r
Nosalty Logó

Egyszerű házi humusz

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Nosalty
Egyszerű házi humusz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 256 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 2036 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 504 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    5.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 256 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.6 g

Zsír

  • Összesen
    140.4 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2104 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    509 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    248 mg
  • Foszfor
    1195 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1206 micro
  • Kolin:
    202 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 2036 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    34.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    520.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    296 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 504 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csicseriborsót legalább dupla mennyiségű vízbe áztatjuk, és 12-24 órán át magára hagyjuk. Ha időközben felszívná a vizet, öntünk még hozzá.
  2. Ha kész, leszűrjük, és annyi tiszta vízzel, ami bőven ellepi, meg egy kanál szódabikarbónával 40 perc alatt puhára főzzük. A 40 perc nem szentírás, a fiatalabb borsó fele ennyi idő alatt is megpuhul, de akkor van kész, ha a szemeket villával könnyen el tudjuk nyomni.
  3. A megfőtt csicseriborsót leszűrjük, a főzővizét nem öntjük ki, mert szükség lesz rá! A római köményt mozsárban megtörjük (vagy őrleményt használunk), a fokhagymát lereszeljük.
  4. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és simára turmixoljuk. A főzővizet két turmixolás között adjuk hozzá, hogy lássuk, mennyit vesz fel - akkor jó, ha krémes, de nem túl folyós, és nem fojtós.
  5. A kész humuszt meglocsoljuk olívaolajjal, és fűszerpaprikát szórunk rá.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 418
  • Tegnapi nézettség: 20
  • 7 napos nézettség: 158
  • Össznézettség: 254732
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 21.

Receptkategóriák

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket használ hozzá - ez egy egyszerű alaprecept, amivel nem lőhettek mellé, de amit kedvetekre dúsíthattok fűszerekkel vagy főtt zöldségekkel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...