Flódni torta
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
22g vaj155 kcal
-
5g libazsír45 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
3g fehérbor2 kcal
-
0g só0 kcal
A máktöltelékhez
-
17g mák88 kcal
-
17g édes fehérbor14 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
2g mazsola5 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A diótöltelékhez
-
21g dió136 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
17g édes fehérbor14 kcal
-
2g mazsola5 kcal
Az almatöltelékhez
A lekváros réteghez
-
17g szilvalekvár26 kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
260g vaj1864 kcal
-
60g libazsír540 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
30g fehérbor25 kcal
-
0g só0 kcal
A máktöltelékhez
-
200g mák1050 kcal
-
200g édes fehérbor164 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A diótöltelékhez
-
250g dió1635 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g édes fehérbor164 kcal
-
22g mazsola66 kcal
Az almatöltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g édes fehérbor82 kcal
A lekváros réteghez
-
200g szilvalekvár310 kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
13.3g finomliszt48 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
6.9g vaj50 kcal
-
1.6g libazsír14 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
0.8g fehérbor1 kcal
-
0g só0 kcal
A máktöltelékhez
-
5.3g mák28 kcal
-
5.3g édes fehérbor4 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
0.6g mazsola2 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A diótöltelékhez
-
6.6g dió43 kcal
-
5.3g cukor21 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
5.3g édes fehérbor4 kcal
-
0.6g mazsola2 kcal
Az almatöltelékhez
-
26.6g alma12 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.7g édes fehérbor2 kcal
A lekváros réteghez
-
5.3g szilvalekvár8 kcal
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 47.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 745.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 289 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 306 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.4 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 117.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 104 micro
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 145.1 g
Zsír
-
Összesen 569 g
-
Telített zsírsav 196 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 196 g
-
Koleszterin 1552 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8945 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 261 mg
-
Kálcium 3468 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 1274 mg
-
Foszfor 3675 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 26 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1336.6 g
-
Cukor 736 mg
-
Élelmi rost 93 mg
VÍZ
-
Összesen 1406.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2319 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 696 micro
-
Kolin: 915 mg
-
Retinol - A vitamin: 2243 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 802 micro
-
β-crypt 125 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1249 micro
- 4% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
-
26 dkg vaj
-
6 dkg libazsír
-
2 db tojássárgája
-
30 ml fehérbor
-
1 csipet só
A máktöltelékhez
-
20 dkg mák
-
2 dl édes fehérbor
-
3 dkg vaj
-
20 dkg cukor
-
1 marék mazsola
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 csipet szegfűszeg
A diótöltelékhez
-
25 dkg dió
-
20 dkg cukor
-
2 db tojássárgája
-
2 dl édes fehérbor
-
1 marék mazsola
Az almatöltelékhez
-
4 nagy db alma
-
10 dkg cukor
-
1 csipet fahéj
-
1 dl édes fehérbor
A lekváros réteghez
-
20 dkg szilvalekvár
Elkészítés
A tésztához
- Tészta összeállítása:
- A lisztet a sóval, cukorral összekeverjük, ezután késes robotgépben a vajjal és a zsírral morzsalékos állagúra dolgoztatjuk. (Természetesen a kétkezi módszer is követhető, de én a gombnyomásossal jobb eredményt szoktam elérni:)
- Ezután tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd fóliába csomagolva megy a hűtőbe. Mialatt pihen, elkészítjük a töltelékeket.
- Töltelék elkészítése:
- A mák, illetve diótöltelékhez dukáló bort és cukrot összemelegítjük gyöngyözésig, majd fele-fele arányban a mákra, illetve a dióra öntjük. Belerakjuk mindkettőbe a többi hozzávalót is, és hűtjük.
- A diótöltelékbe a tojássárgáját csak akkor keverjük bele, ha már langyosra hűlt.
- Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a borban megpároljuk a cukorral, fahéjjal együtt, majd ezt is kihűtjük.
- Összeállítás:
- Az eltelt idő elég a tésztánknak, amit a hűtőből kivéve öt részre osztunk, és lisztezett deszkán tortaforma méretűre nyújtunk. Nem egyszerű művelet, kicsit szakadozhat is a tésztánk, legyünk óvatosak vele!
- Kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformában sütjük. Beletesszük az első tésztalapot, erre rákenjük a diókrémet. Beterítjük a 2. lappal, amire jön a máktöltelék. Jön a 3. lap, amire az almát halmozzuk, majd a 4. lap.
- Itt jön az összeállítás egyik legkényesebb része szerintem, a lekvár. Mivel a jó szilvalekvár igen sűrű, ezért én ezt is szoktam kevés borral higítani, hogy kenhető legyen. Ne sajnáljuk belőle, igen finom, pikáns ízt kölcsönöz.
- Záróakkordként beterítjük az 5. lappal, amit egy hústűvel több helyen átszúrkálunk, sőt az egész tortánkat, az aljáig.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük, kb. 1 órán keresztül.
- A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és itt jön a legnehezebb része, csak másnap vesszük le róla a tortakarikát, és ekkor szeleteljük!
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 393
- Tegnapi nézettség: 23
- 7 napos nézettség: 123
- Össznézettség: 72523
- Feltöltés dátuma: 2010. január 31.
Ajánló
Fogyókúra ideje alatt inkább felejtsük el! :) De akinek ezzel nem kell törődnie..egy bögre forró teával..nyami!
Receptjellemzők
Flódni..sokáig azt se tudtam, mit jelent. Nálunk soha nem volt ez a sütemény az asztalon, anyukám talán mai napig sem evett még ilyet. Már felnőtt fejjel ismertem meg ezt a csodát, a szerelmem révén, akinek ez a kedvenc sütije. Sokáig csak messziről csodáltam, cukrászdában ettem, de eljött egy bizonyos szülinap, mikor úgy gondoltam, egy életem, egy halálom, kipróbálom. Elkezdtem keresgélni az eredeti receptet, de rá kellett jönnöm,hogy ezt is, ahány ház, annyiféleképp készítik. Így a sokféléből összegyúrtam egy olyat, ami nekem is szimpatikusnak tűnt, és megleptem vele az én drágámat. Mondanom se kell, imádta! Bonyolultnak tűnik, nem is a legegyszerűbb süti, amivel találkoztam eddig, de megéri elkészíteni. Semmihez sem fogható ízvilága, a bor és a szilvalekvár lehelletnyi pikánsságot kölcsönöz. Vigyázat! Függőséget okozhat!:)