r
Nosalty Logó

Házi falafel szendvics

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Lakos Benedek
Házi falafel szendvics
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A falafelhez

A tálaláshoz

Összesen 726 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A falafelhez

A tálaláshoz

Összesen 4349 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A falafelhez

A tálaláshoz

Összesen 144 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2553.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    334 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    568 mg
  • Nátrium
    1465 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    163.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    167 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    560 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    900 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    733 micro
  • Lut-zea
    578 micro
Összesen 726 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    182.6 g

Zsír

  • Összesen
    140.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15320.7 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    2005 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    949 mg
  • Foszfor
    3408 mg
  • Nátrium
    8787 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    28 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    626.7 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    101 mg

VÍZ

  • Összesen
    981.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    468 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    222 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1000 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3362 micro
  • Kolin:
    593 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    225 micro
  • β-karotin
    5402 micro
  • β-crypt
    162 micro
  • Likopin
    4398 micro
  • Lut-zea
    3470 micro
Összesen 4349 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    504.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    289 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    178 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    145 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 144 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A falafelhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A falafelhez

  1. A csicseriborsót átmossuk egy szűrőben, majd egy tálba tesszük és felöntjük dupla mennyiségű vízzel. Kihalásszuk belőle a szemetet, kavicsokat, úszkáló hélyakat és rossz szemeket. Lefedjük egy tányérral, majd szobahőmérsékleten 12 óráig áztatjuk. Másnap leszűrjük és alaposan átöblítjük.
  2. Egy nagy késes aprítóba vagy robotgépbe tesszük az összes hozzávalót. Annyit tegyünk a gépbe, hogy el tudja vinni, alaposan le tudja darálni az alapanyagokat. Ha kell, dolgozzunk két fázisban.
  3. A falafel hozzávalóit teljesen morzsásra dolgozzuk: legyen apró, szemcsés, de ne legyen pépszerű. A keveréket egy tálba öntjük, majd lefedve a hűtőbe tesszük egy órára pihenni.
  4. A sütéshez 180 fokosra hevítjük az olajat és előkészítünk egy papírtörlővel kibélelt szitát/szűrőt, ami alá egy tálat teszünk, hadd csöpögjön oda az olaj.
  5. A falafel formázásához nyomás kell: úgy tűnhet, hogy a morzsás massza egyáltalán nem akar összeállni, de ne féljünk tőle, a kellő eszközökkel ez abszolút lehetséges. Használjunk egy fagylaltszedő kanalat, esetleg két amerikai stílusú mérőkanalat, amiket egymásba tudunk nyomni. Szedjünk ki egy adagot a morzsából, majd jól préseljük össze: a fagylaltos kanálból közvetlenül nyomjuk a forró olajba a gombócokat, míg a mérőkanalakból egy spatulára üssük ki határozottan, de óvatosan a falafelt, majd onnan eresszük az olajba. Ne aggódjunk, ha kis részek leválnak a falafelekről, nem mindegyik lesz tökéletes formájú, de mindegyik isteni lesz.
  6. A kisült falafeleket a papírtörlővel bélelt szűrőbe szedjük, majd még melegen, tetszőleges formációban tálaljuk.

A tálaláshoz

  1. A falafelhez készíthetünk tahiniszószt: ehhez egy mérőpohárba tesszük a szezámmagpasztát, citromlevet, fokhagymát, sót és annyi vizet adunk hozzá, amitől kellően folyós szószt kapunk. Botmixerrel simára dolgozzuk.
  2. A falafelt pitába vagy tortillába csomagoljuk a zöldségekkel, szósszal. Tehetünk még a szendvicsbe csípős szószt, esetleg joghurtot is, ha szeretnénk.
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 951
  • Feltöltés dátuma: 2024. október 04.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegán receptek
további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek
Házi falafel szendvics
Lakos Benedek 394 recept

Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is beszélve, hogy kedvünk szerint pakolhatjuk tele a szendvicseket is. Mintha egy saját gyrosos standunk lenne!

Hozzávalók

A falafelhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...