
K vitamin: 183 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 292 micro
-
Kolin: 749 mg
-
Retinol - A vitamin: 3153 micro
-
α-karotin 49 micro
-
β-karotin 1548 micro
-
β-crypt 468 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1550 micro
- 4% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 223.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 g margarin
-
300 g finomliszt
-
50 g étkezési keményítő
-
3 tk sütőpor
-
12 g cukrozatlan kakaópor
-
8 g instant kakaópor
-
165 g cukor
-
4 db tojás
-
90 ml tej
-
0.5 citromból nyert citromhéj
A csokis krémhez és a locsoláshoz
A bevonáshoz és a tetejére
-
600 ml habtejszín
-
4 ek porcukor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
2 csomag habfixáló
-
100 g tortabevonó
A kandírozott narancshéjhoz
-
250 g cukor
Elkészítés
A tésztához
- Felaprózzuk a bolti kandírozott narancshéjat, vagy elkészítjük a sajátunkat - Ugorj a repect aljához!
- Az 50 g vajat folyékonyra olvasztjuk.
- Egy tepsit kikenünk vajjal, majd sütőpapírral béleljük úgy, hogy ne gyűrődjön.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a búzakeményítőt, a kakaót, a citromhéjat és a felaprózott kandírozott narancshéjat, a cukrot, és összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, elkeverjük, majd az olvasztott vajat is.
- Tepsibe tesszük, és alaposan elegyengetjük. A tészta meglehetősen ragacsos, a tetejét kicsit megnedvesíthetjük (én a kandírozott narancs cukor levéből teszek rá, de lehet sima víz is), hogy könnyebb legyen kisimítani, de fontos, hogy egy nagyon szép, egyenes felületű tésztát kapjunk, és tegyünk sütőbe.
- Miután megsült (tűpróba!) kivesszük és a tepsit rácsra téve 10 percig pihenni hagyjuk. Késsel körbevágjuk, és kivéve a tepsiből a rácsra tesszük, megfosztjuk a sütőpapírtól.
- Elkészítjük a csokis krémet. A csokit felaprózzuk, a margarint lábosba tesszük, folyékonnyá melegítjük. Levesszük a tűzről és a csokit beleforgatjuk. Fura, heterogén masszát kapunk, az egy idővel barnás színűvé színeződő vaj alatt az olvadt, folyós csoki váltakozik a szinte egy darabban lévő csokoládé darabkákkal. Befedjük.
- A tészta felvágása következik. A hosszabbik oldalát pontosan megfelezve félbevágjuk (így kétszer 20x30-as tésztalapokat kapunk), majd leválasztunk mindkettő aljáról 10-10 centit. Összesen tehát kettő 20x20-as, és kettő 10x20-as tésztalapunk lesz. Én a kettő 10x20-asból szeleteket vágtam, megkentem narancslekvárral, rá pedig a maradék csokikrémet és/vagy tejszínhabot rétegeztem – lásd itt.
- Minden tésztalap simább (tehát a tepsi alja fele álló) felét meglocsoljuk narancslével – ha a két kicsit kivettük, csak 100 g-mal, és félretesszük pihenni.
- A hab elkészítése: A tejszínt, a cukrot és a habfixálót legalább 2 percen át kemény habbá verjük.
- Két részre osztjuk, az egyik felét a hűtőbe rakjuk, a másik felébe belekeverjük a citromot is.
- A torta összeállítása: A lábosban hagyott csokoládészószról leöntjük, lecsöpögtetjük a margarint.
- Az egyik 20x20-as tésztát a tálalótálra tesszük, megkenjük a citromreszelékes tejszínhabbal. Ha vannak 10x20-as tésztáink is, azokat erre ráfektetjük, kevés tejszínhabbal azokat is megkenjük.
- A másik 20x20-as tésztalapon elegyengetjük a csokoládészószt, s ellenőrizve, hogy nem túl forró-e még, hirtelen mozdulattal ráfordítjuk a tejszínhabos rétegre. (Így a sorrend tészta-hab-csokiszósz-tészta lesz)
- Nagyon örülünk, mert már mindjárt kész van a torta! Már csak a félretett tejszínhab hiányzik, az, amiben nincs citromhéj. Ezzel szépen körben bevonjuk a tortát.
- Hűtőbe tesszük, míg elkészül a dekoráció.
- Dekoráció elkészítése: Egy lapra felrajzoljuk egy 20x20-as négyzetet. Ebbe megrajzoljuk, hogy milyen mintát szeretnénk majd a torta tetejére, illetve a lap többi részére is rajzolhatunk, és azokkal pedig a torta oldalát díszíthetjük. A lapra szorosan sütőpapírt illesztünk.
- Egy nejlonzacskó egyik sarkát egy hústűvel kiszúrunk.
- Vízfürdőben felolvasztjuk a tortabevonót, és beleöntjük a zacsiba (óvatosan!!). A vizet ne öntsük még le, ha a dekorálás közben túlságosan kihűl a csoki, a fölé helyezett tálba téve bármikor visszaolvaszthatjuk.
- A sütőpapírt sík helyre fektetve, a felvázolt mintákat követve meg”rajzoljuk” csokival a dekorációt.
- Miután kihűlt, a tortát ezekkel illetve kandírozott narancshéjakkal díszítjük.
- A kandírozott narancs elkészítése:
- A narancsot meghámozzuk, héját vékony szeletekre vágjuk.
- Kevés vízben, alacsony lángon 20 percig főzzük.
- A vízbe (kb 1,5-2 cm magas) belekeverjük a cukor jó részét úgy, hogy épphogy csak ne kapjunk telített oldatot.
- Kevergetés mellett kb 15-20 percig főzzük.
- Leöntjük róla a vizet, és sütőpapíron, tetejét jól megcukrozva 125 fokos sütőbe tesszük, kb 30 percre.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1816
- Feltöltés dátuma: 2012. április 06.
Ajánló
Mindenkinek ajánlom, aki nagy hirtelenjében nem tud mit kezdeni rengeteg szabad idejével és fölös energiájával, ugyanakkor szeretné meglepni valamivel a szeretteit.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Mi jobb dolga is lehet az érettségi előtt kétségbeejtően rövid idővel az ifjú vizsgázónak? Én mondom, semmi! Ugyanis, nem szabad megfeledkezni a barátjainkról a bajban (alias vizsgáknál) sem, gondoskodni kell róla, hogy mindig megkapják a kellő cukor- és csokoládémennyiségüket. Ráadásul más ok is van az ünneplésre: a teljes anyagnak már legalább a 20%-t tudom is! Így történt ez a torta. A recept Dr. Oetkertől származik, kicsit módosítva (ugyanis véletlenül) kifelejtettem egy pár dolgot sütés közben, mást meg "akkor már mindegy" felkiáltással hozzá is adtam, de az eremény végül szerencsére mindenkinek ízlett. :))