Szardella (konzerv)

Szardella (konzerv)

Leírás

Szardella (konzerv) – receptek, leírás, tippek

A szardella az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a Földközi-tengerben élő apró (kb. 8 centiméteres) hal, amely kifogás után hamar elveszti finom ízét, ezért frissen nem nagyon exportálják. Helyette kihalászás után rögtön sóban, olajban konzerválják a szardellafiléket, így kis üvegekben vagy konzervekben juthatunk hozzá a boltokban. Többnyire salátákba, pizzákra tesszük, és szószokat ízesítünk vele.

A szardella intenzív ízét az érlelési folyamat során kifejlődő glutamát adja, amely természetes ízfokozóként működik. Számos ételben úgy használják, hogy a szardella íze nem érződik, de mélységet és komplexitást ad a fogásnak.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a szardella?

A szardella (más néven anchovy) egy kisméretű tengeri hal, amelyet gyakran konzerválva vagy kis üvegben árulnak, és világszerte számos konyhában használnak intenzív ízesítőként, ízfokozóként. A szardellát gyakran sózva és olajban vagy ecetben tartósítva árulják. Az könnyebb felhasználás és eltarthatóság érdekében szardellapasztát is készítenek belőle.

Hogyan vásároljuk?

Szardellakonzervet szuper- és hipermarketekben, illetve delikátboltokban is kaphatunk. Ellenőrizzük a címkét, hogy tiszta olívaolajban vagy sóoldatban eltett szardelláról van-e szó. A jobb minőségű termékeknél a halak származási helyét is feltüntetik (pl. Földközi-tenger).

Mire jó a szardella?

A szardellának magas a fehérjetartalma és alacsony a kalóriatartalma. Gazdag ómega-3 zsírsavban, ami jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. A sózott szardella jelentős mennyiségű sót tartalmaz, így mérsékelt fogyasztása ajánlott.

Az olasz pizza egyik klasszikus feltéte, például a Pizza Napoli esetében. Népszerű alapanyag a spagetti alla puttanesca vagy más fokhagymás, olívás, paradicsomos tésztaszószokban, illetve a Caesar-saláta öntetében és Worcestershire-szószban is fellelhető hozzávaló. Az umami kiemelésére használják levesekben, pörköltekben vagy akár húsételek ízesítésére.

Mi készülhet a szardellából?

Készülhet belőle házi cézársaláta, brokkolicézár minden földi jóval, sült puttanesca, spaghetti al tartufo, spárgacézár, tapenád pirítóssal, spaghetti alla Puttanesca, svéd rakott krumpli szardellával és liptói túrókrém is.

Még több szardellás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szardellakonzervet vagy üveges szardellát szuper- és hipermarketekben, illetve delikátboltokban is kaphatunk.

hogyan tároljam

A konzerves változatot felbontásig kamrában, konyhaszekrényben tarthatjuk, felbontás után a hűtőben. A kis üvegben kapható szardellát mindvégig a hűtőben tartsuk. Mivel általában olajban van, sokáig eláll.

100g Szardella (konzerv)

fehérjetartalom

28.89 g

zsírtartalom

85008.535 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

50.3 g

gramm szardella (konzerv)?

Top ásványi anyagok

Nátrium

3668 mg

Foszfor

252 mg

Kalcium

232 mg

Magnézium

69 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.203 g

Kolin

85 mg

Niacin - B3 vitamin

19.903 mg

E vitamin

3.33 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

28.89 g

Zsír

telített zsírsav

2.203 g

egyszeresen telített zsírsav

3.77 g

többszörösen telített zsírsav

2.562 g

koleszterin

85 g

ásványi anyagok

Kalcium

232 mg

Vas

4.63 mg

Magnézium

69 mg

Foszfor

252 mg

Nátrium

3668 mg

Cink

2.44 mg

Réz

0.339 mg

Mangán

0.1 mg

Szelén

68.1 µg

szénhidrát

víz

50.3 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.078 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.363 mg

Niacin - B3 vitamin

19.903 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.909 mg

Folát

13 µg

Kolin

85 mg

Retinol

12 µg

E vitamin

3.33 mg

D vitamin

69 µg

K vitamin

12.1 µg

B12 vitamin

0.88 µg

A vitamin

12 µg

B6 vitamin

0.203 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!