Caponata, a szicíliai padlizsánragu
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
130g padlizsán31 kcal
-
43g koktélparadicsom8 kcal
-
4 kcal
-
10 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
38g zöld olajbogyó44 kcal
-
63g fehérbor51 kcal
-
13g olívaolaj111 kcal
-
4g vörösborecet1 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
26g bagett71 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
Összesen
371
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
520g padlizsán124 kcal
-
170g koktélparadicsom31 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
39 kcal
-
52g kapribogyó12 kcal
-
150g zöld olajbogyó174 kcal
-
250g fehérbor205 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
-
15g vörösborecet3 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
104g bagett285 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
Összesen
1481
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
10.1g vöröshagyma4 kcal
-
31g padlizsán7 kcal
-
10.1g koktélparadicsom2 kcal
-
7.2g halványító zeller1 kcal
-
2.9g sűrített paradicsom2 kcal
-
3.1g kapribogyó1 kcal
-
8.9g zöld olajbogyó10 kcal
-
14.9g fehérbor12 kcal
-
3g olívaolaj26 kcal
-
0.9g vörösborecet0 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.2g bagett17 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
Összesen
88
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1053.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 742 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 332 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 474 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4545 micro
-
Lut-zea 377 micro
Összesen
371
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.1 g
Zsír
-
Összesen 73.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4215.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 479 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 229 mg
-
Foszfor 472 mg
-
Nátrium 2970 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 152.6 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1328 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 119 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 311 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 186 micro
-
β-karotin 1896 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 18181 micro
-
Lut-zea 1507 micro
Összesen
1481
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 177 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 79.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 113 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1083 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
88
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 nagy db padlizsán
-
10 db koktélparadicsom
-
3 db halványító zeller
-
3 ek sűrített paradicsom
-
4 ek kapribogyó
-
250 ml fehérbor
-
50 ml olívaolaj
-
3 ek vörösborecet
-
2 ek cukor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
-
3 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A padlizsánt kis kockákra vágjuk és közepes lángon kisütjük annyi olajon, hogy félig ellepje. Ha enyhén aranyszínű, kivesszük az olajból és megsózzuk. Papírtörlőn hagyjuk lecsepegni.
- Ugyanebben a serpenyőben, a megmaradt olajon a vékony szeletekre vágott hagymát és a zellert puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a fehérbort.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg a bor a felére csökken. Ezután hozzáadjuk a kapribogyót, az olajbogyót, a sült padlizsánt, az ecetet, a chilipehelyet (opcionális), a borsot, a sót és a cukrot. Sózás előtt ellenőrizzük, mert az olajbogyótól és a kapribogyótól kellően sósnak kell lennie.
- Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk és tunkoljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 148
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 71
- Össznézettség: 13616
- Feltöltés dátuma: 2023. június 05.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A Caponata Siciliana, azaz padlizsán caponata egy hagyományos szicíliai fogás és vitathatatlanul ez az egyik legkiválóbb ételük. Valószínűleg sokan ismerik ezt a padlizsánból, paprikából és olajbogyóból álló ételt, gyakran fenyőmaggal és mazsolával tálalják. Paradicsompürét és bort is használnak hozzá, de a passata hagyományosabb. Ez az étel pontosan megtestesíti a sziget konyháját, amelybe beletartoznak a különböző hatások, különösen a spanyol és az arab. A The Food of Italy című könyvben azt írják, hogy a caponata „akár különböző konyhák keveréke, akár nem, vitathatatlanul eredeti olasz összetevőkből áll”. A szósz „agrodolce”, azaz savanyú és édes egyszerre. Aki még nem kóstolta, az nem tudja mit veszít.