r
Nosalty Logó

Kandírozott narancstorta Fuffutól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kandírozott narancstorta Fuffutól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A csokis krémhez és a locsoláshoz

A bevonáshoz és a tetejére

A kandírozott narancshéjhoz

Összesen 1386 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A csokis krémhez és a locsoláshoz

A bevonáshoz és a tetejére

A kandírozott narancshéjhoz

Összesen 8316 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A csokis krémhez és a locsoláshoz

A bevonáshoz és a tetejére

A kandírozott narancshéjhoz

Összesen 309 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    71.9 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    238 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    997.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    239 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    408 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174 g
  • Cukor
    117 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    151.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    550 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    525 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    258 micro
  • β-crypt
    78 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    258 micro
Összesen 1386 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    91.9 g

Zsír

  • Összesen
    431.6 g
  • Telített zsírsav
    206 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    151 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    1425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5982.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    180 mg
  • Kálcium
    1431 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    694 mg
  • Foszfor
    2446 mg
  • Nátrium
    1172 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1043.8 g
  • Cukor
    704 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    909 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3301 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    164 mg
  • D vitamin:
    297 micro
  • K vitamin:
    183 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    292 micro
  • Kolin:
    749 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3153 micro
  • α-karotin
    49 micro
  • β-karotin
    1548 micro
  • β-crypt
    468 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1550 micro
Összesen 8316 kcal
  • 4% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 309 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A csokis krémhez és a locsoláshoz

A bevonáshoz és a tetejére

A kandírozott narancshéjhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Felaprózzuk a bolti kandírozott narancshéjat, vagy elkészítjük a sajátunkat - Ugorj a repect aljához!
  2. Az 50 g vajat folyékonyra olvasztjuk.
  3. Egy tepsit kikenünk vajjal, majd sütőpapírral béleljük úgy, hogy ne gyűrődjön.
  4. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a búzakeményítőt, a kakaót, a citromhéjat és a felaprózott kandírozott narancshéjat, a cukrot, és összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, elkeverjük, majd az olvasztott vajat is.
  5. Tepsibe tesszük, és alaposan elegyengetjük. A tészta meglehetősen ragacsos, a tetejét kicsit megnedvesíthetjük (én a kandírozott narancs cukor levéből teszek rá, de lehet sima víz is), hogy könnyebb legyen kisimítani, de fontos, hogy egy nagyon szép, egyenes felületű tésztát kapjunk, és tegyünk sütőbe.
  6. Miután megsült (tűpróba!) kivesszük és a tepsit rácsra téve 10 percig pihenni hagyjuk. Késsel körbevágjuk, és kivéve a tepsiből a rácsra tesszük, megfosztjuk a sütőpapírtól.
  7. Elkészítjük a csokis krémet. A csokit felaprózzuk, a margarint lábosba tesszük, folyékonnyá melegítjük. Levesszük a tűzről és a csokit beleforgatjuk. Fura, heterogén masszát kapunk, az egy idővel barnás színűvé színeződő vaj alatt az olvadt, folyós csoki váltakozik a szinte egy darabban lévő csokoládé darabkákkal. Befedjük.
  8. A tészta felvágása következik. A hosszabbik oldalát pontosan megfelezve félbevágjuk (így kétszer 20x30-as tésztalapokat kapunk), majd leválasztunk mindkettő aljáról 10-10 centit. Összesen tehát kettő 20x20-as, és kettő 10x20-as tésztalapunk lesz. Én a kettő 10x20-asból szeleteket vágtam, megkentem narancslekvárral, rá pedig a maradék csokikrémet és/vagy tejszínhabot rétegeztem – lásd itt.
  9. Minden tésztalap simább (tehát a tepsi alja fele álló) felét meglocsoljuk narancslével – ha a két kicsit kivettük, csak 100 g-mal, és félretesszük pihenni.
  10. A hab elkészítése: A tejszínt, a cukrot és a habfixálót legalább 2 percen át kemény habbá verjük.
  11. Két részre osztjuk, az egyik felét a hűtőbe rakjuk, a másik felébe belekeverjük a citromot is.
  12. A torta összeállítása: A lábosban hagyott csokoládészószról leöntjük, lecsöpögtetjük a margarint.
  13. Az egyik 20x20-as tésztát a tálalótálra tesszük, megkenjük a citromreszelékes tejszínhabbal. Ha vannak 10x20-as tésztáink is, azokat erre ráfektetjük, kevés tejszínhabbal azokat is megkenjük.
  14. A másik 20x20-as tésztalapon elegyengetjük a csokoládészószt, s ellenőrizve, hogy nem túl forró-e még, hirtelen mozdulattal ráfordítjuk a tejszínhabos rétegre. (Így a sorrend tészta-hab-csokiszósz-tészta lesz)
  15. Nagyon örülünk, mert már mindjárt kész van a torta! Már csak a félretett tejszínhab hiányzik, az, amiben nincs citromhéj. Ezzel szépen körben bevonjuk a tortát.
  16. Hűtőbe tesszük, míg elkészül a dekoráció.
  17. Dekoráció elkészítése: Egy lapra felrajzoljuk egy 20x20-as négyzetet. Ebbe megrajzoljuk, hogy milyen mintát szeretnénk majd a torta tetejére, illetve a lap többi részére is rajzolhatunk, és azokkal pedig a torta oldalát díszíthetjük. A lapra szorosan sütőpapírt illesztünk.
  18. Egy nejlonzacskó egyik sarkát egy hústűvel kiszúrunk.
  19. Vízfürdőben felolvasztjuk a tortabevonót, és beleöntjük a zacsiba (óvatosan!!). A vizet ne öntsük még le, ha a dekorálás közben túlságosan kihűl a csoki, a fölé helyezett tálba téve bármikor visszaolvaszthatjuk.
  20. A sütőpapírt sík helyre fektetve, a felvázolt mintákat követve meg”rajzoljuk” csokival a dekorációt.
  21. Miután kihűlt, a tortát ezekkel illetve kandírozott narancshéjakkal díszítjük.
  22. A kandírozott narancs elkészítése:
  23. A narancsot meghámozzuk, héját vékony szeletekre vágjuk.
  24. Kevés vízben, alacsony lángon 20 percig főzzük.
  25. A vízbe (kb 1,5-2 cm magas) belekeverjük a cukor jó részét úgy, hogy épphogy csak ne kapjunk telített oldatot.
  26. Kevergetés mellett kb 15-20 percig főzzük.
  27. Leöntjük róla a vizet, és sütőpapíron, tetejét jól megcukrozva 125 fokos sütőbe tesszük, kb 30 percre.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1811
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 06.

Ajánló

Mindenkinek ajánlom, aki nagy hirtelenjében nem tud mit kezdeni rengeteg szabad idejével és fölös energiájával, ugyanakkor szeretné meglepni valamivel a szeretteit.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mi jobb dolga is lehet az érettségi előtt kétségbeejtően rövid idővel az ifjú vizsgázónak? Én mondom, semmi! Ugyanis, nem szabad megfeledkezni a barátjainkról a bajban (alias vizsgáknál) sem, gondoskodni kell róla, hogy mindig megkapják a kellő cukor- és csokoládémennyiségüket. Ráadásul más ok is van az ünneplésre: a teljes anyagnak már legalább a 20%-t tudom is! Így történt ez a torta. A recept Dr. Oetkertől származik, kicsit módosítva (ugyanis véletlenül) kifelejtettem egy pár dolgot sütés közben, mást meg "akkor már mindegy" felkiáltással hozzá is adtam, de az eremény végül szerencsére mindenkinek ízlett. :))

Hozzávalók

A tésztához

A csokis krémhez és a locsoláshoz

A bevonáshoz és a tetejére

A kandírozott narancshéjhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...