Zöld olajbogyó

Zöld olajbogyó

Leírás

Az olajfa őshazája eredetileg Kis-Ázsia lehetett, mára elsősorban a Földközi-tenger partján termesztik, de Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is gyakori. A bogyók alakja, mérete a fajtára jellemző, de színük leginkább arról árulkodik, hogy milyen éretten szedték őket. A zöld olajbogyót az érés során szedik le, színe a halvány vagy élénkzöld. A zöld olajbogyó kevesebb olajat tartalmaz, mint a már érett, fekete olajbogyó, ugyanis az olaj az érés során keletkezik a termés húsában. Az olajbogyót kesernyés íze miatt általában csak feldolgozva fogyasztják. Az olajbogyót leszedés után többnyire sós vízben pácolják, hogy elveszítse kesernyés ízét. A páclét különböző fűszerekkel is szokták ízesíteni. A zöld olajbogyót a fekete olajbogyóhoz hasonlóan számos különböző módon felhasználhatjuk a konyhában, ízesíthetünk vele salátákat, tészta- illetve hústeleket, illetve felhasználhatjuk akár mártások, pástétomok, krémek készítéséhez is. Ehetjük magában, töltve sörkörcsolyaként, vagy savanyúságként. Az olajbogyó tápanyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak, megkönnyíti a szív munkáját.

Mikor vegyem

Konzervált, feldolgozott változatait bármikor megtalálhatjuk a hipermarketek polcain.

hogyan tároljam

Felbontás után hűtőben.

100g Zöld olajbogyó

fehérjetartalom

0.84 g

zsírtartalom

10.56 g

szénhidráttartalom

6.04 g

víztartalom

79.99 g

gramm zöld olajbogyó?

Top ásványi anyagok

Nátrium

735 mg

Kalcium

88 mg

Vas

6.28 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

Kolin

10.3 mg

B6 vitamin

0.009 g

E vitamin

1.65 mg

C vitamin

0.9 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.84 g

Zsír

telített zsírsav

2.279 g

egyszeresen telített zsírsav

7.652 g

többszörösen telített zsírsav

0.629 g

ásványi anyagok

Kalcium

88 mg

Vas

6.28 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

3 mg

Nátrium

735 mg

Cink

0.22 mg

Réz

0.251 mg

Mangán

0.02 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

víz

79.99 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.003 mg

Niacin - B3 vitamin

0.037 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.015 mg

Kolin

10.3 mg

Béta-karotin

198 µg

Lutein+zeaxantin

510 µg

E vitamin

1.65 mg

K vitamin

1.4 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

0.9 mg

B6 vitamin

0.009 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...