Dominosteine
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
Birsalmazselé
-
111g birsalma39 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
24 kcal
-
111g cukor430 kcal
Dominosteine
-
14g méz44 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
4g vaj32 kcal
-
11g étcsokoládé61 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g tojás8 kcal
-
1g lapzselatin5 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
11g dió73 kcal
-
22g marcipán103 kcal
-
4g rum8 kcal
-
56g tortabevonó303 kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
Birsalmazselé
-
1000g birsalma348 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
219 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
Dominosteine
-
130g méz395 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
12g lapzselatin42 kcal
-
32g citromlé7 kcal
-
100g dió654 kcal
-
200g marcipán924 kcal
-
32g rum74 kcal
-
500g tortabevonó2730 kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
Birsalmazselé
-
28.9g birsalma10 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
2.2g zselésítő befőzőszer6 kcal
-
28.9g cukor112 kcal
Dominosteine
-
3.8g méz11 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
1.2g vaj8 kcal
-
2.9g étcsokoládé16 kcal
-
4.3g finomliszt16 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.6g tojás2 kcal
-
0.3g lapzselatin1 kcal
-
0.9g citromlé0 kcal
-
2.9g dió19 kcal
-
5.8g marcipán27 kcal
-
0.9g rum2 kcal
-
14.5g tortabevonó79 kcal
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 37.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 536.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 218 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 210 g
-
Cukor 176 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 72.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.9 g
Zsír
-
Összesen 334.1 g
-
Telített zsírsav 141 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 78 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 57 g
-
Koleszterin 314 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4832 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 580 mg
-
Vas 59 mg
-
Magnézium 1127 mg
-
Foszfor 1962 mg
-
Nátrium 964 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1890 g
-
Cukor 1580 mg
-
Élelmi rost 85 mg
VÍZ
-
Összesen 655.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 376 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 232 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 470 micro
- 3% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 139.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.7 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 19 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Hozzávalók
Birsalmazselé
-
1 kg birsalma
-
3 db fahéjrúd
-
10 db szegfűszeg
-
3 db csillagánizs
Dominosteine
-
130 g méz
-
30 g cukor
-
40 g vaj
-
100 g étcsokoládé
-
150 g finomliszt
-
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
-
1.5 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
6 db lapzselatin
-
4 ek citromlé
-
100 g dió
-
200 g marcipán
-
4 ek rum
-
500 g tortabevonó
Elkészítés
Birsalmazselé
- A birsalmákat alaposan megmossuk, és hámozatlanul nagyobb darabokra vágjuk. A fűszerekkel egy edénybe tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Lassú tűzön 2 óra alatt puhára főzzük. Egy éjszakát pihentetjük.
- A birsalmákat a lével együtt átpréseljük egy tiszta konyharuhán, majd a léhez hozzákeverjük a zselésítőszert, illetve deciliterenként 100 g cukrot.. Felforraljuk, és további 4 percig főzzük - zselépróbát készítünk. Tiszta üvegekbe töltjük a birsalmazselét, és azonnal lezárjuk. 5 percig lefelé fordítjuk az üvegeket, majd alaposan bebugyolálva kihűtjük őket.
Dominosteine
- A sütőt 180 fokra melegítjük elő. Egy sütőkeretet (20x30 cm) sütőpapírral bélelünk ki. A mézeskalácstésztához a mézet, cukrot és a vajat felfőzzük, és kissé kihűtjük. A csokoládét durvára vágjuk, a még meleg mézmasszába keverjük. A lisztet, mézeskalács-fűszerkeveréket, sütőport és egy csipet sót egy tálba szitáljuk. A mézmasszát és a tojást alaposan hozzákeverjük. A tésztát rögtön a formába öntjük, simára lapítjuk, és 12-15 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
- A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. 600 g birsalmazselét a citromlével felfőzünk, és simára keverünk. A kinyomkodott zselatint ebben oldjuk fel. A zselét kissé kihűtjük, majd a mézeskalácstésztára öntjük - ha a zselé túl folyékony, kifolyik a keretből. Egy éjszakán át hűtőszekrényben hagyjuk szilárdulni.
- A diót egy aprítóban nagyon apróra vágjuk. Egy bevonatolt serpenyőben nagyon rövid idő alatt megpirítjuk, amíg illatozni kezd. Kihűtjük. A marcipánt durvára reszeljük (jobban sikerül, ha a marcipánt előtte kicsit lefagyasztjuk - 30 perc). A diót, marcipánt és rumot egy sima masszává gyúrjuk (ez egy kicsit ragadós lehet). Irattartó fóliában egy 20x30-as téglalappá (szerencsénk van, mert ekkora egy A/4-es lap mérete) nyomjuk, vagy kinyújtjuk, a fólia 2 oldalát kivágjuk, és a zselére fordítjuk a marcipánt. A süteményt kivesszük a formából.
- A tortabevonót durvára törjük, és forró vízgőz felett olvasztjuk fel - a csokoládé nem lehet melegebb 37 foknál. A süteményt 3x3 centiméter nagyságú kockákra vágjuk - segítség lehet egy 3 cm széles papírlap. A kockákat az olvasztott csokoládéba mártjuk.
- Tetszés szerint díszíthetjük a dominókat. Hűvös és száraz helyen tárolva egy dobozban 1 hétig áll el.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 6307
- Feltöltés dátuma: 2019. február 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Egy német karácsonyi sütemény, aminek jó, ha már ősszel nekifogunk. Sok éve kapható a hazai boltokban, én házilag készítettem el. A tortabevonó helyett használhatunk ganache-t. Ehhez 400 g 74 %-os étcsokoládét keverünk 400 ml felforralt habtejszínbe, és amíg dolgozunk a bevonással, néha-néha kevés hideg tejszínnel hígítjuk. A bevonás szerintem a következőképpen a legegyszerűbb: A kockákra vágott Dominosteinekbe a tészta felőli oldalról hurkapálcát nyomunk, belemártjuk a mázba, lecsöpögtetjük, a pálcát a bal kezünkbe vesszük át, majd a jobb kezünkben lévő villára húzzuk rá, így tesszük sütőpapírra, lesegítve a hurkapálcával. Ha tartjuk a 3x3-as méretet, 54 db dominót kapunk. Nehéz és időigényes sütemény, de aki szeret sütni, egy újabb kihívást teljesíthet - a siker sem marad el.