r
Nosalty Logó

Habos-mákos szelet

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Habos-mákos szelet
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Összesen 612 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Összesen 7344 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Összesen 311 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    985.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    410 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.7 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    203 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    189 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    152 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 612 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.2 g

Zsír

  • Összesen
    373.8 g
  • Telített zsírsav
    156 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    102 g
  • Koleszterin
    1858 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11826.6 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    4925 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    1224 mg
  • Foszfor
    4053 mg
  • Nátrium
    1232 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    860.6 g
  • Cukor
    509 mg
  • Élelmi rost
    77 mg

VÍZ

  • Összesen
    890.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2431 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    282 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    581 micro
  • Kolin:
    1158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2265 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1822 micro
  • β-crypt
    396 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1876 micro
Összesen 7344 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    499.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    208 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 311 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóiból elkészítjük az omlós tésztát. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, és megöntözzük a rummal. Az őszibarackokat kiemeljük a levükből, és 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
  3. Egy mélyebb, közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát lisztezett munkalapon a tepsi nagyságával azonos lapra nyújtjuk, a tepsibe terítjük, nyomkodjuk, villával sűrűn megszúrkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.
  4. Közben a 6 tojást kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadunk 50 gramm porcukrot, és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50 gramm porcukorral, aztán hozzáadjuk a langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat, a fűszereket, majd kanalanként, felváltva a tojáshabot és a mákot, végül a rummal együtt a mazsolát.
  5. Az elősütött tésztát megszórjuk a zsemlemorzsával és az őszibarackkal, majd a tetejére simítjuk a mákkrémet. Visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük (tűpróba!).
  6. A habhoz a tojásfehérjéket a citromlével felverjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes-kemény habbá verjük. Nagyobb méretű és átmérőjű csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd 3x7cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk.
  7. Visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük
  8. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, azután sütőpapírtól óvatosan rácsra emeljük, és hagyjuk egészen kihűlni.
  9. Tálaláskor 7x7 cm-es kockákra vagy 3,5x7 cm-es szeletekre vágjuk, és pikáns lekvár vagy rumsodó kíséretében kínáljuk. 24 szelet lesz belőle.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30x6
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Receptkönyvben: 110
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 20518
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 18.

Ajánló

Kínálhatjuk bármilyen pikáns lekvárral, rum- vagy vaníliasodóval (én az utóbbival fogom és szilvalekvárral) tízóraira, uzsonnára, vendégvárónak egy csésze kávé mellé.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a sütit hétvégi desszertként sütöttem meg, most először. Nálunk nagyon ízlett a családnak, mákrajongóknak pedig feltétlenül ajánlom az elkészítését. A sok karácsonyi krémes süti után némi felüdülést jelent. Ha esetleg van a fagyasztóban némi tojásfehérje, a felhasználásoz ideális ez a recept. Senkit ne ijesszen meg a hozzávalók sokasága, mert az elkészítés voltaképpen egyszerű.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...