Sárgadinnye
Leírás
Sárgadinnye – receptek, leírás, tippek
A sárgadinnye Ázsiában őshonos gyümölcs, rengeteg fajtája létezik, melyek színükben és ízükben is különbözőek. Általában 15-25 cm-es nagyságúak, kerekdedek vagy oválisak, hosszúkásak. Fogyasztása nyersen, önmagában vagy gyümölcssaláta részeként, pármai sonkába csomagolva pedig előételként is elterjedt.
A sárgadinnye héja lehet sima, rücskös, hálós, barázdált, húsa lehet narancsos, sárgás vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésekor a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet és tápanyagtartalmuk is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a sárgadinnye?
A sárgadinnye (Cucumis melo) a tökfélék családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű gyümölcs (termesztési technológiáját illetően zöldség). Áltermését már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. Termesztése csak azokon a vidékeken ajánlott, ahol hosszú, meleg nyár van. A világ legnagyobb sárgadinnye-termelői közé tartozik Kína, Törökország, India, Kazahsztán és Afganisztán.
Magas cukortartalma miatt fogyasztása cukorbetegek számára csak kis mennyiségben ajánlott. A sárgadinnyét kiváló gyógyszernek tartják lázas és gyulladásos betegségekre.
Kalóriatartalma, de zsír- és koleszterintartalma is elenyésző.
Hogyan vásároljuk?
Nyáron szezonális, de manapság különlegesebb zöldségeseknél év közben is elérhető. Rengeteg típusú sárgadinnye van szín-, héj- és ízbeli eltérésekkel, húsa lehet zöld vagy sárga. Vásárláskor válasszunk egyértelműen illatos, sérülésmentes, kemény egyedet!
Mire jó a sárgadinnye?
A sárgadinnye káliumtartalma segíthet az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. Edzés után különösen ajánlott a fogyasztása. Figyelemre méltó további ásványianyag- és vitamin-tartalma is: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, niacin, riboflavin, tiamin és folsav is van benne.
Sok benne a C-vitamin, ami immunrendszerünk őre, és a béta-karotin, ami az A-vitamin elővitaminja, és támogatja a látást, a szem egészségét és a bőr állapotát. A sárgadinnyét magas víztartalma miatt kozmetikumokban is használják, hiszen külsőleg is hidratál. Jó hatással van a has bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedésének gyógyításában: ilyen a vékony- és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél levő zár (ileum) gyulladása.
Tele van élelmi rosstal, mely a megfelelő emésztés alappillére. Nagyon magas a víztartalma (90%), így rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a szervezet folyadékszükségletét, elkerülve a kiszáradást, a bőr öregedését, segítve a vese, az emésztés működését, megelőzve például a székrekedést vagy a fejfájást.
Mi készülhet a sárgadinnyéből?
Tehetjük illatos sárgadinnyés süteménybe, Prosciutto e Meloneként párosíthatjuk sonkával, mint az olaszok, mehet banános sárgadinnyedzsembe, készülhet belőle sárgadinnye-krémleves, egyszerű sárgadinnyesorbet, görög gyümölcsleves, dinnyesaláta fetával, orientális saláta, gyümölcsös joghurtjégkrém, vodkás sárgadinnye kagylóval, kapros dinnyeleves, de joghurtos-tejfölös torta is!
Még több sárgadinnyés receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Nyáron szezonális, de különlegesebb zöldségeseknél év közben is elérhető. Mi sárga vagy zöld húsú fajtáját ismerjük.
hogyan tároljam
Rendkívül magas víztartalma miatt könnyen megromlik/megerjed, a hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében kb. 1 hétig eláll.
100g Sárgadinnye
fehérjetartalom
0.84 g
zsírtartalom
0.135 g
szénhidráttartalom
8.16 g
víztartalom
90.15 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
16 mg
Foszfor
15 mg
Magnézium
12 mg
Kalcium
9 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.072 g
C vitamin
36.7 mg
Kolin
7.6 mg
Béta-karotin
2020 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.84 g
Zsír
telített zsírsav
0.051 g
egyszeresen telített zsírsav
0.003 g
többszörösen telített zsírsav
0.081 g
ásványi anyagok
Kalcium
9 mg
Vas
0.21 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
15 mg
Nátrium
16 mg
Cink
0.18 mg
Réz
0.041 mg
Mangán
0.041 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
0.9 g
cukor
7.86 g
víz
90.15 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.041 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.019 mg
Niacin - B3 vitamin
0.734 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.105 mg
Folát
21 µg
Kolin
7.6 mg
Alfa-karotin
16 µg
Béta-karotin
2020 µg
Béta-kriptoxantin
1 µg
Lutein+zeaxantin
26 µg
E vitamin
0.05 mg
K vitamin
2.5 µg
A vitamin
169 µg
C vitamin
36.7 mg
B6 vitamin
0.072 g