r
Nosalty Logó

Dominosteine

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NapsütötteVidékünkön
Dominosteine
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

1205
Kalória
10.4g
Fehérje
210g
Szénhidrátok
37.1g
Zsír
72.8g
Víz
34.9g
Koleszterin
9.4g
Rost
175.6g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Birsalmazselé

Dominosteine

Összesen 1205 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Birsalmazselé

Dominosteine

Összesen 10827 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Birsalmazselé

Dominosteine

Összesen 312 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    536.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    210 g
  • Cukor
    176 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    72.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 1205 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.9 g

Zsír

  • Összesen
    334.1 g
  • Telített zsírsav
    141 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    78 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    314 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4832 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    580 mg
  • Vas
    59 mg
  • Magnézium
    1127 mg
  • Foszfor
    1962 mg
  • Nátrium
    964 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1890 g
  • Cukor
    1580 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

Víz

  • Összesen
    655.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    376 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    232 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    470 micro
Összesen 10827 kcal
  • 3% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    139.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.7 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    19 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 312 kcal

Elkészítés

Birsalmazselé

  1. A birsalmákat alaposan megmossuk, és hámozatlanul nagyobb darabokra vágjuk. A fűszerekkel egy edénybe tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Lassú tűzön 2 óra alatt puhára főzzük. Egy éjszakát pihentetjük.
  2. A birsalmákat a lével együtt átpréseljük egy tiszta konyharuhán, majd a léhez hozzákeverjük a zselésítőszert, illetve deciliterenként 100 g cukrot.. Felforraljuk, és további 4 percig főzzük - zselépróbát készítünk. Tiszta üvegekbe töltjük a birsalmazselét, és azonnal lezárjuk. 5 percig lefelé fordítjuk az üvegeket, majd alaposan bebugyolálva kihűtjük őket.

Dominosteine

  1. A sütőt 180 fokra melegítjük elő. Egy sütőkeretet (20x30 cm) sütőpapírral bélelünk ki. A mézeskalácstésztához a mézet, cukrot és a vajat felfőzzük, és kissé kihűtjük. A csokoládét durvára vágjuk, a még meleg mézmasszába keverjük. A lisztet, mézeskalács-fűszerkeveréket, sütőport és egy csipet sót egy tálba szitáljuk. A mézmasszát és a tojást alaposan hozzákeverjük. A tésztát rögtön a formába öntjük, simára lapítjuk, és 12-15 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
  2. A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. 600 g birsalmazselét a citromlével felfőzünk, és simára keverünk. A kinyomkodott zselatint ebben oldjuk fel. A zselét kissé kihűtjük, majd a mézeskalácstésztára öntjük - ha a zselé túl folyékony, kifolyik a keretből. Egy éjszakán át hűtőszekrényben hagyjuk szilárdulni.
  3. A diót egy aprítóban nagyon apróra vágjuk. Egy bevonatolt serpenyőben nagyon rövid idő alatt megpirítjuk, amíg illatozni kezd. Kihűtjük. A marcipánt durvára reszeljük (jobban sikerül, ha a marcipánt előtte kicsit lefagyasztjuk - 30 perc). A diót, marcipánt és rumot egy sima masszává gyúrjuk (ez egy kicsit ragadós lehet). Irattartó fóliában egy 20x30-as téglalappá (szerencsénk van, mert ekkora egy A/4-es lap mérete) nyomjuk, vagy kinyújtjuk, a fólia 2 oldalát kivágjuk, és a zselére fordítjuk a marcipánt. A süteményt kivesszük a formából.
  4. A tortabevonót durvára törjük, és forró vízgőz felett olvasztjuk fel - a csokoládé nem lehet melegebb 37 foknál. A süteményt 3x3 centiméter nagyságú kockákra vágjuk - segítség lehet egy 3 cm széles papírlap. A kockákat az olvasztott csokoládéba mártjuk.
  5. Tetszés szerint díszíthetjük a dominókat. Hűvös és száraz helyen tárolva egy dobozban 1 hétig áll el.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 perc
  • Főzés ideje: 120 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30

Egy német karácsonyi sütemény, aminek jó, ha már ősszel nekifogunk. Sok éve kapható a hazai boltokban, én házilag készítettem el. A tortabevonó helyett használhatunk ganache-t. Ehhez 400 g 74 %-os étcsokoládét keverünk 400 ml felforralt habtejszínbe, és amíg dolgozunk a bevonással, néha-néha kevés hideg tejszínnel hígítjuk. A bevonás szerintem a következőképpen a legegyszerűbb: A kockákra vágott Dominosteinekbe a tészta felőli oldalról hurkapálcát nyomunk, belemártjuk a mázba, lecsöpögtetjük, a pálcát a bal kezünkbe vesszük át, majd a jobb kezünkben lévő villára húzzuk rá, így tesszük sütőpapírra, lesegítve a hurkapálcával. Ha tartjuk a 3x3-as méretet, 54 db dominót kapunk. Nehéz és időigényes sütemény, de aki szeret sütni, egy újabb kihívást teljesíthet - a siker sem marad el.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!