Szardella (konzerv)

A szardella az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a Földközi-tengerben élő apró (kb. 8 centiméteres) hal, amely kifogás után hamar elveszti finom ízét, ezért frissen nem nagyon exportálják. Helyette kihalászás után rögtön sóban, olajban konzerválják a szardellafiléket, így kis üvegekben vagy konzervekben juthatunk hozzá a boltokban. Többnyire salátákba, pizzákra tesszük, és szószokat ízesítünk vele.
A szardella intenzív ízét az érlelési folyamat során kifejlődő glutamát adja, amely természetes ízfokozóként működik. Számos ételben úgy használják, hogy a szardella íze nem érződik, de mélységet és komplexitást ad a fogásnak.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A szardella (más néven anchovy) egy kisméretű tengeri hal, amelyet gyakran konzerválva vagy kis üvegben árulnak, és világszerte számos konyhában használnak intenzív ízesítőként, ízfokozóként. A szardellát gyakran sózva és olajban vagy ecetben tartósítva árulják. Az könnyebb felhasználás és eltarthatóság érdekében szardellapasztát is készítenek belőle.
Szardellakonzervet szuper- és hipermarketekben, illetve delikátboltokban is kaphatunk. Ellenőrizzük a címkét, hogy tiszta olívaolajban vagy sóoldatban eltett szardelláról van-e szó. A jobb minőségű termékeknél a halak származási helyét is feltüntetik (pl. Földközi-tenger).
A szardellának magas a fehérjetartalma és alacsony a kalóriatartalma. Gazdag ómega-3 zsírsavban, ami jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. A sózott szardella jelentős mennyiségű sót tartalmaz, így mérsékelt fogyasztása ajánlott.
Az olasz pizza egyik klasszikus feltéte, például a Pizza Napoli esetében. Népszerű alapanyag a spagetti alla puttanesca vagy más fokhagymás, olívás, paradicsomos tésztaszószokban, illetve a Caesar-saláta öntetében és Worcestershire-szószban is fellelhető hozzávaló. Az umami kiemelésére használják levesekben, pörköltekben vagy akár húsételek ízesítésére.
Készülhet belőle házi cézársaláta, brokkolicézár minden földi jóval, sült puttanesca, spaghetti al tartufo, spárgacézár, tapenád pirítóssal, spaghetti alla Puttanesca, svéd rakott krumpli szardellával és liptói túrókrém is.
Még több szardellás receptért görgess lejjebb!
Szardellakonzervet vagy üveges szardellát szuper- és hipermarketekben, illetve delikátboltokban is kaphatunk.
A konzerves változatot felbontásig kamrában, konyhaszekrényben tarthatjuk, felbontás után a hűtőben. A kis üvegben kapható szardellát mindvégig a hűtőben tartsuk. Mivel általában olajban van, sokáig eláll.
fehérjetartalom
28.89 g
zsírtartalom
85008.535 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
50.3 g
Nátrium
3668 mg
Foszfor
252 mg
Kalcium
232 mg
Magnézium
69 mg
B6 vitamin
0.203 g
Kolin
85 mg
Niacin - B3 vitamin
19.903 mg
E vitamin
3.33 mg
fehérje
28.89 g
Zsír
telített zsírsav
2.203 g
egyszeresen telített zsírsav
3.77 g
többszörösen telített zsírsav
2.562 g
koleszterin
85 g
ásványi anyagok
Kalcium
232 mg
Vas
4.63 mg
Magnézium
69 mg
Foszfor
252 mg
Nátrium
3668 mg
Cink
2.44 mg
Réz
0.339 mg
Mangán
0.1 mg
Szelén
68.1 µg
szénhidrát
víz
50.3 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.078 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.363 mg
Niacin - B3 vitamin
19.903 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.909 mg
Folát
13 µg
Kolin
85 mg
Retinol
12 µg
E vitamin
3.33 mg
D vitamin
69 µg
K vitamin
12.1 µg
B12 vitamin
0.88 µg
A vitamin
12 µg
B6 vitamin
0.203 g
Csodás leves, gazdagon tojással és csirkével előételnek, majd a főételt egy édes tésztával rögtön a desszertté is varázsoljuk, és körtelekvárt kínálunk hozzá, mindenki örömére.
NosaltyApró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
NosaltySok háztartásban megtalálható az izopropil-alkohol, de valószínűleg csak kevesen használják ki a benne rejlő lehetőségeket.
Szabó AnnaPuffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Világszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!