Feketeerdő varrótorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótához
-
28g tojás35 kcal
-
4g víz0 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
32 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
5 kcal
A vaníliás krémhez
-
17g habtejszín49 kcal
-
14 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
33g tej19 kcal
-
4g étcsokoládé23 kcal
A meggyes töltelékhez
A fondantalapozó krémhez
-
21g kókuszzsír186 kcal
-
19 kcal
-
10g tej6 kcal
-
42g porcukor161 kcal
A fondanthoz
Összesen
1079
kcal
- 3% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
48g víz0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
100g étkezési keményítő381 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
57 kcal
A vaníliás krémhez
-
200g habtejszín584 kcal
-
171 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
400g tej224 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
A meggyes töltelékhez
A fondantalapozó krémhez
-
250g kókuszzsír2230 kcal
-
45g tejszínhab por229 kcal
-
120g tej67 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
A fondanthoz
Összesen
12927
kcal
- 3% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótához
-
8g tojás10 kcal
-
1.2g víz0 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
2.4g étkezési keményítő9 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A vaníliás krémhez
-
4.9g habtejszín14 kcal
-
1.1g vaníliás pudingpor4 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
9.8g tej5 kcal
-
1.2g étcsokoládé7 kcal
A meggyes töltelékhez
-
6.1g meggy3 kcal
-
1.1g vaníliás pudingpor4 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
A fondantalapozó krémhez
-
6.1g kókuszzsír54 kcal
-
1.1g tejszínhab por6 kcal
-
2.9g tej2 kcal
-
12.2g porcukor47 kcal
A fondanthoz
Összesen
315
kcal
- 3% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 31.7 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 333.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 195.6 g
-
Cukor 171 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 155 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Összesen
1079
kcal
- 3% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.1 g
Zsír
-
Összesen 380.9 g
-
Telített zsírsav 271 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1306 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4004.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 147 mg
-
Kálcium 1193 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 301 mg
-
Foszfor 1358 mg
-
Nátrium 973 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2347.2 g
-
Cukor 2052 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 720.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1168 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 284 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 201 micro
-
Kolin: 921 mg
-
Retinol - A vitamin: 1013 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 1866 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1695 micro
Összesen
12927
kcal
- 3% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 97.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.2 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
315
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
6 ek víz
-
200 g cukor
-
100 g étkezési keményítő
-
100 g finomliszt
-
1 tk sütőpor
-
25 g cukrozatlan kakaópor
A vaníliás krémhez
-
2 dl habtejszín
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
2 ek cukor
-
4 dl tej
-
5 dkg étcsokoládé
A meggyes töltelékhez
-
250 g meggy
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
5 ek cukor
A fondantalapozó krémhez
-
250 g kókuszzsír
-
45 g tejszínhab por
-
120 ml tej
-
0.5 kg porcukor
A fondanthoz
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta: A cukrot és a tojásokat szétválasztás nélkül nagyon habosra keverjük, míg szép fényes, világos masszát kapunk.
- A keményítőt, lisztet, sütőport és kakaóport alaposan összekeverjük, és óvatosan, hogy ne törjön, a cukros masszához keverjük.
- Egy 26 cm-es tortaformában, előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, ha kihűlt, 3 vékonyabb tortalapra vágjuk.
- Meggykompót: A fagyasztott meggyet a cukorral és 1 dl vízzel felfőzzük, és a simára elkevert pudingporral sűrűbb kompótot főzünk, hagyjuk kihűlni.
- Vaníliás krém: A krémhez a pudingporból, cukorral, tejjel kissé keményebb pudingot főzünk. Ha kihűlt, óvatosan összekeverjük a felvert tejszínhabbal, és a reszelt csokival.
- Torta töltése: 1. Tortalap 2. Vaníliás krém és meggykompót fele 3. Tortalap 4. Vaníliás krém és meggykompót másik fele 5. Tortalappal zárunk, így stabilabb lesz a tortánk a bevonáshoz.
- Fondantalapozás: Ha kész a töltés, következik a vajkrémes alapozás. A habport, a tejet és a kókuszzsírt kézi habverővel elkeverjük, majd lassan adagoljuk hozzá a porcukrot, és legalább 5 percig jó krémesre keverjük, majd vékonyan bevonjuk vele a tortánkat. Ha a vajkrém picit megszáradt, következhet a fondantos bevonás és minden egyéb dekoráció. Ha nem kész, nyújtható fondantot használunk, hanem otthon készítjük el azt is, akkor a tortakészítést érdemes 1-2 nappal korábban ezzel kezdenünk.
- Fondant készítése otthon: A zselatint hideg vízzel elkeverjük, ha megduzzadt, mikrohullámú sütőben alacsony hőfokon melegítjük csak annyira, hogy folyékony legyen, majd összekeverjük a sziruppal és 1 ek glicerinnel, majd ezt az egész folyadékot hozzáadjuk a 750 g porcukorhoz, és konyhai géppel simára keverjük. A maradék 250 g porcukrot nyújtódeszkára szórjuk, és kézzel folyamatosan gyúrjuk hozzá ehhez a masszához, addig amíg az összes porcukrot felvette, majd szép egynemű lesz.
- 24 óráig pihentessük légmentesen becsomagolva, kinyújtás előtt még egyszer alaposan gyúrjuk át, és színezzük, és készítsük el a dekorációs elemeket.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7455
- Feltöltés dátuma: 2013. február 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Nagyon kedvelem a formatortákat, mert nagy teret engednek a kreativitásnak, és igazi egyedi ajándékok is. Ezt a tortát a barátnőmnek készítettem szülinapjára, aki hobby szinten nagyon sokat varr és horgol. Az egyik kedvenc tortám :-)