Kókuszzsír

A kókuszzsír a világszerte kedvelt trópusi kókuszdió húsából nyerhető zsiradék, mely manapság pedig szinte minden nagyobb élelmiszerboltban és bioboltban elérhető. Kozmetikai és főzési-sütési célokra egyaránt használatos.
A kókuszzsír mellett a kókuszdió reszelt belső héja, azaz a kókuszreszelék valamint a kókusztej és a kókuszvíz is népszerű részei a kókusznak - jellegzetes illatukkal, ízükkel számos étel, desszert, csokoládé illetve (alkoholos) ital és üdítő alapjai, kiegészítői.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A nálunk is használatos és keresett, úgynevezett szűz kókuszzsírt hideg sajtolással nyerik a kókuszdióból, így a zsírsavak természetes formájukban maradnak. Telített zsírsavtartalmának köszönhetően egészen magas hőfokra hevíthető, kevésbé avasodik, így hosszabb ideig eltartható, mint a legtöbb növényi olaj. Kiválóan használható sütéshez, süteményekhez, zöldségek grillezéséhez.
Egész évben, főleg egészségboltokban, bioboltokban, de már a nagyobb élelmiszerboltokban is elérhető, általában műanyag dobozos vagy üveges formában. Keressük a hideg sajtolású, lehetőleg bio termékeket! Tároljuk felbontás után hűtőben, de arra készüljünk fel, hogy ott szilárddá dermed majd!
A kókuszzsír összetétele egyedülálló a növényi eredetű zsiradékok között. Állaga szobahőmérsékleten szilárd, hasonlóan az állati eredetű zsírokhoz. Ennek az az oka, hogy főleg telített zsírsavakból áll. Meleg hatására folyékonnyá válik - ez a kókuszolaj.
Az állati zsírokkal ellentétben nem tartalmaz koleszterint, és nagy mennyiségű laurinsav is található benne, melynek antibakteriális, antivirális és anyagcserét serkentő hatása van. Érdekesség, hogy emésztőenzimek nélkül is hasznosítani tudja a szervezetünk, így könnyen nyerhető belőle energia.
Mivel telített zsírsavakból áll, és bár elvileg jótékony hatással lehet a HDL (jó) koleszterinszintre, az eddigi tapasztalatok szerint viszont növelheti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, emiatt tanácsos nem kizárólag kókuszzsírral főzni-sütni. Használjunk mellette növényi olajokat is, vegyesen: pl. lenmagolajat, tökmagolajat, olívaolajat, dióolajat, stb!
A kókuszzsírt használhatjuk epres kesusajttortában, fűszeres, zöldséges zöld curryben, házi kókuszos szaloncukorhoz, garnélás gumbohoz, grillezett cukkinihez chilis-köményes édesburgonya-pürével, datolyasnickershez, puncshabos csokiszelethez, köleses quiche-hez, répatortagolyóhoz, indiai palak tofuhoz, vegán brownie-hoz, de többek közt vega miso ramenhez is.
Még több kókuszzsíros receptért görgess lejjebb!
Egész évben, főleg egészségboltokban, bioboltokban, de már a nagyobb élelmiszerboltokban is elérhető.
Nem romlik könnyen. Felbontás után tároljuk hűtőben, igaz, ekkor szilárddá válik.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
90.509 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0.03 g
Kalcium
1 mg
Vas
0.05 mg
Cink
0.02 mg
Kolin
0.3 mg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
0.6 µg
fehérje
0 g
Zsír
telített zsírsav
82.475 g
egyszeresen telített zsírsav
6.332 g
többszörösen telített zsírsav
1.702 g
ásványi anyagok
Kalcium
1 mg
Vas
0.05 mg
Cink
0.02 mg
szénhidrát
víz
0.03 g
vitaminok
Kolin
0.3 mg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
0.6 µg
Szinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. Eheti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyEnni akkor is kell hónap végén, ha az ember elherdálta a pénzét a húsvéti lakomára. Az áprilisi hónap olcsó receptje most ebben segíthet: szerény zöldségek és alapanyagok segítségével varázsol laktató levest a maradék sonkaléből.
Lakos BenedekA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Húsvéthétfőre sonkatekercses előétel, újragondolt koronázási saláta és sütés nélküli citromtorta dukál.
Mindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
Kaszinótojást nem szoktam gyakran készíteni, de a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat.
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!