Csábos datolyatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
P.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
23g vaj161 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
44g finomliszt159 kcal
-
23g nádcukor86 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
75g alma35 kcal
-
25g datolya63 kcal
-
13g dió82 kcal
-
5g amarettó17 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
A mázhoz
Összesen
706
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
180g vaj1291 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
180g nádcukor684 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
600g alma281 kcal
-
200g datolya508 kcal
-
100g dió654 kcal
-
40g amarettó134 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A mázhoz
Összesen
5645
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
8.9g vaj64 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
8.9g nádcukor34 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
29.7g alma14 kcal
-
9.9g datolya25 kcal
-
5g dió32 kcal
-
2g amarettó7 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
A mázhoz
Összesen
279
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 30.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 439.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.1 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 94.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
706
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.5 g
Zsír
-
Összesen 241.8 g
-
Telített zsírsav 109 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 58 g
-
Koleszterin 957 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3518.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 185 mg
-
Kálcium 775 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 388 mg
-
Foszfor 1572 mg
-
Nátrium 565 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 817 g
-
Cukor 465 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 755.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1576 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 333 micro
-
Kolin: 585 mg
-
Retinol - A vitamin: 1534 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 475 micro
-
β-crypt 73 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1099 micro
Összesen
5645
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.5 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
279
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
3 db tojás
-
350 g finomliszt
-
1.5 tk sütőpor
-
3 közepes db alma
-
5 ek amarettó
A mázhoz
-
4 ek sárgabaracklekvár
-
3 ek méz
-
2 ek citromlé
Elkészítés
A tésztához
- Ha a datolya nem magozott, kimagozzuk. Apró darabokra vágjuk. Meglocsoljuk az Amarettoval és rózsavízzel, megszórjuk a dió felével, jól összekeverjük, majd ebben hagyjuk állni felhasználásig.
- Kivajazunk, kilisztezünk egy 24-es átmérőjű tortaformát.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Két almát meghámozunk, és cikkekre, majd kisebb darabokra vágjuk.
- Felolvasztjuk a vajat, hagyjuk kicsit hűlni. Majd üssük bele a 3 tojást, jól dolgozzuk össze.
- Egy másik tálban keverjük el a liszetet, a fűszereket, a cukrot, a sütőport, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát és a datolyát a lévelegyütt.Ezt forgassuk össze. Egy igen száraz, poros keveréket kapunk.
- Ehhez öntsük hozzá a vajas tojást, és egy fakanállal addig forgassuk össze, amíg össze nem keveredik a liszttel. A massza igen kemény és tömör lesz, nem folyós egyáltalán.
- Ezt kanalazzuk bele a tortaformába és nyomkodjuk simára a tetejét. A harmadik almát héjastól szeleteljük rá. A szeletek legyenek szép vékoynak, így majd sütéskor elegánsan felpöndörödik, felhullámosodik a szélük. Ezt szórjuk meg a dió másik felével.
- Süssük 50-60 percen át. Tűpróba!
- Közben készítsük el a mázat. A hozzávalókat egyszerűenmelegítsük össze egy kis lábasban és a sütés utolsó 5-10 percében kanállal kenjük a süti tetejére.
- Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni és ezután szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24-es tortaforma
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5653
- Feltöltés dátuma: 2010. május 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
P.
171 recept
Születésnap volt. Megint sütni kellett. Az ünnepelt azonban előrehozta váratlanul az összejövetelt és nem volt már időm az eredetileg betervezett epertortát megcsinálni. Kerítenem kellett valamit, amit az otthon lévő dolgokból összedobhatok. Már megint... Elővettem az összes szakácskönyvemet és kétségbeesetten próbáltam találni valamit, amihez nem kell semmi speckó, vagy ha kell is, az véletlenül van otthon. Ìgy esett a válsztásom egy BBC-s sütire, amit az egyik német kiadásban találtam. Eredetileg almával készült csak, fűszerek nélkül, de az nagyon uncsinak hangzott. Ès mivel találtam még otthon datolyát, ezért lassan körvonalazódni kezdett az ötlet. A vége: ízorgia.