Habos-mákos szelet
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
7g porcukor26 kcal
-
6 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
3g tejföl7 kcal
A töltelékhez
-
4g mazsola12 kcal
-
4g rum10 kcal
-
25 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g mák131 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
A habhoz
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
17g porcukor65 kcal
Összesen
612
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
40g tejföl79 kcal
A töltelékhez
-
50g mazsola150 kcal
-
50g rum116 kcal
-
420g őszibarack konzerv302 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
300g mák1575 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
A habhoz
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
200g porcukor774 kcal
Összesen
7344
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
12.7g finomliszt46 kcal
-
8.4g vaj61 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
1.7g tejföl3 kcal
A töltelékhez
-
2.1g mazsola6 kcal
-
2.1g rum5 kcal
-
17.7g őszibarack konzerv13 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
13.9g tojás18 kcal
-
4.2g porcukor16 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
12.7g mák67 kcal
-
1.3g zsemlemorzsa5 kcal
A habhoz
-
6.8g tojásfehérje4 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
-
8.4g porcukor33 kcal
Összesen
311
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 31.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 985.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 410 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 338 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.7 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 74.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 203 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 189 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 152 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Összesen
612
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 153.2 g
Zsír
-
Összesen 373.8 g
-
Telített zsírsav 156 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 92 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 102 g
-
Koleszterin 1858 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11826.6 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 289 mg
-
Kálcium 4925 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 1224 mg
-
Foszfor 4053 mg
-
Nátrium 1232 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 860.6 g
-
Cukor 509 mg
-
Élelmi rost 77 mg
VÍZ
-
Összesen 890.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2431 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 282 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 581 micro
-
Kolin: 1158 mg
-
Retinol - A vitamin: 2265 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1822 micro
-
β-crypt 396 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1876 micro
Összesen
7344
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 499.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 208 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.3 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 37.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
311
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
80 g porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 kk sütőpor
-
1 csipet só
-
1 db tojássárgája
-
2 ek tejföl
A töltelékhez
-
0.5 dl rum
-
420 g őszibarack konzerv
-
6 db tojás
-
3 ek zsemlemorzsa
A habhoz
-
4 db tojásfehérje
-
2 kk citromlé
-
200 g porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóiból elkészítjük az omlós tésztát. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, és megöntözzük a rummal. Az őszibarackokat kiemeljük a levükből, és 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
- Egy mélyebb, közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát lisztezett munkalapon a tepsi nagyságával azonos lapra nyújtjuk, a tepsibe terítjük, nyomkodjuk, villával sűrűn megszúrkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.
- Közben a 6 tojást kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadunk 50 gramm porcukrot, és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50 gramm porcukorral, aztán hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat, a fűszereket, majd kanalanként, felváltva a tojáshabot és a mákot, végül a rummal együtt a mazsolát.
- Az elősütött tésztát megszórjuk a zsemlemorzsával és az őszibarackkal, majd a tetejére simítjuk a mákkrémet. Visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük (tűpróba!).
- A habhoz a tojásfehérjéket a citromlével felverjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes-kemény habbá verjük. Nagyobb méretű és átmérőjű csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd 3x7cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk.
- Visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük
- A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, azután sütőpapírtól óvatosan rácsra emeljük, és hagyjuk egészen kihűlni.
- Tálaláskor 7x7 cm-es kockákra vagy 3,5x7 cm-es szeletekre vágjuk, és pikáns lekvár vagy rumsodó kíséretében kínáljuk. 24 szelet lesz belőle.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30x6
- Sütés ideje: 75 perc
- Receptkönyvben: 110
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 20518
- Feltöltés dátuma: 2011. január 18.
Ajánló
Kínálhatjuk bármilyen pikáns lekvárral, rum- vagy vaníliasodóval (én az utóbbival fogom és szilvalekvárral) tízóraira, uzsonnára, vendégvárónak egy csésze kávé mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ezt a sütit hétvégi desszertként sütöttem meg, most először. Nálunk nagyon ízlett a családnak, mákrajongóknak pedig feltétlenül ajánlom az elkészítését. A sok karácsonyi krémes süti után némi felüdülést jelent. Ha esetleg van a fagyasztóban némi tojásfehérje, a felhasználásoz ideális ez a recept. Senkit ne ijesszen meg a hozzávalók sokasága, mert az elkészítés voltaképpen egyszerű.