Tahini

A tahini szezámmagból készült krém (innét a magyar megnevezés: szezámpaszta). A keleti konyhák - elsősorban az arab konyha használja ezt az ízesítőt. A 100 g szezámmagot "száraz" serpenyőben, folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és kávédarálóban megőröljük, majd a "lisztet" turmixgépbe öntjük és 1 gerezd áttört fokhagymával, kevés sóval, 2 ek olivaolajjal ízesítjük. Ezután apránként adagolva annyi vizet adunk (kb. 0,5 dl) hozzá folyamatos turmixolás mellett, hogy krémes pasztát kapjunk. Ha például egy doboz joghurthoz hozzákeverünk 2-3 tk tahini-t, akkor máris készen van egy nagyon finom salátaöntet.
Bármikor vehetjük, de még jobb, ha saját magunk készítjük el a szezámpasztát.
Felbontás után érdemes a hűtőszekrényben tárolni a gyárilag előállított tahini-t is, de a házilag készítettet máshol nem is szabad. Hogy megelőzzük az oxidáció okozta barnulást, érdemes üvegbe tenni, és a tetejére vékony rétegben olívaolajat önteni.
fehérjetartalom
17.81 g
zsírtartalom
45.888 g
szénhidráttartalom
26.19 g
víztartalom
3 g
Foszfor
752 mg
Kalcium
420 mg
Magnézium
96 mg
Nátrium
74 mg
B6 vitamin
0.149 g
Niacin - B3 vitamin
5.925 mg
Tiamin - B1 vitamin
1.283 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.694 mg
fehérje
17.81 g
Zsír
telített zsírsav
6.722 g
egyszeresen telített zsírsav
18.127 g
többszörösen telített zsírsav
21.039 g
ásványi anyagok
Kalcium
420 mg
Vas
2.51 mg
Magnézium
96 mg
Foszfor
752 mg
Nátrium
74 mg
Cink
4.64 mg
Réz
1.618 mg
Mangán
1.457 mg
szénhidrát
rost
9.3 g
víz
3 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
1.283 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.51 mg
Niacin - B3 vitamin
5.925 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.694 mg
Folát
98 µg
A vitamin
3 µg
B6 vitamin
0.149 g
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!