Görögdinnye torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szeva
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
28g tojás35 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
1g víz0 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
-
25 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3g csokoládé18 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
17g porcukor65 kcal
-
8g sárgadinnye1 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
10 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
23g tojás29 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
7g citrom1 kcal
-
1g lapzselatin2 kcal
-
0g zselatin1 kcal
-
25g vaj179 kcal
A bevonathoz
-
17g cukorfondant58 kcal
Összesen
535
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
330g tojás415 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
180g porcukor697 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
16g víz0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
305 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
40g csokoládé218 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A krémhez
-
200g porcukor774 kcal
-
100g sárgadinnye17 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
114 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
6g lapzselatin21 kcal
-
5g zselatin17 kcal
-
300g vaj2151 kcal
A bevonathoz
-
200g cukorfondant692 kcal
Összesen
6429
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
16.1g tojás20 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
8.8g porcukor34 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.9g étkezési keményítő15 kcal
-
5.9g finomliszt21 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
2g csokoládé11 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
9.8g porcukor38 kcal
-
4.9g sárgadinnye1 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
1.5g étkezési keményítő6 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
4.2g citrom1 kcal
-
0.3g lapzselatin1 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
-
14.6g vaj105 kcal
A bevonathoz
-
9.8g cukorfondant34 kcal
Összesen
315
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 366.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 117 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.8 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 249 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 239 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 228 micro
Összesen
535
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 111.2 g
Zsír
-
Összesen 308.4 g
-
Telített zsírsav 176 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2629 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4402.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 229 mg
-
Kálcium 744 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 181 mg
-
Foszfor 1815 mg
-
Nátrium 1405 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 814.1 g
-
Cukor 575 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 605.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2991 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 437 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 322 micro
-
Kolin: 1646 mg
-
Retinol - A vitamin: 2865 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 1517 micro
-
β-crypt 61 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2742 micro
Összesen
6429
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.8 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
Összesen
315
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojás
-
1 késhegynyi sáfrány
-
18 dkg porcukor
-
2 ek citromlé
-
2 ek víz
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
8 dkg étkezési keményítő
-
12 dkg finomliszt
-
4 dkg csokoládé
A krémhez
-
20 dkg porcukor
-
3 evőkanál finomliszt
-
2 evőkanál étkezési keményítő
-
5 db tojás
-
1 késhegynyi sáfrány
-
3 db lapzselatin
-
1 ek zselatin
-
30 dkg vaj
A bevonathoz
-
20 dkg cukorfondant
Elkészítés
A tésztához
- A szétválasztott tojásokból a sárgáját a cukor felével alaposan kikeverjük.
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk a só, a víz és a citromlé hozzáadásával.
- A továbbiakban kézzel dolgozunk, és a habbá keverjük lazítva, felváltva a cukros tojássárgáját, az összeszitált liszt+keményítő+sütőpor keverékét, valamint a citromhéjat.
- Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és a piskótamasszát beleöntjük. A szélét felhúzzuk a karimára körben, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. 10 perc múlva 160 C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és kb 40-45 percig sütjük. (Ez sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizendő.)
- A kihűlt tortát 1 napig pihentetjük, hogy szépen lehessen 2-3-ba vágni.
- Krém elkészítése: A zselatin és vaj kivételével az alkotó részeket egy kézi habverővel elegyítjük, és vízgőz felett besűrítjük. Mikor elzártuk a víz alatt a gázt, továbbkeverjük az áztatott zselatinnal. Kihűtjük a krémet, ami a hűtőben fog teljesen megszilárdulni. A kihűlt krémet apránként hozzáadjuk a habosított vajhoz, és visszatesszük a hűtőbe.
- Összeállítjuk a tortát. A piskótát 3 részre vágjuk, és egy olyan vágott felületű piskótát hagyunk felsőlapnak, ahol jól látszanak a csokimagok. Megtöltjük belül és az oldalán egyaránt a krémmel. Egy éjszakára visszatesszük a hűtőbe.
- Másnap egy vizezett, széles pengéjű késsel elsimítjuk a krémet, hogy a bevonat sima legyen. Először a fehér fondant-t nyújtjuk ki, és a torta magassága + 1 cm csíkkal kerítjük körbe. Ez lesz a dinnye fehér része. A zöld cirmos fondantból a torta magasságának megfelelő csíkkal vonjuk körbe a tortát. Végül a nyomaték kedvéért, 2 ek krémet kenünk a torta tetejére, és nyomunk rá még csokimagokat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6322
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 10.
Ajánló
A tortát el lehet készíteni pirosbelű dinnyének is (én egy ilyen képet láttam), de ahhoz, a piskótába ételfestéket kell keverni. Én a természetes adalékokat szívesebben használom.
Receptjellemzők
Szeva
46 recept
Keresztlányomnak készítettem születésnapjára. Tavaly kapta az oroszlánt augusztusi lévén, így az idén támadt az az ötletem, hogy a nyarat éltessük egy sárgabelű görögdinnyével. A tortához valami üde, aromás ízt képzeltem, ezért találtam ki a sárgadinnyekrémet. A tortának sokkal nagyobb sikere volt, mint az időjárásnak.