Sárgadinnye-lekvár
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
250g sárgadinnye43 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
Összesen
1011
kcal
- 0% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1000g sárgadinnye173 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
Összesen
4043
kcal
- 0% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
50g sárgadinnye9 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
Összesen
203
kcal
- 0% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 74.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 260.4 g
-
Cukor 260 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 115 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 2576 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
1011
kcal
- 0% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 296.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1041.4 g
-
Cukor 1038 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 460 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 862 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 187 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 82 micro
-
β-karotin 10302 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 133 micro
Összesen
4043
kcal
- 0% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 4 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.1 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 23 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 515 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
203
kcal
Hozzávalók
-
gyömbér ízlés szerint
Elkészítés
- A dinnye húsát felszeleteljük. Lemérjük, és épp annyi cukrot veszünk hozzá.
- A cukrot aztán vízzel addig forraljuk, míg nyúlósodni kezd. Ebbe rakjuk a dinnyeszeleteket, és folyton keverve, főzzük.
- Ízlés szerint gyömbért reszelünk bele.
- Miután levettük a tűzről, kihűtjük, és üvegekbe töltve, még 24 órán keresztül állni hagyjuk, majd lezárjuk az üveget.
- Ha kis adagot készítünk, hűtőben eltéve tárolhatjuk, egy-két hétig eláll. Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, természetesen gondoskodni kell a tartósításról (pl. dunsztolás).
- Receptkönyvben: 111
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 52861
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A sárgadinnyét magában már untam, ezért régi szakácskönyvekben keresni kezdtem olyan receptet, amiben szerepel ez a gyümölcs. A 19. századból származó Nagy házi cukrászat című szakácskönyvben találtam rá Kugler Géza lekvárjára. Ezt túl egyszerűnek találtam, ezért olyan receptet is kerestem, amiben valamilyen fűszert kombinálnak dinnyével. A 16. századi Szakács Tudományban (az erdélyi fejedelmi udvar szakácskönyve volt) gyömbérrel ízesítették a dinnyét. A két régi magyar recept vegyítéséből született meg tehát ez a lekvárom.