Húsgombócok vadas mártásban
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húsgombócokhoz
-
125g csirke felsőcomb235 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g rizs107 kcal
-
75g víz0 kcal
-
14g tojás17 kcal
A mártáshoz
-
10g vaj72 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
30g karalábé6 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
38g tejföl74 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
250g víz0 kcal
Összesen
639
kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húsgombócokhoz
-
500g csirke felsőcomb939 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
120g rizs430 kcal
-
300g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A mártáshoz
-
40g vaj287 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
120g karalábé24 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
1000g víz0 kcal
Összesen
2555
kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húsgombócokhoz
-
17.3g csirke felsőcomb32 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.1g rizs15 kcal
-
10.4g víz0 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
A mártáshoz
-
1.4g vaj10 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
5.5g sárgarépa2 kcal
-
6.2g fehérrépa4 kcal
-
4.5g zeller2 kcal
-
4.1g karalábé1 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.2g tejföl10 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
34.6g víz0 kcal
Összesen
89
kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 24.4 g
Zsír
-
Összesen 38.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 193 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 752.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 345 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 563.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 456 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 2980 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 270 micro
Összesen
639
kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 97.6 g
Zsír
-
Összesen 154.8 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 771 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3011.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 459 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 253 mg
-
Foszfor 1378 mg
-
Nátrium 764 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 194.1 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 2253.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1826 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 115 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 496 micro
-
Kolin: 414 mg
-
Retinol - A vitamin: 625 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11919 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1081 micro
Összesen
2555
kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 104.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 171 micro
-
β-karotin 412 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
Összesen
89
kcal
Hozzávalók
A húsgombócokhoz
-
0.5 közepes db vöröshagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
12 dkg rizs
-
3 dl víz
-
1 db tojás
A mártáshoz
-
4 dkg vaj
-
1 csapott ek cukor
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
0.5 közepes db zeller
-
0.5 közepes db karalábé
-
0.5 közepes db vöröshagyma
-
2 db babérlevél
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
15 dkg tejföl
-
1 púpozott ek finomliszt
-
2 teáskanál mustár
-
1 l víz
Elkészítés
A húsgombócokhoz
- A rizst hideg sós vízbe tesszük fel főzni. Ha 90%-osan kész, leszűrjük.
- A hagymát apróra vágjuk, és 1-2 ek olajon megdinszteljük.
- A húst fűszerezzük, hozzáadunk 1 tojást, a dinsztelt hagymát, a lecsepegtetett főtt rizst, és gombócokat formázunk.
A mártáshoz
- A zöldségeket megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk. (Kb. fél kg-nyi legyen összesen.)
- A vajat felhevítjük, karamellizáljuk benne a cukrot.
- Rádobjuk a zöldségeket, és lefedve 5 percig dinszteljük.
- Felengedjük 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a húsgombócokat és a babérleveleket. Lefedve kb. 1 órán át főzzük.
- A gombócokat kiszedjük, a főtt zöldségeket botmixerrel vagy turmixszal pépesítjük.
- A tejfölt és a lisztet is hozzáadjuk, és simára mixeljük. Felfőzzük, majd hozzákeverjük a mustárt. Ha kell, utánaízesítünk. Ha túl sűrűnek tartjuk, kevés vízzel hígíthatjuk. Visszatesszük a gombócokat a mártásba.
- Szalvétagombóccal, zsemlegombóccal vagy főtt tésztával tálaljuk.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 173
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 17033
- Feltöltés dátuma: 2016. február 26.
Ajánló
Bármilyen húsból (sertés, marha, pulyka) elkészíthető, nem kell feltétlenül a csirkehúshoz ragaszkodni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Fahéj
288 recept
Tudom, hogy a vadas mártás vadhúshoz lett kitalálva. A vadast és a csirkehúst egy napon emlegetni talán szentségtörés. Mindegy, én -sok háziasszonnyal egyetemben- akkor is így nevezem ezt a finom zöldségszószt. Mert ha más neve lenne, hogyan lehetne itt rátalálni?