Cukkinilasagne
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
195g cukkini31 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
43g sárgarépa16 kcal
-
4 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
100g konzerv paradicsom16 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
10g olívaolaj88 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
63g mozzarella187 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
Összesen
700
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
780g cukkini126 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
250g mozzarella748 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
Összesen
2798
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
19.5g darált sertéshús36 kcal
-
30.5g cukkini5 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
6.6g sárgarépa2 kcal
-
4.7g halványító zeller1 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
15.6g konzerv paradicsom3 kcal
-
3.9g fehérbor3 kcal
-
1.6g olívaolaj14 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
9.8g mozzarella29 kcal
-
3.9g parmezán sajt15 kcal
Összesen
109
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 52.1 g
Zsír
-
Összesen 44.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 145 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2428.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 723 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 785 mg
-
Nátrium 764 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 494.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 532 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 133 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 1315 micro
-
β-karotin 3746 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2745 micro
-
Lut-zea 4195 micro
Összesen
700
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 208.3 g
Zsír
-
Összesen 177.5 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 581 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9713.4 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 2893 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 417 mg
-
Foszfor 3141 mg
-
Nátrium 3055 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.7 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1979.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2128 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 204 mg
-
D vitamin: 149 micro
-
K vitamin: 127 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 318 micro
-
Kolin: 531 mg
-
Retinol - A vitamin: 661 micro
-
α-karotin 5261 micro
-
β-karotin 14982 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 10982 micro
-
Lut-zea 16780 micro
Összesen
2798
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 379.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 206 micro
-
β-karotin 585 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 656 micro
Összesen
109
kcal
Hozzávalók
-
500 g darált sertéshús (vagy fele darált marha, fele darált sertéshús, de az igazán low carb verzióhoz pulykahúst használjunk)
-
5 ek olívaolaj
-
bazsalikom ízlés szerint
-
oregánó ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Elsőként készítsük el a soffrittót! A soffritto minden olasz (paradicsomos) ragu alapja, enélkül ne akarjon senki olasz ragut készíteni, mert a végeredmény csalódást fog okozni. Az alapja a hagyma, a sárgarépa, angol zeller (zellerszár) és fokhagyma. Reszeljük le őket egészen apróra, vagy csak egyszerűen kockázzuk fel őket, és egy késes aprítógépben daráljuk apróra. Nagyjából két evőkanál olívaolajon megpirítjuk a finomra aprított zöldségeket (5-7 perc alatt), amikor a színük fakulni kezd, és már érezzük a pirított zöldségek illatát, meg is vagyunk a soffritto elkészítésével. Vegyük le a hőforrásról, tegyük félre egy tányérba.
- Ugyanebben a serpenyőben fogjuk megpirítani a darált húst, ezért adjunk hozzá újabb két evőkanál olívaolajat, majd mehet be a hús (ha darált pulykahúst választunk, még alacsonyabb lesz a zsír- és kalóriatartalma, de készíthetjük darált sertés- vagy marhahússal, esetleg a kettő keverékével), magas hőfokon megpirítjuk.
- Ha megsült a hús, öntsük fel 1 dl száraz fehérborral, majd pár perc összeforralás után adjuk hozzá a paradicsomkonzvervet és a félretett soffrittót is. Fűszerezzük sóval, borssal, szárított oregánóval, lestyánnal, kakukkfűvel vagy bazsalikommal, majd fedő alatt közepes hőfokon főzzük össze az olasz ragút.
- A cukkinit mossuk meg, a végeit vágjuk le. Meghámozni nem szükséges (kivéve, ha nem szeretjük a héját), majd hosszában vágjuk vékony szeletekre (én egy uborkaszeletelővel (mandolinnal) gyalultam hosszú, vékony szeletekre).
- A tepsink alját kenjük meg egy pár csepp olívaolajjal, majd kezdődhet a rétegezés. Alulra egy réteg cukkini kerül (a cukkiniszeleteket egymás mellé fektetjük), ezt követi a ragu, majd a reszelt mozzarella. Ebben a sorrendben rétegezzük az alapanyagokat egészem addig, amíg el nem fogynak (vagy meg nem telik a tepsink), a legfelső réteg azonban mindenképpen egy réteg reszelt mozzarella legyen, amire rászórjuk a reszelt parmezánt is.
- Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe (nem kell lefedni), majd körülbelül 30-40 perc alatt süssük át. Akkor lesz jó, ha tetején a sajt megpirult, a cukkini megpuhult.
- Vegyük ki a sütőből, majd a szeletelés előtt hagyjuk hűlni legalább 10 percet, így kevésbé fog szétesni. Díszítsük friss bazsalikom- oregánó- vagy kakukkfűlevelekel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 338
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 18711
- Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Egészséges, alacsony szénhidráttartalmú cukkinilasagne hagyományos tészta helyett cukkinirétegekkel. Klasszikus komfortélmény, de bűntudatmentes, hatalmas szeletenként mindössze 338 kalória! A receptben szereplő hozzávalókon túl nyugodtan adhatunk hozzá egy réteg bébispenótot vagy ricotta sajtot/túrót is. Ha pedig igazán low carb verzióra vágyunk, sertés és marha helyett darált pulykahúst válasszunk! Húsmentes verzióban is elkészíthető, ekkor (értelemszerűen hagyjuk ki a húst), és fűszeres és krémes, spenótos ricottarétegeket süssünk a cukkiniszeletek közé.