r
Nosalty Logó

Cukkinikrémleves gombapesztóval

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Eleonora - Multikulti flancolda
Cukkinikrémleves gombapesztóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Cukkinikrémleves

Gombapesztó

Összesen 610 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Cukkinikrémleves

Gombapesztó

Összesen 2443 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Cukkinikrémleves

Gombapesztó

Összesen 82 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    35.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1883.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    346 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    421 mg
  • Nátrium
    955 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    417.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    272 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4051 micro
Összesen 610 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    84.4 g

Zsír

  • Összesen
    140.5 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7534 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    1385 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    467 mg
  • Foszfor
    1685 mg
  • Nátrium
    3818 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    222.3 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    1670.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    424 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    216 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    109 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    494 micro
  • Kolin:
    262 mg
  • Retinol - A vitamin:
    333 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1088 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16206 micro
Összesen 2443 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    259 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    557 micro
Összesen 82 kcal

Hozzávalók

Cukkinikrémleves

Gombapesztó

Elkészítés

Cukkinikrémleves

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és tegyünk fel egy fedéllel rendelkező leveses fazékba 600 ml alaplevet. Aprítsuk fel a hagymákat. Pucoljuk meg a krumplikat és vagdaljuk kis darabokra. Az egyik cukkiniből vágjunk 12 vékony szeletet egy zöldséghámozóval vagy egy sajtszeletelővel. A megmaradt cukkiniket szintén kis darabokra aprítsuk. Sajtféléből válasszunk kedvünk szerint, én hosszú érlelésűt (48+ hónapos), aromás holland sajtot használtam. Reszeljünk le a választott sajtból kb. 100 grammot.
  2. Egy serpenyőt olaj nelkül helyezzünk a tűzhelyre, és melegítsük fel maximum fokozatra. Pirítsuk meg benne a sózatlan tökmagokat addig, amíg el nem kezdenek pukkangatni. Ekkor kapcsoljuk le a melegítést, és hagyjuk benne a magvakat, amíg le nem hűl az edény. A magvakat ezt követően egy kis tálkában tegyük félre. Ugyanebben a serpenyőben alacsony lángon melegítsünk fel 2 ek olívaolajat, és dinszteljük rajta a hagymát 2-3 percig, adjuk hozzá a cukkinikockákat, és közepes fokozaton süssük elő kissé 3 perc alatt.
  3. Az alaplé már bizonyára gyöngyözik vagy forr, szórjuk bele óvatosan a krumplikat (ha nincs otthon alaplevünk, ugyanennyi vízhez adjunk hozzá 1 db ízfokozómentes levesalaplé kockát, vagy használjunk csak vizet, ne rakjunk bele vegetát vagy egyéb hasonló ''ételízesítőt''.) Lágyan lobogó vízben főzzük puhulásig, nagyjából 10 percig, majd öntsük hozzá a serpenyő tartalmát, és főzzük 5 percig. Ellenőrizzük, elég puha-e, ha nem, még főzzük kicsit, de alacsony fokozaton.
  4. Ameddig fő a leves, a felszabadult serpenyőben közepes lángon kissé süssük meg a cukkiniszeleteket egy kis olívaolajon. Nem baj, ha félnyers marad. Ha szeretnénk borssal és sóval ízesíthetjük. Ellenőrizzük le közben a levesben lévő zöldségek puhaságának mértékét. Ha megfőttek, zárjuk el.
  5. Az általunk kedvelt elősütött zsemlék (cipócskák) tetejét 2-3 ujjnyi szélességű sávban, hosszában kenegessük végig a gombapesztó felével, majd szórjuk meg jó vastagon a sajt felével és a csomagolás utasításait követve süssük meg őket. Én korpás ciabattat választottam, de ha csak mezei zsemle van, az is megteszi. =)
  6. A levest pürésítsük botmixerrel. Adjuk hozzá a maradék sajtot és pesztót. Kóstoljuk meg, és ha igényeljük, sózzuk és borsozzuk.
  7. Tálaláskor 3-3 szelet cukkinit helyezzünk a leves tetejére, szórjuk meg a pirított tökmagokkal, és kínáljuk mellé a pesztós-sajtos zsemle-/cipófélét.

Gombapesztó

  1. Lehetőleg gombamixet használjunk (fehér csiperke, barna csiperke, laska, vargánya, jöhet bármi), azokat hámozni nem szükséges (tényleg nem), csak alaposan mossuk meg, vékonyan szeleteljük fel, és egy magas fokozaton felhevített tapadásmentes serpenyőben pirítsuk meg alaposan, de szárazon, OLAJ NÉLKÜL. Ez pár percet vesz igénybe.
  2. Ha kész, tegyük félre, és ugyanebben az edényben pirítsuk meg a kesudiót addig, amíg barna foltok nem lesznek rajtuk. Kapcsoljuk le a tűzhelyet, és ameddig hűl, készítsük elő a többi hozzávalót, és dobáljuk bele egy aprítógépbe. Ha megoldható, élő bazsalikomot tegyünk bele. A kihűlt gombát és kesut is adjuk hozzá, és pépesítsük apró darabosra. Ha krémesebbre szeretnénk, adagoljunk hozzá ízlés szerint olíva- vagy napraforgóolajat mindaddig, amíg nem lesz tetszetős számunkra.
  3. Tiszta, száraz, légmentesen zárható üvegcsékbe merjük bele, és öntsük a tetejére annyi olajat, hogy az olajos fázis teljesen ellepje a pesztót. Hűtőben így hetekig eláll. Ugyanazon módokon fogyasztandó, mint a többi fajta pesztó: pirítósra kenve, mártogatósként, tésztához keverve, stb.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 190
  • Feltöltés dátuma: 2021. március 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Cukkinikrémleves gombapesztóval
Eleonora - Multikulti flancolda 5 recept

Ez egy egyszerű, hollandosított, olasz ihletésű, lélekmelengető krémleves, amit egy kis gombapesztó tesz flancossá. Kalóriatartalma alacsonyabb mint a kijelzett, mert gombapesztóreceptet is csatoltam hozzá. Valódi kalóriatartalma körülbelül 200 kcal/100 gramm. +Azért ilyen darabos a képen a levesem, mert a botmixerem tönkrement, és krumplinyomóval lett összetrancsírozva. Így is nagyon-nagyon finom lett! =) <3

Hozzávalók

Cukkinikrémleves

Gombapesztó

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...