Hamis vadas - "Álvadász" módra
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
A vadashoz
-
150g pulykafelsőcomb216 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
60g karalábé12 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
1g barna cukor2 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
A zsemlegombóchoz
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
A vadashoz
-
600g pulykafelsőcomb864 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
120g fehérrépa77 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
2g fehérborecet0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A zsemlegombóchoz
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
A vadashoz
-
23.7g pulykafelsőcomb34 kcal
-
3.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.4g leveskocka1 kcal
-
12.6g sárgarépa5 kcal
-
4.7g fehérrépa3 kcal
-
3.9g burgonya2 kcal
-
9.5g karalábé2 kcal
-
10.3g zeller4 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.1g barna cukor0 kcal
-
7.9g tejföl16 kcal
-
0.4g mustár0 kcal
-
0.1g fehérborecet0 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
A zsemlegombóchoz
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.4 g
Zsír
-
Összesen 30.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 226 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2572.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 283 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 147 mg
-
Foszfor 674 mg
-
Nátrium 1379 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 423.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 771 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 172 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6797 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 758 micro
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 189.6 g
Zsír
-
Összesen 122.9 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 904 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10288.2 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 287 mg
-
Kálcium 1131 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 588 mg
-
Foszfor 2697 mg
-
Nátrium 5514 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 293.7 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 1692.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3082 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 270 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 744 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 689 micro
-
Kolin: 463 mg
-
Retinol - A vitamin: 403 micro
-
α-karotin 9903 micro
-
β-karotin 27189 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 3032 micro
- 8% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 406.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 218 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 66.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 391 micro
-
β-karotin 1074 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Hozzávalók
A vadashoz
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 db babérlevél
-
4 közepes db sárgarépa
-
2 kis db fehérrépa
-
1 db burgonya
-
1 db karalábé
-
1 db zeller
-
1 kk só
-
1 kk fekete bors
-
0.5 teáskanál barna cukor
-
2 dl tejföl
-
1 ek mustár
-
1 tk fehérborecet
-
1 ek olívaolaj
A zsemlegombóchoz
Elkészítés
A vadashoz
- A vadas mártáshoz a pulykacombot (csirkemellett)vágjuk fel 1 cm-es szeletekre, sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben mindkét oldalát pirítsuk 2-2 percig, majd tegyük őket egy nagyobb fazékba.
- Tegyünk a fazékba az egész vöröshagymát és a fokhagymákat is, majd jöhet a só és a bors. Engedjük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, és forraljuk fel. Ha felforrt, habozzuk le. Főzzük így 10 percig
- Jöhet a húsleves-kocka, babérlevél, majd az összes zöldség felkockázva. Szórjuk bele a fazékba, és pótóljuk a vizet, ha kell, de éppen csak ellepje. Főzzük együtt 1 órán át.
- Ha kész, a húst és a babérlevelet szedjük ki, majd az egészet turmixoljuk össze. Mehet bele a tejföl, ecet, mustár, cukor.
- Agombóchoz forraljunk fel egy nagy fazékban vizet, és sózzuk meg.
- A kenyérszeleteket kockázzuk fel 2 cm-esre, és píritsuk meg abban a serpenyőben, amiben a csirke sült.
- Szórjuk őket egy tálba, és jöhet a liszt, só, tojás, felaprított snidling és petrezselyem.
- Alaposan gyúrjuk össze. A kezünket kenjük be olívaolajjal, és formázzunk gombócokat.
- A vizet forraljuk fel, de csak gyöngyözzön. Tegyük bele a gombócokat, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a tetejére. Ha feljött, akkor zárjuk el, de hagyjuk még benne 5 percig.
- Tálaláskor díszíthetjük tejföllel és a maradék zöldekkel (petrezselyem-snidling).
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 16681
- Feltöltés dátuma: 2011. február 24.
Ajánló
Álleesés: Tálalhatod. Díszítheted petrezselyemmel, snidlinggel, tejföllel. Na, mi az ítélet, bíró úr? Vadas?
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Rendőrségi jegyzőkönyv, N. N. Kunszt beismerő vallomása 2011.01.19.: „…kérem, én nem tudtam, hogy ezt nem szabad. Az úgy volt, hogy elővettem a pénztárcámat, és lefizettem. Először a hentest, aztán a zöldségest is, hogy ne legyenek tanuk. Aztán elhoztam, feldaraboltam, és elkészítettem. Megvolt az egész 2 óra alatt. Nekem kérem nincs 6-8 órám arra, hogy előkészüljek, meg keresgéljek. Ha tudtam volna, akkor is így cselekedtem volna. Őszintén uraim, ez ekkora bűn? Hogy egy pulykával követtem el? Miért lett volna jobb egy vad? Azért, mert mások így csinálják? Nem értem... Mit fog ehhez szólni az asszony? Mennyit lehet ezért kapni?"...mondjuk zóna adagban, menüben 690 ft-ot, egy középkategóriás étteremben 1590 ft-ot…Szóval, hogyan készítsünk hagyományos vadast egyszerűen, gyorsan, hamisan? Álvadász mártás: Lőj 50-60 dkg pulyka felsőcomb filét, és vágd fel 1 cm-es szeletekre. Sózd, borsozd. Egy serpenyőben forrósíts fel 3 evőkanál olívaolajat, és a hús mindkét oldalát pirítsd 2-2 percig. A serpenyőt ne mosd el, csak tedd félre. A combot dobd bele egy nagyobb fazékba. Most jöhet egy kis rileksz az egésznek, a dzsákuzzi. Pucolj meg 1 vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, dobd a csirke mellé, és engedd fel annyi vízzel, ami épp csak elfedi. Bele a babérlevél, az 1 kk só, 1 kk bors. Fedd le, és jöhet a hidromasszázs, forrald fel. Ha felforrt, kicsit vedd lejjebb, hogy gyöngyözzön, mint a homlokom a fenti vallatáskor. Kb. 10 perc múlva a pulyka utolsó lehelete hab formájában feljön a tetejére. Ezt egy nagy szűrőkanállal szedd le. Újabb 10 perc múlva, dobj bele egy húsleves-kockát. Pucold meg, és kozkázd fel az összes zöldséget, lehet amorf alakúra, és szórd bele a fazékba. Ha szükséges, akkor pótold a vizet, de csak épp ellepje. Fedd le, főzd őket együtt 1 órán át. Ha kész, zárd el a tűzhelyet (magad elől egy biztonságos helyre), a húst szedd ki egy külön tányérra. Ha meghűlt, akkor kapd elő a botmixert, és fazékban turmixold át az egészet. Tegyél bele ízlés szerint 1-2 ek mustárt, 2 dl tejfölt, 1 tk borecetet, 1kk barna cukrot. Jól keverd össze. Kóstold, és ha kell, sózd meg. Tedd félre. Álzsemlegombóc: 5 szelet teljes kiőrlésű kenyeret kockázz fel 2 cm-es darabokra, és abban a serpenyőben, amiben a csirke pirult, pirítsd meg aranybarnára. Ha kész, szórd bele egy tálba, üss rá 2 tojást, apríts bele 1-1 kis marék snidlinget és petrezselymet. Tegyél bele 5 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza fehér lisztet (minden nagyobb bevásárló helyen kapható). Sózd meg, és gyúrd össze. Forralj fel egy fazékban vizet, sózd meg. Ha forr, akkor vedd le közepesre. A kezedre önts egy kis olívaolajat (így nem lesz olyan, mintha amatőr agyaggalamb készítő tanfolyamon lennél), és gyúrj 5-6 cm-es gombócokat. Tedd be őket a forrásban lévő vízbe, és várd meg míg, feljönnek, majd hagyd még őket benne 5 percig, aztán végeztél.