r
Nosalty Logó

Cézársaláta ropogós rántott csirkén

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Cézársaláta ropogós rántott csirkén
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A dresszinghez:

A ropogós rántott csirkéhez:

A salátához:

3279
Kalória
88.5g
Fehérje
104.9g
Szénhidrátok
280.5g
Zsír
468g
Víz
478.3g
Koleszterin
9.4g
Rost
6.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A dresszinghez:

A ropogós rántott csirkéhez:

A salátához:

Összesen 3279 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A dresszinghez:

A ropogós rántott csirkéhez:

A salátához:

Összesen 6553 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A dresszinghez:

A ropogós rántott csirkéhez:

A salátához:

Összesen 336 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    88.5 g

Zsír

  • Összesen
    280.5 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    137 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    86 g
  • Koleszterin
    478 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3135.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    609 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    1078 mg
  • Nátrium
    1150 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    468 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1244 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    96 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    288 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    458 mg
  • Retinol - A vitamin:
    196 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    12555 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5909 micro
Összesen 3279 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    177 g

Zsír

  • Összesen
    560.9 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    274 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    172 g
  • Koleszterin
    957 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6270.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    1218 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    319 mg
  • Foszfor
    2157 mg
  • Nátrium
    2300 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    209.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    935.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2487 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    192 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    147 micro
  • K vitamin:
    576 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    925 micro
  • Kolin:
    917 mg
  • Retinol - A vitamin:
    392 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    25111 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11818 micro
Összesen 6553 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1291 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    608 micro
Összesen 336 kcal

Elkészítés

A dresszinghez:

  1. Egy tálban habverővel keverjük össze a tojássárgáját, a citromlevet és a dijoni mustárt. Lassan, nagyjából 1 evőkanálnyi adagokban adjuk hozzá az olajat, folyamatosan keverve, amíg az öntet sűrűsödik és emulgeálódik.
  2. Adjuk hozzá a 3 darab apróra vágott szardellát, a zúzott fokhagymát és a reszelt parmezánt. Turmixoljuk simára. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsunk az ízesítésen. Tegyük hűtőbe.

A ropogós rántott csirkéhez:

  1. A csirkemelleket két sütőpapír vagy fólia közé helyezve klopfoljuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra. Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalt.
  2. Készítsünk elő három tálat: az elsőbe mehet a liszt, a másodikba a felvert tojások, a harmadikba a pankomorzsa, a zsemlemorzsa és a reszelt parmezán keveréke. Forgassuk meg a csirkét először a lisztben, majd a tojásban, végül a morzsás keverékben, és nyomkodjuk rá a panírt, hogy jól tapadjon. Helyezzük a sütőrácsra.
  3. A panírozott csirkéket süthetjük bő olajban: egy nagy, tágas vasserpenyőbe öntsünk olajat, majd közepes hőfokon süssük mindkét oldalát aranybarna kérgűre. Ha kész, papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat leitassa. Süthetjük sütőben is (kevesebb olaj felhasználásával): permetezzük be vagy locsoljuk meg a csirkét egy kevés olajjal, majd süssük légkeveréses sütőben 12-15 percig, amíg a belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot. Ha még ropogósabb eredményt szeretnénk, a végén 1-2 percig grillezhetjük is.

A salátához:

  1. A saláta összeállításához a római salátát és a parmezánforgácsokat keverjük össze fél adag cézáröntettel, majd ízlés szerint adhatunk hozzá még. A salátát helyezzük a ropogósra rántott csirkeszeletek tetejére, szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal, opcionálisan tehetünk még rá pár szardellaszeletet, sózzuk, borsozzuk, majd facsarjunk rá egy kis citromlevet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés módja: rántott ételek
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egy klasszikus fogás, a cézársaláta modern csavarral: a bundázott, aranybarnára sütött csirkemellet tökéletesen kiegészíti a krémes öntet és a friss, ropogós római saláta, amit rántott szelet tetejére halmozva tálalunk.

Cézársaláta ropogós rántott csirkén
A ropogós csirkés Cézár újragondolva | recept és fotó: Hering András

A klasszikus cézársaláta és a ropogós csirkemell találkozása igazán különleges fogássá teszi ezt a TikTokon is népszerű receptet. Ez a modern változat a jól ismert ízeket kombinálja gazdagabb, tartalmasabb formában, amely akár egy könnyed ebédként, akár egy kiadós vacsoraként is tökéletesen megállja a helyét.

A cézársaláta eredete az 1920-as évekig nyúlik vissza, és érdekes módon nem Olaszországból vagy az Egyesült Államokból, hanem Mexikóból származik. A receptet Cesare (César) Cardini, egy olasz származású séf és étteremtulajdonos alkotta meg Tijuanában. A legenda szerint 1924. július 4-én, az amerikai függetlenség napján Cardini éttermében túl sok vendég volt, és a konyha szinte kifogyott az alapanyagokból. A séf gyorsan összedobott egy salátát abból, ami még elérhető volt: római saláta, fokhagyma, olívaolaj, nyers tojás, citromlé, Worcestershire-szósz, parmezán és pirított kenyérkockák (krutonok). Az öntetet az asztalnál keverte össze, ami különleges élményt adott a vendégeknek.

A saláta gyorsan népszerűvé vált a hollywoodi sztárok és amerikai turisták körében, akik gyakran látogatták Tijuanát az alkoholt tiltó amerikai szesztilalom idején. A recept idővel elterjedt az Egyesült Államokban és világszerte, sokféle variációban (például csirkével vagy garnélával). Az eredeti cézársaláta nem tartalmaz csirkét, de a mai változatokban gyakran megtalálható.

Ez a verzió a receptet egy lépéssel tovább viszi: a csirkemellet ropogós bundában sütve tálaljuk (amely így még izgalmasabb textúrát és gazdagabb ízélményt kínál), majd erre halmozzuk a cézársalátánkat.

Cézársaláta ropogós rántott csirkén
Ez az étel egy modern klasszikus, amely egyszerre hozza el a nosztalgikus Caesar saláta ízeit és a ropogós csirkemell élvezetét. | recept és fotó: Hering András

A cézársaláta ropogós rántott csirkén alapja a ropogósra sült, bundázott csirkemell. Ehhez a csirkét klopfoljuk, majd lisztbe, tojásba és egy különleges, pankomorzsával, parmezánnal és fűszerekkel kevert bundába forgatjuk. Sütőben sütve vagy serpenyőben aranybarnára pirítva igazán ropogós lesz.

A salátához friss római salátát használunk, amelyet egy házi készítésű, selymes és intenzív ízű cézáröntettel forgatunk össze. Az öntet klasszikus hozzávalói – tojássárgája, dijoni mustár, citromlé, szardella, fokhagyma és parmezán – garantálják az autentikus ízt.

A salátát a rántott csirkemellszeletekre helyezzük, végül frissen reszelt parmezánnal és citromlével koronázzuk meg az ételt. A végeredmény egy ropogós, mégis szaftos csirkehús és egy friss, karakteres ízvilágú saláta kombinációja.

Cézársaláta ropogós rántott csirkén
Az elkészítése mindössze 30-40 percet vesz igénybe. | recept és fotó: Hering András

Miért NAGYON JÓ?

Gyors és egyszerű: elkészítése mindössze 30-40 percet vesz igénybe.

Kiegyensúlyozott: a fehérjedús csirkehús és a friss zöldségek tápláló, mégis könnyed fogást eredményeznek (főleg ha sütőben vagy forró levegős sütőben sütöd).

Variálható: gluténmentes vagy egészségesebb változatban is elkészíthető, például sütőben sült változattal vagy teljes kiőrlésű / gluténmentes morzsával.

Cézársaláta ropogós rántott csirkén
Cézársaláta ropogós rántott csirkén | recept és fotó: Hering András

Hering András további receptjeit itt találod!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!