Kókuszzsír

Kókuszzsír

Leírás

Kókuszzsír – receptek, leírás, tippek

A kókuszzsír a világszerte kedvelt trópusi kókuszdió húsából nyerhető zsiradék, mely manapság pedig szinte minden nagyobb élelmiszerboltban és bioboltban elérhető. Kozmetikai és főzési-sütési célokra egyaránt használatos.

A kókuszzsír mellett a kókuszdió reszelt belső héja, azaz a kókuszreszelék valamint a kókusztej és a kókuszvíz is népszerű részei a kókusznak - jellegzetes illatukkal, ízükkel számos étel, desszert, csokoládé illetve (alkoholos) ital és üdítő alapjai, kiegészítői.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az kókuszzsír?

A nálunk is használatos és keresett, úgynevezett szűz kókuszzsírt hideg sajtolással nyerik a kókuszdióból, így a zsírsavak természetes formájukban maradnak. Telített zsírsavtartalmának köszönhetően egészen magas hőfokra hevíthető, kevésbé avasodik, így hosszabb ideig eltartható, mint a legtöbb növényi olaj. Kiválóan használható sütéshez, süteményekhez, zöldségek grillezéséhez.

Hogyan vásároljuk?

Egész évben, főleg egészségboltokban, bioboltokban, de már a nagyobb élelmiszerboltokban is elérhető, általában műanyag dobozos vagy üveges formában. Keressük a hideg sajtolású, lehetőleg bio termékeket! Tároljuk felbontás után hűtőben, de arra készüljünk fel, hogy ott szilárddá dermed majd!

Mire jó a kókuszzsír?

A kókuszzsír összetétele egyedülálló a növényi eredetű zsiradékok között. Állaga szobahőmérsékleten szilárd, hasonlóan az állati eredetű zsírokhoz. Ennek az az oka, hogy főleg telített zsírsavakból áll. Meleg hatására folyékonnyá válik - ez a kókuszolaj.

Az állati zsírokkal ellentétben nem tartalmaz koleszterint, és nagy mennyiségű laurinsav is található benne, melynek antibakteriális, antivirális és anyagcserét serkentő hatása van. Érdekesség, hogy emésztőenzimek nélkül is hasznosítani tudja a szervezetünk, így könnyen nyerhető belőle energia.

Mivel telített zsírsavakból áll, és bár elvileg jótékony hatással lehet a HDL (jó) koleszterinszintre, az eddigi tapasztalatok szerint viszont növelheti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, emiatt tanácsos nem kizárólag kókuszzsírral főzni-sütni. Használjunk mellette növényi olajokat is, vegyesen: pl. lenmagolajat, tökmagolajat, olívaolajat, dióolajat, stb!

Mi készülhet a kókuszzsírból?

A kókuszzsírt használhatjuk epres kesusajttortában, fűszeres, zöldséges zöld curryben, házi kókuszos szaloncukorhoz, garnélás gumbohoz, grillezett cukkinihez chilis-köményes édesburgonya-pürével, datolyasnickershez, puncshabos csokiszelethez, köleses quiche-hez, répatortagolyóhoz, indiai palak tofuhoz, vegán brownie-hoz, de többek közt vega miso ramenhez is.

Még több kókuszzsíros receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben, főleg egészségboltokban, bioboltokban, de már a nagyobb élelmiszerboltokban is elérhető.

hogyan tároljam

Nem romlik könnyen. Felbontás után tároljuk hűtőben, igaz, ekkor szilárddá válik.

100g Kókuszzsír

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

90.509 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0.03 g

gramm kókuszzsír?

Top ásványi anyagok

Kalcium

1 mg

Vas

0.05 mg

Cink

0.02 mg

Top vitaminok

Kolin

0.3 mg

E vitamin

0.11 mg

K vitamin

0.6 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

telített zsírsav

82.475 g

egyszeresen telített zsírsav

6.332 g

többszörösen telített zsírsav

1.702 g

ásványi anyagok

Kalcium

1 mg

Vas

0.05 mg

Cink

0.02 mg

szénhidrát

víz

0.03 g

vitaminok

Kolin

0.3 mg

E vitamin

0.11 mg

K vitamin

0.6 µg

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!