r
Nosalty Logó

Drezdai kalács Tomatotree konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tomatotree
Drezdai kalács Tomatotree konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Gyümölcsök

Borítás

Összesen 1206 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Gyümölcsök

Borítás

Összesen 9657 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Gyümölcsök

Borítás

Összesen 378 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    60 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    646.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    287 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156.5 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    390 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    382 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 1206 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    139.1 g

Zsír

  • Összesen
    480.2 g
  • Telített zsírsav
    223 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    156 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    1908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5169 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    230 mg
  • Kálcium
    1276 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    706 mg
  • Foszfor
    2297 mg
  • Nátrium
    609 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1252 g
  • Cukor
    803 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    369.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3121 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    682 micro
  • Kolin:
    1066 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3058 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    723 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1220 micro
Összesen 9657 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 378 kcal

Hozzávalók

Tészta

Gyümölcsök

Borítás

Elkészítés

Tészta

  1. 20 dkg réteslisztet beleszitálunk egy tálba, majd rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1,5 dl hideg tejet és 2 dkg cukrot, és a dagasztóspirállal kb. 15 percen át dagasztjuk, majd hideg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  2. Közben a maradék 25 dkg réteslisztet egy másik tálban összekeverjük a sóval, a fűszerkeverékkel, a maradék 1 dl tejjel, az egész tojással és a 4 tojássárgájával. Hozzáadunk 2 dkg porcukrot és a krémsajtot is. Lágy tésztává gyúrjuk, majd a hidegen kelesztett tésztát a dagasztóspirállal egyenletesen beledolgozzuk.
  3. Beletesszük a felkockázott marcipándarabokat, és addig dagasztjuk, amíg a tésztánk elválik az edény falától. Apránként hozzáadogatjuk a felkockázott vajdarabokat, és rugalmas, sima tésztává nyújtjuk. (Ez elég fáradságos művelet.) Közben a citrom- és narancshéjat is hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk.
  4. Borítsuk a tésztát belisztezett gyúródeszkára, és lisztes kézzel gyúrjuk bele, lehetőség szerint egyenletesen az előző nap összevegyített gyümölcsöket. Ha kész, akkor letakart konyharuhával 20 perc pihentetés jár neki, és nekünk is, mert elég nagy ez a mennyiség. 20 perc után felezzük el a tésztát, és még 10 percre takarjuk le a két cipót.
  5. Nyújtsuk ki téglalap alakúra az egyik tésztadarabot, és hajtsuk be a hosszabbik oldalait a közepéig, majd pedig az egyik oldalt még egyszer hajtsuk rá a másikra, és a tetejét kicsit hajtsuk vissza. (Ettől lesz ilyen kicsit púpos formája.)
  6. A másik cipóval is ugyanígy járunk el, majd a két cipót a hajtogatott oldalukkal felfelé sütőpapírral borított tepsire tesszük, és 5 perc várakozás után előmelegített sütőben 175 fokon 50-60 perc alatt készre sütjük.

Gyümölcsök

  1. Már előző este összekeverünk mindent, ami ez alatt a címszó alatt szerepel. A menyiségekhez elég, ha nagyjából tartjuk magunkat, vagyis az összmennyiség a fontos. Ha nem szeretjük a kandírozott citrom- illetve narancshéjat, akkor nyugodtan helyettesíthetjük aszalt vörösáfonyával, vagy felaprított datolyával, aszalt szilvával is. A lényeg, hogy legyen kb. 60 dkg aszalványunk és kb. 10-15 dkg mandula- vagy mogyorófélénk apróra vágva + az ízesítőszerek.

Borítás

  1. Ha elkészült, sütőrácsra helyezzük, bekenjük a vajjal, és alaposan megszórjuk a porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 57
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 4774
  • Feltöltés dátuma: 2016. december 09.

Ajánló

2-3 nappal előbb elkészíthetjük, nem árt neki a várakozás. Ebből a mennyiségből 2 darab kb. 950 grammos gyönyörű, ízgazdag drezdai kalácsunk lesz!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Drezdai kalács Tomatotree konyhájából
Tomatotree 262 recept

Nem múlhatott el úgy karácsony a 80-as években, hogy NDK-s levelezőtársam ne küldött volna minimum egy ilyen drezdai kalácsot minden decemberben. Annyira tartalmas, finom és gazdag volt, hogy nagyon beosztva eszegettük meg, úgy tekintettünk rá, mint a mannára! Aztán elsodort minket egymás mellől az élet, és nem jött több Weihnachtsstollen, de ahogy nőtt a bátorságom az újdonságok kipróbálása iránt, újra a számban akartam érezni ezt a mazsolás, marcipános, mandulás ízt.

Hozzávalók

Tészta

Gyümölcsök

Borítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...