Spaghetti alla Puttanesca
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Simon Gábor
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
11g olívaolaj94 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
11g fekete olajbogyó13 kcal
-
4g kapribogyó1 kcal
-
8 kcal
-
100g konzerv paradicsom16 kcal
-
75g spagetti tészta278 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
Összesen
465
kcal
- 8% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
43g olívaolaj376 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
45g fekete olajbogyó52 kcal
-
15g kapribogyó3 kcal
-
34 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
300g spagetti tészta1113 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
Összesen
1861
kcal
- 8% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
4.7g olívaolaj42 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
1.7g fokhagyma2 kcal
-
6 kcal
-
1.7g kapribogyó0 kcal
-
1.8g szardella (konzerv)4 kcal
-
44.7g konzerv paradicsom7 kcal
-
33.5g spagetti tészta124 kcal
-
5.6g parmezán sajt22 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.3g bazsalikom0 kcal
Összesen
207
kcal
- 8% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.7 g
Zsír
-
Összesen 16.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1095.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 229 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 263 mg
-
Nátrium 480 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 124.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 190 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 393 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2745 micro
-
Lut-zea 326 micro
Összesen
465
kcal
- 8% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66.7 g
Zsír
-
Összesen 67.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4383.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 217 mg
-
Kálcium 916 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 250 mg
-
Foszfor 1053 mg
-
Nátrium 1919 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 247.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 499.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 234 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 95 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 761 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1572 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 10980 micro
-
Lut-zea 1304 micro
Összesen
1861
kcal
- 8% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 489.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1226 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
207
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
0.5 dl olívaolaj
-
bors ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
-
5 gerezd fokhagyma
-
15 db fekete olajbogyó
-
3 teáskanál kapribogyó
-
4 db szardella (konzerv)
-
400 g konzerv paradicsom
-
300 g spagetti tészta
-
50 g parmezán sajt
-
só ízlés szerint
-
1 marék bazsalikom
Elkészítés
- Tegyük fel a tészta vizét főni, 1 liter vízhez tegyünk 1 csapott ek sót. Mikor forr, dobjuk bele a tésztát.
- Forró serpenyőbe öntsünk jó minőségű olívaolajat, és pirítsuk le a borsot, illetve a chilit, hogy felszabaduljanak az aromák. Adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, és futtassuk át pár pillanat alatt.
- Öntsük rá a paradicsomszószt, hagyjuk felforrni, majd tegyük bele a fekete olajbogyót, a kapribogyót és a szardellát is. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés sót, kóstoljunk rá, mivel a kapribogyó és szardella önmagában nagyon sós. Forraljuk addig a szószt, amíg al dentére megfő a tésztánk.
- Mielőtt beleforgatnánk a megfőtt tésztát, szórjuk meg a durvára vágott bazsalikommal, és keverjük el. Ha túl sűrű lenne a szószunk, egy kevés főzővizet is adhatunk hozzá. Forgassuk össze a tésztát, és már tálalhatjuk is. Ízlés szerint parmezánt szórhatunk a tetejére.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 146
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 10244
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Simon Gábor
62 recept
A Pasta alla Puttanesca eredetére sokan kíváncsiak voltak, ezért számos forrást találhatunk a keletkezéséről. Az egyik kedvencünk egy bordélyházhoz köthető, miszerint az ott serénykedő kedves puttánák, azaz örömlányok a megfáradt, betévedt vendégeknek szolgálták fel a már említett eledelt. Tehát a puttanesca innen eredeztethető vissza. Ami felől nincs kétség, hogy a 19. században született a recept, s hazája Dél-Olaszország tartománya, Campania, feltehetően Nápoly.