Cukkinikrémleves gombapesztóval
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Eleonora - Multikulti flancolda
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
Cukkinikrémleves
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
195g cukkini31 kcal
-
5g tökmag22 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
25g sajt88 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
150g zöldség alaplé11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Gombapesztó
Összesen
610
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
Cukkinikrémleves
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
780g cukkini126 kcal
-
20g tökmag89 kcal
-
216g zsemle590 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
600g zöldség alaplé42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Gombapesztó
-
500g gomba107 kcal
-
10g kesudió55 kcal
-
5g fenyőmag34 kcal
-
5g bazsalikom1 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
10g parmezán sajt39 kcal
Összesen
2443
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
Cukkinikrémleves
-
6.2g vöröshagyma2 kcal
-
13.8g burgonya8 kcal
-
26.8g cukkini4 kcal
-
0.7g tökmag3 kcal
-
7.4g zsemle20 kcal
-
3.4g sajt12 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
20.6g zöldség alaplé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Gombapesztó
-
17.2g gomba4 kcal
-
0.3g kesudió2 kcal
-
0.2g fenyőmag1 kcal
-
0.2g bazsalikom0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g parmezán sajt1 kcal
Összesen
82
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 35.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1883.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 346 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 421 mg
-
Nátrium 955 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 417.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 106 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 272 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4051 micro
Összesen
610
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 84.4 g
Zsír
-
Összesen 140.5 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7534 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 139 mg
-
Kálcium 1385 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 467 mg
-
Foszfor 1685 mg
-
Nátrium 3818 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.3 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1670.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 424 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 216 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 109 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 494 micro
-
Kolin: 262 mg
-
Retinol - A vitamin: 333 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1088 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16206 micro
Összesen
2443
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 259 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 131 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 557 micro
Összesen
82
kcal
Hozzávalók
Cukkinikrémleves
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
400 g burgonya
-
2 nagy db cukkini
-
20 g tökmag
-
4 db zsemle
-
100 g sajt
-
4 ek olívaolaj
-
600 ml zöldség alaplé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Gombapesztó
-
500 g gomba
-
10 g kesudió
-
5 g fenyőmag
-
5 g bazsalikom
-
3 ek napraforgó olaj
-
3 ek olívaolaj
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
10 g parmezán sajt
Elkészítés
Cukkinikrémleves
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és tegyünk fel egy fedéllel rendelkező leveses fazékba 600 ml alaplevet. Aprítsuk fel a hagymákat. Pucoljuk meg a krumplikat és vagdaljuk kis darabokra. Az egyik cukkiniből vágjunk 12 vékony szeletet egy zöldséghámozóval vagy egy sajtszeletelővel. A megmaradt cukkiniket szintén kis darabokra aprítsuk. Sajtféléből válasszunk kedvünk szerint, én hosszú érlelésűt (48+ hónapos), aromás holland sajtot használtam. Reszeljünk le a választott sajtból kb. 100 grammot.
- Egy serpenyőt olaj nelkül helyezzünk a tűzhelyre, és melegítsük fel maximum fokozatra. Pirítsuk meg benne a sózatlan tökmagokat addig, amíg el nem kezdenek pukkangatni. Ekkor kapcsoljuk le a melegítést, és hagyjuk benne a magvakat, amíg le nem hűl az edény. A magvakat ezt követően egy kis tálkában tegyük félre. Ugyanebben a serpenyőben alacsony lángon melegítsünk fel 2 ek olívaolajat, és dinszteljük rajta a hagymát 2-3 percig, adjuk hozzá a cukkinikockákat, és közepes fokozaton süssük elő kissé 3 perc alatt.
- Az alaplé már bizonyára gyöngyözik vagy forr, szórjuk bele óvatosan a krumplikat (ha nincs otthon alaplevünk, ugyanennyi vízhez adjunk hozzá 1 db ízfokozómentes levesalaplé kockát, vagy használjunk csak vizet, ne rakjunk bele vegetát vagy egyéb hasonló ''ételízesítőt''.) Lágyan lobogó vízben főzzük puhulásig, nagyjából 10 percig, majd öntsük hozzá a serpenyő tartalmát, és főzzük 5 percig. Ellenőrizzük, elég puha-e, ha nem, még főzzük kicsit, de alacsony fokozaton.
- Ameddig fő a leves, a felszabadult serpenyőben közepes lángon kissé süssük meg a cukkiniszeleteket egy kis olívaolajon. Nem baj, ha félnyers marad. Ha szeretnénk borssal és sóval ízesíthetjük. Ellenőrizzük le közben a levesben lévő zöldségek puhaságának mértékét. Ha megfőttek, zárjuk el.
- Az általunk kedvelt elősütött zsemlék (cipócskák) tetejét 2-3 ujjnyi szélességű sávban, hosszában kenegessük végig a gombapesztó felével, majd szórjuk meg jó vastagon a sajt felével és a csomagolás utasításait követve süssük meg őket. Én korpás ciabattat választottam, de ha csak mezei zsemle van, az is megteszi. =)
- A levest pürésítsük botmixerrel. Adjuk hozzá a maradék sajtot és pesztót. Kóstoljuk meg, és ha igényeljük, sózzuk és borsozzuk.
- Tálaláskor 3-3 szelet cukkinit helyezzünk a leves tetejére, szórjuk meg a pirított tökmagokkal, és kínáljuk mellé a pesztós-sajtos zsemle-/cipófélét.
Gombapesztó
- Lehetőleg gombamixet használjunk (fehér csiperke, barna csiperke, laska, vargánya, jöhet bármi), azokat hámozni nem szükséges (tényleg nem), csak alaposan mossuk meg, vékonyan szeleteljük fel, és egy magas fokozaton felhevített tapadásmentes serpenyőben pirítsuk meg alaposan, de szárazon, OLAJ NÉLKÜL. Ez pár percet vesz igénybe.
- Ha kész, tegyük félre, és ugyanebben az edényben pirítsuk meg a kesudiót addig, amíg barna foltok nem lesznek rajtuk. Kapcsoljuk le a tűzhelyet, és ameddig hűl, készítsük elő a többi hozzávalót, és dobáljuk bele egy aprítógépbe. Ha megoldható, élő bazsalikomot tegyünk bele. A kihűlt gombát és kesut is adjuk hozzá, és pépesítsük apró darabosra. Ha krémesebbre szeretnénk, adagoljunk hozzá ízlés szerint olíva- vagy napraforgóolajat mindaddig, amíg nem lesz tetszetős számunkra.
- Tiszta, száraz, légmentesen zárható üvegcsékbe merjük bele, és öntsük a tetejére annyi olajat, hogy az olajos fázis teljesen ellepje a pesztót. Hűtőben így hetekig eláll. Ugyanazon módokon fogyasztandó, mint a többi fajta pesztó: pirítósra kenve, mártogatósként, tésztához keverve, stb.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 190
- Feltöltés dátuma: 2021. március 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Eleonora - Multikulti flancolda
5 recept
Ez egy egyszerű, hollandosított, olasz ihletésű, lélekmelengető krémleves, amit egy kis gombapesztó tesz flancossá. Kalóriatartalma alacsonyabb mint a kijelzett, mert gombapesztóreceptet is csatoltam hozzá. Valódi kalóriatartalma körülbelül 200 kcal/100 gramm. +Azért ilyen darabos a képen a levesem, mert a botmixerem tönkrement, és krumplinyomóval lett összetrancsírozva. Így is nagyon-nagyon finom lett! =) <3