Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
225g gyöngytyúk295 kcal
-
25g vargánya gomba5 kcal
-
50g kucsmagomba16 kcal
-
50g rókagomba16 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
25g csigatészta93 kcal
-
625g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
900g gyöngytyúk1180 kcal
-
100g vargánya gomba21 kcal
-
200g kucsmagomba62 kcal
-
200g rókagomba64 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
100g csigatészta371 kcal
-
2500g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
20g gyöngytyúk26 kcal
-
2.2g vargánya gomba0 kcal
-
4.5g kucsmagomba1 kcal
-
4.5g rókagomba1 kcal
-
2g vöröshagyma1 kcal
-
3.6g sárgarépa1 kcal
-
2g fehérrépa1 kcal
-
2.2g burgonya1 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2.2g csigatészta8 kcal
-
55.6g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 51.6 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 138 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1024 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 532 mg
-
Nátrium 203 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 958.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 397 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 211 micro
-
K vitamin: 194 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3519 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 724 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 206.6 g
Zsír
-
Összesen 53.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 553 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4096 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 476 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 404 mg
-
Foszfor 2126 mg
-
Nátrium 812 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 155.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 3833.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1588 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 116 mg
-
D vitamin: 843 micro
-
K vitamin: 776 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 84 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 487 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 14074 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2896 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 91.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 85.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 110 micro
-
β-karotin 313 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Hozzávalók
-
1 db gyöngytyúk
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db burgonya
-
1 csokor petrezselyem
-
1 szál lestyán
-
3 db borókabogyó
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és egy megfelelő méretű fazékba tesszük a sóval, borssal, borókabogyóval, hagymával, fokhagymával és a szerecsendióval.
- Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje, és kis lángon 3-4 órán keresztül lassan puhára főzzük. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk. A hagymát egészben tegyük bele, a borsot, borókabogyót és a szerecsendiót pedig egy fűszerkosárba, hogy egyben ki tudjuk venni a főzés végén.
- Időközben megtisztítjuk, és ízlés szerint felaprítjuk a zöldségeket. Ha szárított gombánk van, akkor legalább egy órával a felhasználás előtt áztassuk be vízbe. Fagyasztott gombát, fagyottan használjuk fel.
- Ha a hús megpuhult, kivesszük a léből a fűszerkosarat, az egész hagymát, és beletesszük a feldarabolt zöldségeket, gombákat és a csokorba kötött petrezselyemzöldet és lestyánt.
- Kis lángon tovább főzzük, míg a zöldségek megfőnek.
- Óvatosan kiemeljük a levesből a gyöngytyúkot, tányérokba szétosztjuk, majd hozzáadjuk a sós vízben kifőzött csigatésztát, és rámerítjük a levest.
- JÓ ÉTVÁGYAT!
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 3586
- Feltöltés dátuma: 2014. február 11.
Ajánló
Amire oda kell figyelni: A levesünk soha ne forrjon fel, csak gyöngyözzön! Az elpárolgott folyadékot mindig forró vízzel pótoljuk, ne hideggel! A zöldségeket ne főzzük túl! Természetesen másfajta gombát is használhatunk, lényeg az, hogy semmi esetre se használjunk konzervgombát! A szárított gomba áztatólevét, bármilyen csábító is az illata, ne öntsük a levesbe! Ha be tudjátok szerezni, akkor tényleg házi készítésű csigatésztát használjatok, klasszisokkal finomabb, mint a bolti. Sok sikert az elkészítéshez.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A gyöngytyúk egy Afrikából származó szárnyas, melynek húsa rendkívül finom, omlós. A 13. századtól terjedt el tartása Magyarországon, de sokáig csak díszállatként. Először a 19. században jelent meg parasztgazdaságokban. Sajnos háztáji gazdaság híján nehezen beszerezhető, és az ára sem mondható olcsónak, de néha mégis megéri egy kis különlegességet varázsolni a család asztalára. Aki elkészíti, számoljon azzal, hogy a csirkéből készült levesek már nem fognak annyira ízleni :)