Burgonyagombóc-leves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
A leveshez
-
125g sertéslapocka295 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
38g gomba8 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A habaráshoz
-
4g finomliszt14 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
13g víz0 kcal
A burgonyagombóchoz
-
75g burgonya43 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g búzadara5 kcal
-
1g só0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
Összesen
593
kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
A leveshez
-
500g sertéslapocka1180 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
150g gomba32 kcal
-
20g sertészsír180 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A habaráshoz
-
15g finomliszt55 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
50g víz0 kcal
A burgonyagombóchoz
-
300g burgonya173 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
5g búzadara18 kcal
-
4g só0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
2369
kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
A leveshez
-
26.8g sertéslapocka63 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
8.6g sárgarépa3 kcal
-
9.7g fehérrépa6 kcal
-
8.6g zeller3 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
8.1g gomba2 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A habaráshoz
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
2.1g tejföl4 kcal
-
2.7g víz0 kcal
A burgonyagombóchoz
-
16.1g burgonya9 kcal
-
4.3g finomliszt16 kcal
-
3g tojás4 kcal
-
0.3g búzadara1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.4g petrezselyem1 kcal
Összesen
128
kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.1 g
Zsír
-
Összesen 31.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1258.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 444 mg
-
Nátrium 566 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 311.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 379 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 213 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3521 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 789 micro
Összesen
593
kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 120.5 g
Zsír
-
Összesen 125.7 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 578 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5033.2 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 448 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 1778 mg
-
Nátrium 2262 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 189.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1246.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1516 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 165 mg
-
D vitamin: 420 micro
-
K vitamin: 854 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 563 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 14086 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3155 micro
Összesen
2369
kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 270.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 266 micro
-
β-karotin 756 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
Összesen
128
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
50 dkg sertéslapocka
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 dkg sertészsír
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
A habaráshoz
A burgonyagombóchoz
Elkészítés
A leveshez
- A sertéslapockát kockákra vágjuk.
- A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá.
- A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük. Forrástól számított 15 perc után a leveshez adjuk a gombát.
- Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot. A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, langyosra hűtjük, majd villával megtörjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát, az aprított petrezselyemzöldet és tésztává gyúrjuk.
- Ezt követően kis gombócokat formázunk belőle. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később a gombócokat is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
- A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük.
- Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen, tejföllel kínáljuk.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 543
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 70335
- Feltöltés dátuma: 2012. február 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Hűvös téli napokon jól eshet egy tartalmas, forró burgonyagombóc leves. Többféle változata ismeretes az egyszerűbb zöldségestől, a borjúhúsos nyírségiig. Ezúttal egy sertéshúsos, erdei gombás változatot készítettem. A recept itt, a Kifőztük 2012. évi első számában jelent meg először.