Hamburger 5. - apa féle
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
A hanburgerhez
-
55g hamburger zsemle153 kcal
-
175g darált marhahús249 kcal
-
25g cheddar sajt101 kcal
-
82 kcal
-
90g paradicsom16 kcal
-
23g fehér hagyma8 kcal
-
100g jégsaláta13 kcal
-
69g újhagyma13 kcal
-
150g burgonya87 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
0g só0 kcal
-
35 kcal
A salátaöntethez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
10 kcal
-
1 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
2g snidling0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
A hanburgerhez
-
220g hamburger zsemle614 kcal
-
700g darált marhahús994 kcal
-
100g cheddar sajt403 kcal
-
328 kcal
-
360g paradicsom65 kcal
-
90g fehér hagyma33 kcal
-
400g jégsaláta53 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
600g burgonya347 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A salátaöntethez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
39 kcal
-
3 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
6g snidling2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
A hanburgerhez
-
7.1g hamburger zsemle20 kcal
-
22.5g darált marhahús32 kcal
-
3.2g cheddar sajt13 kcal
-
1.6g kolozsvári szalonna11 kcal
-
11.6g paradicsom2 kcal
-
2.9g fehér hagyma1 kcal
-
12.8g jégsaláta2 kcal
-
8.9g újhagyma2 kcal
-
19.3g burgonya11 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj5 kcal
A salátaöntethez
-
0.6g tojássárgája2 kcal
-
2.7g napraforgó olaj24 kcal
-
1.6g worcestershire-szósz1 kcal
-
0.2g dijoni mustár0 kcal
-
3.2g főzőtejszín4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.2g snidling0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 56.4 g
Zsír
-
Összesen 65 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 222 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2120 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 393 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 732 mg
-
Nátrium 770 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 514.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 281 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 127 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 243 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 97 micro
-
β-karotin 1029 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 2316 micro
-
Lut-zea 926 micro
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 225.7 g
Zsír
-
Összesen 259.9 g
-
Telített zsírsav 85 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 105 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 888 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8480 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 336 mg
-
Kálcium 1572 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 482 mg
-
Foszfor 2928 mg
-
Nátrium 3079 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 254.4 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 2058.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1126 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 49 mg
-
C vitamin: 201 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 508 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 65 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 673 micro
-
Kolin: 971 mg
-
Retinol - A vitamin: 766 micro
-
α-karotin 387 micro
-
β-karotin 4117 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 9263 micro
-
Lut-zea 3704 micro
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 297 micro
-
Lut-zea 119 micro
Hozzávalók
A hanburgerhez
-
4 db hamburger zsemle
-
10 dkg cheddar sajt
-
2 nagy db paradicsom
-
1 db fehér hagyma
-
1 db jégsaláta
-
3 közepes db újhagyma
-
60 dkg burgonya
-
só ízlés szerint
-
2 ek napraforgó olaj
A salátaöntethez
-
1 db tojássárgája
-
1 dl napraforgó olaj
-
50 ml worcestershire-szósz
-
1 tk dijoni mustár
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A hanburgerhez
- Keverjük össze a húspogácsához valókat. Háromféle húsból az igazi, amit úgy válogassunk össze, hogy két rész szaftosabb, egy rész szárazabb húsrész kerüljön bele. Ha csak szárazabb húst szeretnénk használni (bélszín, vagy hátszín), akkor tegyünk a húspogácsa közepébe valamilyen zsíradékot (pl. fűszervaj), máskülönben kiszárad, és "fűrészpor" ízű lesz.
- A fűszerezés nagyon egyszerű, kizárólag só és feketebors kell hozzá. A só aránya 1,5-2% a hús mennyiség függvényében, a bors ízlés szerint. (normál esetben ez 0,5%)
- Dolgozzuk össze a húst, osszuk négy részre, (használhatunk konyhai mérleget is, akkor egyszerűbb), és tegyük félre pihenni, amíg az előkészületekkel megvagyunk.
- Készítsük el a salátaöntetet: a tojássárgájából az olajjal keverjünk ki majonézt, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, Worcestershire-szósz, a mustárt, legvégül a tejszínt. Kóstoljuk, szükség szerint ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal.
- A salátáról vegyünk négy levelet, tegyük félre, a többit aprítsuk fel tetszés szerint. A paradicsomból vágjunk 4 szép szeletet, a többit vágjuk cikkekre a másikkal együtt, az újhagymát pedig vágjuk apró karikákra. Tegyük félre egy keverőtálba az egészet.
- A burgonyát vágjuk cikkekre (héjában, vagy anélkül tetszés szerint) és forró olajban süssük meg félig, majd tegyük félre pihenni. Ha félig kihűlt, akkor folytassuk a készresütést, így garantáltan ropogós lesz.
- Bordázott rostlapon, vagy grill serpenyőben kezdjük el kisütni a húspogácsákat, melyeket lehetőség szerint tenyerünkkel lapítsunk el, amennyire lehetséges. Tegyünk a húsok mellé 1-1 szelet fehérhagymát, és azokat is grillezzük meg.
- A húsokat süssük ízlés szerint közepesre, vagy átsültre, közben forgassuk meg néhányszor. Az utolsó fordításnál tegyünk mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot, és hagyjuk rajtuk, amíg ráolvad.
- Közben a félbevágott zsemlék belsejét kenjük meg olvasztott vajjal, és tegyük a grill edénybe 5-10 másodpercig, a szalonnaszeletekkel együtt.
- Végül állítsuk össze a hamburgerünket: Tegyünk alulra egy szép salátalevelet, arra fektessünk egy szelet grillezett hagymaszeletet, a paradicsomkarikát, végül a húst, illetve a pirított szalonnaszeletet.
- Tálaljuk a hamburgert a salátával és az öntettel, valamint a sült burgonyákkal.
- Receptkönyvben: 163
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 38727
- Feltöltés dátuma: 2010. november 25.
Ajánló
Legjobb talán a nyári időszakban szabadtéri, faszenes grillen elkészíteni, kerti party-k alkalmával ragyogó fogás válhat belőle, és valóban, a ráfordítás minden értelemben minimális.
Receptjellemzők
A gyerekeim nagyon szeretik a hamburgert (talán legtöbb helyen így van ez), elsősorban a különböző láncokhoz tartozó üzleteket preferálnák, ahol mindenféle olcsó játékokkal megfejelve lehet gyermekmenüket kapni. Maga a hamburger legtöbbször ott is marad, a játék érdekesebb, mint maga a kaja. Megegyeztem velük, hogy ezeket a látogatásokat a jövőben dobjuk, és én készítek nekik hamburgert, ha éppen arra fáj a foguk. A siker minden alkalommal garantált, és legalább tudom, miből készül a húspogácsa: valóban húsból, adalékok nélkül. Egy kis idő ráfordításával otthon jobb ízű, nem utolsó sorban költséghatékonyabb hamburgert ehetünk.