Frissen sült mazsolás tarkedli -Tarkedli 2.
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tarkedlihez
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
125g tej70 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
13g élesztő13 kcal
-
3g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
20g mazsola60 kcal
-
25g desszertbor40 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
A tálaláshoz
-
70 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
10 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tarkedlihez
-
400g finomliszt1456 kcal
-
400g rétesliszt1456 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
500g tej280 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
10g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
80g mazsola239 kcal
-
100g desszertbor160 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
A tálaláshoz
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tarkedlihez
-
16.7g finomliszt61 kcal
-
16.7g rétesliszt61 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
9.2g tojás12 kcal
-
20.9g tej12 kcal
-
8.3g vaj60 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
3.3g mazsola10 kcal
-
4.2g desszertbor7 kcal
-
7.1g napraforgó olaj63 kcal
A tálaláshoz
-
4.2g sárgabaracklekvár12 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.8 g
Zsír
-
Összesen 92.4 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1919.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 236 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 393 mg
-
Nátrium 1129 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 237 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 107 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 280 micro
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 131.2 g
Zsír
-
Összesen 369.7 g
-
Telített zsírsav 136 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 134 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 75 g
-
Koleszterin 1150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7678.4 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 341 mg
-
Kálcium 946 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 266 mg
-
Foszfor 1570 mg
-
Nátrium 4517 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 948 g
-
Cukor 291 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 427.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1678 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 77 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 713 micro
-
Kolin: 730 mg
-
Retinol - A vitamin: 1652 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 316 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1119 micro
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 320.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Hozzávalók
A tarkedlihez
-
40 dkg rétesliszt
-
10 dkg cukor
-
4 db tojás
-
5 dl tej
-
20 dkg vaj
-
5 dkg élesztő
-
1 dkg só
-
8 dkg mazsola
-
2 dl napraforgó olaj
A tálaláshoz
-
10 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tarkedlihez
- A megtisztított, megmosott mazsolát 1 dl aszúban felforraljuk, majd lehűtjük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből (kicsit később) kemény habot verünk.
- A többi hozzávalóból kelt tésztát készítünk az alábbi módon:
- Kis langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk az élesztőt.
- Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, majd hozzákeverjük a tojást, langyos tejet, 1 dl étolajat és a kristálycukrot. Mindezt picit megsózzuk és hozzáöntjük az élesztős tejet, jól összekeverjük galuskatészta állagúra. A lecsöpögtetett, megtörölt mazsolát és a reszelt citromhéjat a tésztába keverjük.
- A kevert tésztát meleg helyen egy félóra hosszat kelesztjük a sütésig.
- Amikor a tésztánk már megkelt a másfél-kétszeresére, hozzákeverjük a tojáshabot is.
- Tarkedli sütőben vagy egyszerű serpenyőben kevés étolajat hevítünk, a tésztából pedig evőkanálnyi darabokat szaggatunk.
- A kis fánkokat mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, majd rácsra tesszük, az olajtól lecsepegtetjük. (20 db lesz belőle.)
- Sárgabarack lekvárral tálaljuk. Aki szereti, vaníliás- (és vagy) porcukorral megszórhatja a tetejét.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 12902
- Feltöltés dátuma: 2010. július 03.
Ajánló
Borajánlat: Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000 (0,5 l) A tarkedli tésztája valójában sűrű palacsintatészta, amit a sütőformában forró olajban kisütöttek. A családtagok számának megfelelően rendelték meg a fazekastól, hány üreg legyen egy tarkedlisütőben.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ez a desszert lesz Tokaj-Hegyalja borainak hivatalos, a borászatok számára is ajánlott kísérője 2010-ben. A receptverseny kiírói vállalják, hogy a borvidéki rendezvényeken, egy éven keresztül lehetővé teszik a díjazott fogások, desszertek kóstolását. A receptfüzetet a kiírók elérhetővé teszik a borvidék borászataiban, vinotékáiban, éttermeiben. Előzmény: Tokaji borokhoz illő borkorcsolya és desszert receptversenyt a Tokaji Borbarátnők Társasága és a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület hirdette meg 2009. december 13-án Luca napján a Tokaji Borbarátnők éves sajtótájékoztatóján. 2010. május 28-án, a Tokaj Világörökség Fesztivál nyitónapján kerültek átadásra a díjak Tokajban a főtér nagyszínpadán. 2010 hivatalos borkorcsolyáinak listája itt olvasható.