Tahini
Leírás
A tahini szezámmagból készült krém (innét a magyar megnevezés: szezámpaszta). A keleti konyhák - elsősorban az arab konyha használja ezt az ízesítőt. A 100 g szezámmagot "száraz" serpenyőben, folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és kávédarálóban megőröljük, majd a "lisztet" turmixgépbe öntjük és 1 gerezd áttört fokhagymával, kevés sóval, 2 ek olivaolajjal ízesítjük. Ezután apránként adagolva annyi vizet adunk (kb. 0,5 dl) hozzá folyamatos turmixolás mellett, hogy krémes pasztát kapjunk. Ha például egy doboz joghurthoz hozzákeverünk 2-3 tk tahini-t, akkor máris készen van egy nagyon finom salátaöntet.
Mikor vegyem
Bármikor vehetjük, de még jobb, ha saját magunk készítjük el a szezámpasztát.
hogyan tároljam
Felbontás után érdemes a hűtőszekrényben tárolni a gyárilag előállított tahini-t is, de a házilag készítettet máshol nem is szabad. Hogy megelőzzük az oxidáció okozta barnulást, érdemes üvegbe tenni, és a tetejére vékony rétegben olívaolajat önteni.
100g Tahini
fehérjetartalom
17.81 g
zsírtartalom
45.888 g
szénhidráttartalom
26.19 g
víztartalom
3 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
752 mg
Kalcium
420 mg
Magnézium
96 mg
Nátrium
74 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.149 g
Niacin - B3 vitamin
5.925 mg
Tiamin - B1 vitamin
1.283 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.694 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
17.81 g
Zsír
telített zsírsav
6.722 g
egyszeresen telített zsírsav
18.127 g
többszörösen telített zsírsav
21.039 g
ásványi anyagok
Kalcium
420 mg
Vas
2.51 mg
Magnézium
96 mg
Foszfor
752 mg
Nátrium
74 mg
Cink
4.64 mg
Réz
1.618 mg
Mangán
1.457 mg
szénhidrát
rost
9.3 g
víz
3 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
1.283 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.51 mg
Niacin - B3 vitamin
5.925 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.694 mg
Folát
98 µg
A vitamin
3 µg
B6 vitamin
0.149 g