Drezdai kalács Tomatotree konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Tomatotree
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
Tészta
-
56g rétesliszt205 kcal
-
5 kcal
-
31g tej18 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
3g mascarpone10 kcal
-
19g marcipán87 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
Gyümölcsök
-
56g mazsola168 kcal
-
20 kcal
-
40 kcal
-
19g mandula111 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0 kcal
-
3g víz0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
Borítás
Összesen
1206
kcal
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
Tészta
-
450g rétesliszt1638 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
250g tej140 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
20g mascarpone81 kcal
-
150g marcipán693 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
Gyümölcsök
-
450g mazsola1346 kcal
-
161 kcal
-
322 kcal
-
150g mandula885 kcal
-
8g rum18 kcal
-
0 kcal
-
24g víz0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Borítás
Összesen
9657
kcal
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
Tészta
-
17.7g rétesliszt64 kcal
-
1.6g friss élesztő2 kcal
-
9.8g tej5 kcal
-
1.6g porcukor6 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
0.8g mascarpone3 kcal
-
5.9g marcipán27 kcal
-
5.9g vaj42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
Gyümölcsök
-
17.7g mazsola53 kcal
-
6 kcal
-
13 kcal
-
5.9g mandula35 kcal
-
0.3g rum1 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
0.9g víz0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
Borítás
Összesen
378
kcal
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 60 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 239 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 646.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 287 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 156.5 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 46.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 390 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 133 mg
-
Retinol - A vitamin: 382 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
1206
kcal
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 139.1 g
Zsír
-
Összesen 480.2 g
-
Telített zsírsav 223 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 156 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 1908 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5169 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 230 mg
-
Kálcium 1276 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 706 mg
-
Foszfor 2297 mg
-
Nátrium 609 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1252 g
-
Cukor 803 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 369.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3121 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 48 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 214 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 682 micro
-
Kolin: 1066 mg
-
Retinol - A vitamin: 3058 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 723 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1220 micro
Összesen
9657
kcal
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 18.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.2 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
378
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
45 dkg rétesliszt
-
4 dkg friss élesztő
-
4 dkg porcukor
-
1 db tojás
-
4 db tojássárgája
-
2 dkg mascarpone
-
1 csipet só
-
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
-
1 kávéskanál vanília kivonat
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
Gyümölcsök
-
45 dkg mazsola
-
5 dkg kandírozott citromhéj
-
10 dkg kandírozott narancshéj
-
1 ek rum
-
2 teáskanál vanília kivonat
-
3 ek víz
-
1 citromból nyert citromhéj
Borítás
Elkészítés
Tészta
- 20 dkg réteslisztet beleszitálunk egy tálba, majd rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1,5 dl hideg tejet és 2 dkg cukrot, és a dagasztóspirállal kb. 15 percen át dagasztjuk, majd hideg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
- Közben a maradék 25 dkg réteslisztet egy másik tálban összekeverjük a sóval, a fűszerkeverékkel, a maradék 1 dl tejjel, az egész tojással és a 4 tojássárgájával. Hozzáadunk 2 dkg porcukrot és a krémsajtot is. Lágy tésztává gyúrjuk, majd a hidegen kelesztett tésztát a dagasztóspirállal egyenletesen beledolgozzuk.
- Beletesszük a felkockázott marcipándarabokat, és addig dagasztjuk, amíg a tésztánk elválik az edény falától. Apránként hozzáadogatjuk a felkockázott vajdarabokat, és rugalmas, sima tésztává nyújtjuk. (Ez elég fáradságos művelet.) Közben a citrom- és narancshéjat is hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk.
- Borítsuk a tésztát belisztezett gyúródeszkára, és lisztes kézzel gyúrjuk bele, lehetőség szerint egyenletesen az előző nap összevegyített gyümölcsöket. Ha kész, akkor letakart konyharuhával 20 perc pihentetés jár neki, és nekünk is, mert elég nagy ez a mennyiség. 20 perc után felezzük el a tésztát, és még 10 percre takarjuk le a két cipót.
- Nyújtsuk ki téglalap alakúra az egyik tésztadarabot, és hajtsuk be a hosszabbik oldalait a közepéig, majd pedig az egyik oldalt még egyszer hajtsuk rá a másikra, és a tetejét kicsit hajtsuk vissza. (Ettől lesz ilyen kicsit púpos formája.)
- A másik cipóval is ugyanígy járunk el, majd a két cipót a hajtogatott oldalukkal felfelé sütőpapírral borított tepsire tesszük, és 5 perc várakozás után előmelegített sütőben 175 fokon 50-60 perc alatt készre sütjük.
Gyümölcsök
- Már előző este összekeverünk mindent, ami ez alatt a címszó alatt szerepel. A menyiségekhez elég, ha nagyjából tartjuk magunkat, vagyis az összmennyiség a fontos. Ha nem szeretjük a kandírozott citrom- illetve narancshéjat, akkor nyugodtan helyettesíthetjük aszalt vörösáfonyával, vagy felaprított datolyával, aszalt szilvával is. A lényeg, hogy legyen kb. 60 dkg aszalványunk és kb. 10-15 dkg mandula- vagy mogyorófélénk apróra vágva + az ízesítőszerek.
Borítás
- Ha elkészült, sütőrácsra helyezzük, bekenjük a vajjal, és alaposan megszórjuk a porcukorral.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4774
- Feltöltés dátuma: 2016. december 09.
Ajánló
2-3 nappal előbb elkészíthetjük, nem árt neki a várakozás. Ebből a mennyiségből 2 darab kb. 950 grammos gyönyörű, ízgazdag drezdai kalácsunk lesz!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Tomatotree
262 recept
Nem múlhatott el úgy karácsony a 80-as években, hogy NDK-s levelezőtársam ne küldött volna minimum egy ilyen drezdai kalácsot minden decemberben. Annyira tartalmas, finom és gazdag volt, hogy nagyon beosztva eszegettük meg, úgy tekintettünk rá, mint a mannára! Aztán elsodort minket egymás mellől az élet, és nem jött több Weihnachtsstollen, de ahogy nőtt a bátorságom az újdonságok kipróbálása iránt, újra a számban akartam érezni ezt a mazsolás, marcipános, mandulás ízt.