Flädlesuppe, a sváb palacsintaleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
húsleves
-
67g sertéscsont0 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
333g víz0 kcal
-
20g karalábé4 kcal
-
13g zeller5 kcal
-
17g tv-paprika3 kcal
-
2 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
2 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
levesbetét
-
18g tojás23 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
21g tej12 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
1 kcal
Összesen
117
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
húsleves
-
400g sertéscsont0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
120g karalábé24 kcal
-
80g zeller29 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
51g koktélparadicsom9 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
10 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
levesbetét
-
110g tojás138 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
125g tej70 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
16g napraforgó olaj7 kcal
Összesen
692
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
húsleves
-
11.4g sertéscsont0 kcal
-
2.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
56.8g víz0 kcal
-
3.4g karalábé1 kcal
-
2.3g zeller1 kcal
-
2.8g tv-paprika0 kcal
-
1.4g koktélparadicsom0 kcal
-
4.5g sárgarépa2 kcal
-
2.6g fehérrépa2 kcal
-
2.3g halványító zeller0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
levesbetét
-
3.1g tojás4 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
3.5g tej2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj0 kcal
Összesen
19
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 313.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 450.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 255 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 102 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 837 micro
-
β-karotin 2334 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 219 micro
-
Lut-zea 527 micro
Összesen
117
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.9 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1878.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 510 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 162 mg
-
Foszfor 581 mg
-
Nátrium 558 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 2705.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1530 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 208 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 613 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 264 micro
-
Kolin: 343 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 5020 micro
-
β-karotin 14002 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 1314 micro
-
Lut-zea 3163 micro
Összesen
692
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 53.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 143 micro
-
β-karotin 398 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 37 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
19
kcal
Hozzávalók
húsleves
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 l víz
-
0.5 db karalábé
-
0.5 kis db zeller
-
1 db tv-paprika
-
3 db koktélparadicsom
-
2 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
2 közepes szár halványító zeller
-
só ízlés szerint
-
0.5 csokor petrezselyem
levesbetét
-
2 db tojás
-
60 g finomliszt
-
125 ml tej
-
só ízlés szerint
-
3 ek petrezselyem
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
húsleves
- A csontot, a hagymát és a fokhagymát közepes méretű lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi (1,5-2 liter).
- Alacsony lángon addig melegítjük, míg majdnem felforr - addig a pontig, amikor már nagyon jönnek a buborékok alulról, a vízfelszínt is erősen remegtetik, de még éppen nem forr. Ekkor takarék lángra tesszük, lefedjük, és 1,5 órát főzzük így. Nagyon figyeljünk rá, hogy egyáltalán nem szabad forrnia, attól ugyanis zavarossá válik a leves.
- Hozzáadjuk a karalábét, a zellert, a paprikát és a paradicsomokat. Továbbra is alacsony lángon tartva főzzük még 1-1,5 órát. Ha szükséges, habozzuk le.
- Jöhetnek bele a répák, a szárzeller, a só és az egész feketebors. És még több főzés: mivel végig alacsony lánggal dolgozunk, egészen nyugodtan hagyhatjuk még 2-3 órát főni, de akár többet is. Szükség esetén az elfőtt víz egy részét is pótolhatjuk.
- Végül jöhet bele a petrezselyem - ezt érdemes egy főző- vagy teatojásba tenni. Így főzzük még 20-30 percet.
- A kész levesből szedjük ki a zöldségeket és a csontot, majd hagyjuk hűlni és ülepedni.
- Szűrjük át szűrő és steril gézlap párosán (vagy két, sűrű szövésű szitán), majd használhatjuk is.
levesbetét
- Az alapanyagokat turmixgépben csomómentesre összedolgozzuk. A palacsintatésztánál egy leheletnyit sűrűbbnek kell lennie, és tojásosabb ízűnek.
- Palacsintasütőt vékonyan megkenünk olajjal, és kisütjük a palacsintákat.
- A kész palacsintákat feltekerjük, és félcenti-centi vékony csíkokra vágjuk.
- A forró levessel tálaljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 102
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 14690
- Feltöltés dátuma: 2020. december 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A Flädlesuppe egy tradicionális sváb húsleves, aminek különlegességét a betétként tálalt, palacsintaszerű tészta adja - ezért is nevezzük magyarul palacsintalevesnek is. Ikertestvére az osztrák Frittatensuppe, amibe azonban vastagabb tészta kerül. A palacsintaszerű betét áttetsző húslevesbe (gyakorlatilag alaplébe) kerül, zöldségeknek nincs helye a tányérban. Hagyományosan marhacsontból szokás a levest főzni, de ha éppen sertés vagy valamilyen szárnyas van otthon, azzal is érdemes kipróbálni - ez is egy darabka sertéscsontból készült.